Sinnessjuka varghatare?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag berättar Dagens Eko om varghatare som tar lagen i egna händer, en grupp människor som dessutom mord-
hotar de tjänstemän som jobbar med rovdjursfrågor på länsstyrelser i de län där det finns varg.

Ekot: Hälften av alla tjänstemän som arbetar med rovdjursfrågor på Länsstyrelsen i något av Sveriges varglän har blivit utsatta för hot eller trakasserier. Det visar en undersökning som P1 programmet Kaliber har gjort. – Senaste tillfället skar de däcken hemma på gården där jag bor, säger Per Johansson är naturbevakare på länsstyrelsen i Dalarna. – Utanför min bostad, åtta meter från mitt köksfönster. Vad tänker man? Vad tror du? Man undrar vad det är som händer i världen. Minst två gånger har jag blivit indirekt mordhotad, hotad till livet. Varnad för att andra personer kommer att genomföra det.

I radioprogrammet Kaliber på söndag klockan 13.00 får vi höra mer om detta, samtidigt som TV2 på söndag kväll 20.00 visar en dokumentär som handlar om olika kriminella jägargäng som med oregistrerade vapen själva försöker utrota vargen, allt som protest mot vad regering och riksdag beslutat i Stockholm. De anser att politikerna är emot dem, frågan är om de anser att det är någon större skillnad på att skjuta varg och/eller politiker?

Med andra ord så borde Säkerhetspolisen ägna betydande krafter mot dessa kriminella jägargäng, det de sysslar med är ett slags terrorism, att med vapen i hand sätta sig upp mot lagarna. Själv har jag skrivit om vargfrågan ett antal gånger, och även undertecknad har utsatts för olika slags hot. Varg-

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]

frågan väcker uppenbarligen känslor, och det är alltid älgjägare som hotar. De anser att deras egna frysboxar ska vara fulla med älgkött, och de missunnar gråben sin naturliga föda.

Om naturen fick sköta sig själv så skulle vi haft färre älgar och rådjur i landet, något som bilister och skogsnäringen skulle tjäna på. Det finns anledning att sätta jägarkåren under luppen, de som ägnar sig åt att hota, skära sönder viltbe-
vakarnas däck och liknande måste rimligen betraktas som psykiskt sjuka eftersom beteendet knappast kan anses friskt.

intressant Tags: , , , , , , , , , hd dn svt ab1 svd ex t
[/column]


60 svar till “Sinnessjuka varghatare?”

 1. Vi får hoppas länstyrelsen ser till att deras personal får tillräckligt med teknisk utrustning för att
  kunna dokumentera det som händer ute i markerna.Öka polisinsattserna med helikopter och liknande,sätt in försvarets jägarförband om det finns kvar,bra övning på att jaga terrorister
  realistiskt
  Och varför inte som i afrika,beväpna naturbevakarna så dom kan blåsa skallen av gubbjävlarna.

 2. Det är denna organiserade kriminalitet som regeringen understödjer och belönar med sin rovdjurspolitik. I stället för att belöna de kriminella borde regeringen satsa på en riktig brottsbeklämning. Dessa personer lär ju inte stå utanför lagen endast när det gäller illegal rovdjursjakt.

  • Glöm inte bort att i riksdagshusets källare pågår utbildning för riksdagsmän som vill ta jägarexamen, allt gratis och under betald arbetstid, sponsrat av jägarförbundet.

   • Många verkar automatiskt sätta någon slags likhetstecken mellan jägare i allmänhet och extremister som skapar sina egna lagar. Så är det alltså inte! Jag vill nog tvärtom hävda att de flesta jägare är oerhört omdömesgilla människor och oftast mer balanserade än folk i allmänhet. Tyvärr så misskrediteras de ständigt av en mindre grupp rättshaverister som anser sig ha rätt att skapa sina egna lagar. Att ge hela jägarkåren skulden för detta är lika dumt som att ge min lokala muslimska pizzabagare skulden för 11 september. Dårar finns överallt och även bland de som kallar sig ”vargvänner”, jag lovar.

  • Håller med dig helt.
   Dessa människor är naturligtvis inte enbart kriminella i jakt på varg, utan anser sig alltid stå över lagen.
   De ska buras in och framförallt bli av med sina vapen..
   De flesta politiker får f-n skärpa sig och inte vara så flata och så j-vla kodumma.

 3. Sorgligt inte sant? Och tyvärr tror jag att steget från vargar till folk som inte håller m ed dem eller som de anser hota deras ”liv”är litet, vilket innebär att vi har en mycket välbeväpnad del av befolkningen som i den här takten verkar helt ok med att använda hot om våld för att få sin vilja igenom.

