Skånes Djurpark och Djurplågeriet

Igår och idag har vi kunnat ta del av en hel rad bort-
förklaringar från de ansvariga för Skånes Djurpark. Det enda dessa har gemensamt är att man försöker förringa det faktiska ansvaret och skjuta över skulden på de djur man håller fångna.

”- Alfatiken grävde sig ut”, står det i en tidning. I en annan står det att alfahannen rymde. ”- Ungarna blev galna då tiken rymde, därför måste vi skjuta dem”, står det i ytterligare en tidning. ”- Vargarna rev andra djur”, ja vad trodde de? Visste de inte att vargar är rovdjur?

Man låtsas som att det är en olycka
som hänt, men ingenting förklarar varför man bygger ett varghägn av så dålig kvalitet att vargarna kan gräva sig ut. Man får innerligt hoppas att Skånes djurpark inte härbärgerar farliga rovdjur också, som t.ex. några av de stora kattdjuren. Då skulle vi väl få läsa att ”- Tigrarna var borta när vi kom på morgonen”.

De ansvariga för Skånes Djurpark har inte tagit sitt ansvar och byggt ett säkert varghägn. Det måste rimligen vara ett brott både mot djurskyddslagen och mot de föreskrifter som finns för att hålla stora rovdjur i hägn. Oavsett om man visar djuren mot betalning eller har ett avelssyfte med besättningen så är det klarlagt att ledningen för Skånes djurpark har begått tjänstefel. Ett tjänstefel som tolv oskyldiga vargar har fått plikta med sina liv för.

Någon tidning skrev att de är polisanmälda, och det ser jag närmast som en självklarhet. Men konsekvenserna för djurparken bör inte stanna vid det, de som haft ansvar för de förhållanden som lett till detta misslyckande bör givetvis skiljas från sin tjänst. Man ska inte få begå misstag som orsakar att man måste döda en hel djurbesättning för att motverka den egna bristen på professionalism.

xx

Det vi kan hoppas på idag är att inte djurparkernas tillsyn ligger på Jordbruksdepartementet. Är det Erlandssons bord så kan man befara det värsta efter den vargslakt som tillåtits ske i skogarna nu i vinter.

intressant Andra om: , , , , , , , , , svd12 dn ab12 hd1 sds skanskan gp 2 t

  15 comments for “Skånes Djurpark och Djurplågeriet

 1. 11 januari, 2010 at 07:31

  Jag förstår om utomstående jägare grät blod när de läste att de inte hade fått vara med och skjuta vargarna inne i djurparken. Med tanke på hur mycket vissa har gnällt över att deras jakthundar har dödats av vargar, så hade ju en sådan jakt varit perfekt – bara att sikta genom stängslet och trycka av. Ingen risk för jägaren, ingen risk för jakthunden.

  Det är tydligen en sådan ”jakt” som vissa jägare vill ha: Riskfri.

  Märkligt att man ska jaga med hundar och vapen och högteknologi, men plötsligt bli arg och förvånad när naturen slår tillbaka.

  Nä, sätt en bössa ”i näven” på varje älg, vildsvin och varg så att oddsen utjämnas lite. Synd det inte är möjligt.

  • 11 januari, 2010 at 10:29

   Jag reagerade oxo på sambandet i tid mellan den stora vargslakten och denna något mindre…

 2. jonas r
  11 januari, 2010 at 10:20

  ja detta är otrolig illa skött1 ja g äe besviken på skånes djurpark.

 3. Matte
  11 januari, 2010 at 10:27

  Det är underligt hur myndigheterna sköter tillsynen av djurparker. I Skånes Djurpark satt tydligen någon av föreningen ”Parkens Vänner” i styrelsen, hur kritiska är de? Vi ska nog vara himla glada över att de inte hade tigrar i parken.

 4. Kristian
  11 januari, 2010 at 10:29

  Gå med i gruppen ”Stäng Skånes Djurpark” på Facebook om du känner att du vill skona andra djur från samma öde.

  http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=nf&gid=242845501450

 5. Anton
  11 januari, 2010 at 10:43

  Det som är extra olustigt när jägare tar till den klassiska ”jag måste ju få försvara mina hundar”-argumentationen är att vargar, jämförelsevis, inte dödar så många jakthundar.

  Det som dödar flest jakthundar är trafiken, därefter älgar och sen även vådaskott från jägarna själva(!)
  Med ovanstående argumentation måste ju jägarna då få skjuta både bilister och varandra utan tillstånd… ”jag måste ju få försvara mina hundar”.