 4. ”Om naturen fick sköta sig själv så skulle vi haft färre älgar och rådjur i landet, något som bilister och skogsnäringen skulle tjäna på.”

  Bilisterna och skogsnäringen som alla sanna naturvänner vanligen hatar?

 5. Per: Det var nog ett exempel för att ge även dessa grupper en orsak att snarare se fördelarna med vargen. Alla vinner på en positivare syn på vargen. Jag hoppas att man sätter in resurser för att reda ut om detta är påhitt eller sanning och är det sant så är ju Kommentar-Antons idé om försvarets träningsmöjligheter en bra tanke ;)

 6. Det hade varit kul att höra argumenten om varför de hatar vargen. Det dör ungefär två människor om året i Sverige pga getingstick; senast någon blev dödad av varg (en frisläppt tam-varg som inte var rädd för människor och som troligtvis inte var en höjdare på att jaga själv) var 1821 så det kan ju knappast vara för att vargen är farlig. Så vad är anledningen till varghatet?

 7. Jaha, så mycket för ett av motiven bakom vargjakten i vintras; den skulle leda till ökad acceptans bland lokalbefolkningen. Om man bara fick jaga vargen skulle man erkänna dess existensberättigande, sade man. Sedan skulle man skjuta ned stammen för att den var inavlad. Argument som minst sagt klingar ihåliga och bakvända. Men, vi kan ju se hur centerns opinionssiffror är i dalande. Landsortsbor lämnar partiet och storstadsbor vet vad de absolut inte ska rösta på i höst. Undrar om Carlgren, Erlandsson och Olofsson är medvetna om sina fadäser?

 8. Nästan så att jag funderar på att starta igång en utrotningsjakt på illegala vargjägare.

  • Ja men vad bra, Åkerspöke. Då är du ju inte ett spår bättre än vargjägarna.

 9. Det kan ju vem som helst förstå vad dessa jägare har i sinnet efter det jag hörde på nyheterna i morse, att dom politiker och tjänstemän som vill värna om beståndet ska gå samma öde till mötes som vargarna. Detta är ju häpnadsväckande. Det är klart att dom är sinnessjuka. Dessutom sa journalisten i TV som gjort denna dokumentär att dessa jägare är vanliga människor. Det stank rädsla från honom. SÄPO borde kanske ta sig en titt på dessa jägare dom är utomordentligt farliga.

  • CeciliaT, du behöver inte kalla dem för jägare. Män med olagliga vapen som dödar är inte jägare.

 10. Det är inte alltid jag håller med dig när det gäller djur och natur Jinge men de här människorna måste stoppas. Att de inte själva fattar att de ställer till det för alla och även för de 90% av jägarkåren som sköter sig exemplariskt. Hur någon dessutom kan vara så urbota dum att han går ut i media med sina extrema tankar är mer än jag kan fatta, nästan så man undrar om de finns på riktigt. De här människorna far ju såvitt jag ser fram med mordhot gentemot andra människor, så hur starkt är egentligen källskyddet VS det angelägna i att få fast extremister? Min åsikt är att filmteamet borde tvingas avslöja de här personerna för polisen eftersom de är att jämställa med terrorister och är en fara för andra människors säkerhet.

  En sak är i alla fall säker, om de här extremisterna far fram så det blir fler och värre restriktioner som drabbar hela jägarkåren negativt kommer de snart inte att ha någonstans att gömma sig. Som jägare skäms jag över att det tydligen finns så uppenbart enfaldiga människor inom kåren. Alla goda krafter inom jägarkåren förena er och häng ut de här människorna till allmän beskådan för de förstör för oss alla.

 11. Dessa varghatare är en skara människor som totalt tappat greppet. Jag kan inte se något annat än att man inför mycket hårdare lagar angående detta vansinne. Då menar jag ett straff i samma klass som ett bankrån 6 år eller längre i buren.
  Ett sådant straff gör att folk blir villiga att anmäla dessa galningar och det behövs ingen raketforskare att förstå kontentan av detta straff vid fast tagning.
  Ca två vargjägare kommer att åka på det sen slutas det med vansinnet och dom andra kan sitta och svära vid sina ljugarbänkar och kaffekoppar.

  Dessutom ska en sådan person förlora sina licenser för vapen på livstid sådana jägare vill vi inte ha i skog och mark.

 12. Ett förslag, sätt ett pris på de här galningarna, dela ut tipspengar till den/de som kan ge såna upplysningar att extremisterna grips. Jag börjar bli alldeles oerhört trött och förbannad på att alltid dras över samma kam som ett gäng puckade personer som ständigt misskrediterar landsbygdsbor i allmänhet och jägare i synnerhet. Till alla jägare och landsbygdsbor som läser detta, visa ingen missriktad lojalitet eller ”kåranda” gentemot de här människorna för de förstör för dig och för oss alla. De åstadkommer inget positivt utan ser bara till att övervakning och restriktioner ökar och får dessutom landsbygdens folk att framstå som korkade idioter, vilket vi inte är och heller inte vill framstå som, eller hur?

 13. Naturligtvis måste det handla om svaga och minst sagt sinnesjuka personer som agerar på detta viset. Här där jag bor så kryllar det av Rådjur och harar. Och älgarna knallar omkring här titt som tätt. Ändå har jag både Lodjur och Varg inpå knuten. Så påståendet om att Vargen eller andra Rovdjur ”tar allt” tror jag inte ett dugg på. Det luktar sekt mentalitet över detta. Minoriteter som vet att dom är få till antalet bestämmer sig för att gå samman och sen sitter dom på sina ”bönemöten” och smider sina onda planer, dom vet också att dom har inget stöd bland allmänheten men dom indoktrinerar sig själva och varandra att detta är ett bra sätt att agera och att det är till det bästa. Frågan är – vart drar dom gränsen? Om jag som naturälskande människa kommer i deras väg och råkar se något jag inte borde så kanske jag inte tar mig levande ur just den skogen. Skrämmande är vad det är och detta kan ju liknas vid terrorism och det accepterar vi ju inte i andra sammanhang så jag hoppas att det tas på allvar och att politiker och myndigheter agerar starkt och bestämt nu. Detta bevisar också att ett av Andreas Carlgrens tunga argument för vargjakten inte fungerar alls. Det var ju detta som skulle upphöra nu när dom fick licens jakten på varg godkänd, trodde han. Man kan undra om han kanske själv är/varit närvarande i något av deras ”bönemöten” och blivit hjärntvättad. Tack för ett återigen bra skrivet och upplysande inlägg. Mvh http://xxxx

  • Är det verkligen gott om Varg och Lodjur där du bor?

   Kollar man ditt IP-nummer så bor du centralt i Stockholm…

   • Men visst är det så, Jinge. Du brukar ju också gå och titta på dem. Landets tätaste population har ett alldeles eget område i stan med egen lya och bestämda mattider, Skansen. ;)

    • Fast jag HAR sett varg i verkligheten på nära håll.. Undrar om inte kungen är på Skansen ikväll? Jag skulle behöva lite bilder på dem eftersom jag skriver så ofta om republik.. Hmm..

     • Med andra ord så funderar du på att gå på högviltsjakt, ja kronan gör sig nog bra på väggen. :)

   • Nej Jag bor verkligen inte i centrala i Sthlm. Hur fasen kan det visa så när jag bor i Dalsland mitt ute i buschen??!!! Mvh Alphabitchen

 14. Jag är uppvuxen i en av de orter som jag vet att det förekommer organiserad illegal vargjakt och där många människor genuint hatar vargen och andra rovdjur. Jag har aldrig varit jägare och deltar högst sporadiskt på älgjakten som drevkarl varje år. Jag är utflyttad och tycker nog att vargfrågan är en ickefråga för mig mig. jag har dock mött Björn en gång i skogen och det var en av de mest omtumlande möten jag varit med om.

  Jag ska dock försöka förklara varifrån varghatet kommer och varför vissa människor väljer att satsa hela sina liv på att utrota vargen.

  Det är enkelt att avfärda dessa människor som inavlade, lågutbildade, hembrännsdrickande vapenfanatiker som inte fattat att vargen inte är en fara för människor. Tittar man på statistiken så dör nästan fler människor av meteornedslag än av vargattacker i I Världen. Risken att du som bräplockare skulle anfallas av varg är så nära noll du kan komma. Så varför….? varför hatar dom vargen.

  Vargen utgör ett hot mot en livsstil som är central i glesbygden. Att jaga och fiska är för många den enda tänkbara lösningen. Om Vargen skulle bli regulator för Älg och småvilt skulle det innebära att möjligheten att utöva sitt intresse helt skulle försvinna. Älgjakten är så central för många människor att de planarerar hela sin liv runt den. Dessutom utgör vargen ett faktiskt hot mot Jaktundar som ganska ofta blir attackerade av vargar.