  Utan all fakta har jag svårt att omedelbart döma de ansvariga på Skånes djurpark. Att spärra in vilda djur är alltid en balansgång mellan möjligt djurplågeri och övergrippande syfte. Det skulle dock vara intressant att höra vad t.ex. Nordens Ark (som har Sveriges, i särklass, mest positiva djurhållning och håller vargar i artbevarande syfte) tycker om händelsen.

  • Anton
   11 januari, 2010 at 10:50

   Hmm, kom just på att Nordens Ark -utöver godkända rovdjursstängsel- har elstängsel på sina hägn, som extra säkerhet. Det kan man ju fråga sig varför inte Skånes djurpark hade. Börjar nu bli mer och mer skeptisk till Skåneparkens kompetens.

  • 11 januari, 2010 at 11:08

   Vådaskott från jägare dödar dubbla antalet jämfört med rovdjur. Kolla Agrias hemsida…

   • Bjärven
    11 januari, 2010 at 14:11

    Man får inte ljuga här!

    1) Trafiken
    2) Vådaskott
    3) Andra djur

    / Jinge

 6. Erika
  11 januari, 2010 at 11:10

  Instämmer, Skånes djurpark borde stängas!

 7. Alice Tross
  11 januari, 2010 at 12:49

  Stäng parken! jag kommer inte att betala för att se på djur som borde vara fria i vår natur! personalen på Skånes djurpark bör se sig om efter nya jobb…

 8. Peter
  11 januari, 2010 at 12:54
  • Peter
   11 januari, 2010 at 14:10

   Jag kan ej förstå era kommentarer. Det som hände hände. Då kan man ej kategoriskt leta syndabockar. Ingen tror väl på allvar att någon ville detta egentligen.

   Ett fatalt misstag har uppenbart skett men så är livet. Jag tycker dock att Skånes djurpark handlade helt rätt säkerhetsmässigt, etologisk och etiskt i den akuta situationen. Ingen gjorde detta för att man ville. Man var tvungen. Skånes Djurpark är en nordisk djurpark för bevarande av nordiska djur.

   Jag kan likna situationen med en vanlig misshandel (eller om man så vill ett mord på en person) mellan två personer. Misshandeln var alkoholrelaterad (alltså att de inblandade var alkoholpåverkade) Allmänheten jagar väl de ej Systembolagets chef och beskyller den som delaktig i gärningen.

   Så i Sverige finns Djurparker som godkänts i olika instanser och av olika myndigheter. Detta garanterar väl ej att olyckshändelser kan inträffa.

   Man måste vara ödmjuk inför livet

   • 11 januari, 2010 at 14:30

    Jag kan ej förstå era kommentarer. Det som hände hände. Då kan man ej kategoriskt leta syndabockar. Ingen tror väl på allvar att någon ville detta egentligen.

    Det duger inte när orsaken var inkompetens på flera nivåer. Varghägnet dög inte till att hindra vargarna från att komma ut, när de kom ut dagarna innan så gjorde man inte tillräckligt för att förhindra att det skulle hända igen. När det gjorde det sköt man samtliga vargar.

    Skånes djurpark borde stängas i avvaktan att man kan utreda ansvarsfrågan och hur man ska finansiera byggandet av säkra hägn.

 9. Anna
  11 januari, 2010 at 19:40

  Det finns flera punkter med problem som alla vittnar om att man inte haft expertis nog att hålla vargarna:

  *Det har varit problem med stabiliteten och harmonin i flocken och man har inte förstått hur man ska hantera det och förebygga problem. Man har t ex tillåtit årlig reproduktion men inte avlägsnat tillräckligt många, eller rätt djur ur flocken på ett lämpligt vis. Alla vargflockar som är dynamiska kräver ett visst underhåll, och det här var en förhållandevis stor flock vilket kräver desto mer. Man har låtit ungdjur få vara kvar som nu hade nått könsmognad vid två års ålder. Sådana djur blir dels bortstötta och/eller vill frivilligt vandra. I denna instabila situation uppstår alltmer sociala störningar i flocken.

  *Stängslet är mycket undermåligt på flera punkter.

  *Man har inte haft någon klar eller bra handlingsplan och varken resurser, lämpliga utrymmen eller kunskap för att hantera en sådan här akut situation när den väl var ett faktum. Det borde vara en självklarhet att sådant finns för att tillstånd att hålla varg på detta vis.

  I grund och botten är det okunskap som är det primära problemet på alla punkter.

Comments are closed.