  Då säger vissa. ”Då får dom väll skaffa sig en annan hobby då” Jo, det skulle man kunna säga men är det verkligen så enkelt.

  Tänk er ett scenario där myndigheterna bestämmer att innehavet av privata båtar förbjuds. Orsaken till detta är miljöpåverkan i skärgården är för stor och därför måste trafiken ner till ett minimum begränsat till yrkestrafik. Hur skulle båtägare och folk i kustnära områden reagera på detta? Är det verkligen bara för båtägare att sadla om och börja samla frimärken eller spela golf? Jag vet att liknelsen inte är paralell men den handlar om hur människor reagerar när möjligheten att utöva ett intresse blir hotat.

  De som bor i glesbygd och har jakten som sitt centrala intresse ser vargen som symbolen för hotet mot en livsstil som format folk i generationer.

  Sätt er ner och tänk igenom er egen livssituation. Hur skulle ni själva reagera om det som ni hade som livsstil skulle bli ifrågasatt och hotat. T.ex. att möjligheten att dricka alkohol blev kraftigt reducerat och att krogarna slog igen som följd. Detta skulle tvinga massor av människor att omdefiniera sina liv eftersom de älskar att vara på krogen.

  Nu kommer varken båtar eller sprit att förbjudas men vilka stormar skulle det orsaka. och tror ni inte att det skulle finnas människor som är beredda att gå långt för att försvara rätten till en livsstil. Kanske till och med du om rätt sak hotades??

  Jag försöker inte försvara deras agerande men jag förstår varför varghatet finns och vet att den typen av rörelser kan uppstå där man minst anar det.

  • De som bor i glesbygd och har jakten som sitt centrala intresse ser vargen som symbolen för hotet mot en livsstil som format folk i generationer.

   Inte särskilt många generationer. Vargen var talrik i Värmland/Dalarna långt in på 1900-talet, här i Haninge sköts den sista vargen i mitten av 1800-talet. Älgjakten i dess nuvarande form förekom knappt bland allmogen förrän på 1900-talet så talet om ”livsstil som format folk i generationer” är rent skitprat.

   Fler dimridåer: Dessutom utgör vargen ett faktiskt hot mot Jaktundar som ganska ofta blir attackerade av vargar.

   Hundar ska inte springa lösa i skogen om inte ägaren har en -absolut- kontroll över dem. Gillar man inte sin jycke så kan man givetvis låta den bli vargmat. Hundens urfader Canis lupus SKA däremot springa fri i skogen, det är dess habitat.

   • Nu går det iofs ganska många generationer på 100 år. Min farfars far föddes i slutet av 1800 talet och hela hans allmogeliv definierades av jakten och älgjakten. Jag skulle vilja påstå att t.ex. folkhemmet och välfärdsstaten format folk i generationer i Sverige trots att företeelsen knappt är 70 år gammal.

    Du missar dock hela poängen med mitt inlägg. Det handlar om vad som händer med människor som UPPLEVER att deras situation är hotad. Oavsett om den är det eller inte. Det är därför de agerar som de gör. Men vägrar du att sätta dig in deras situation så kommer du troligen aldrig att förstå deras motiv eller mönster. Det handlar inte om att försvara agerandet, bara förstå.

    • Nu går det iofs ganska många generationer på 100 år. Min farfars far föddes i slutet av 1800 talet och hela hans allmogeliv definierades av jakten och älgjakten.

     Min farfar föddes i Arvidsjaur på 1890-talet och han var småbrukare och givetvis jägare. Älg träffade han sällan på, men han sköt ett par björnar med ett mynningsladdat slaglåsgevär. (sa han i alla fall) Jakten på den tiden var inte på något sätt lik den institutionaliserade älgjakten idag, det var kronans vilt och det vet du mycket väl. Den som gav sig på kronans vilt fick ett veritabelt helvete.

     När jakten framåt 1930-talet kunde bli handelsvara, då först startade den i större omfattning. Men den dominerades väl fortfarande av skogsägare och brukspatroner. Den jakt som vi har idag är knappt en generation gammal.

     Jo, jag förstår visst att landsbygdsborna känner sina rättigheter ifrågasatta. Det är inte någon konstigt med det, men vi ska inte jaga ett rödlistat djur som vargen, om det i sin tur drabbar älgjägarna så – tough shit, om man säger så.

     • Jo förvisso men det handlar också kritik som jag riktar mot språket i ditt inlägg. Dom som jagar är inte sinnessjuka.

      Jag har ett jobb som gjort att jag varit runt och arbetat i flera konfliktzoner. Jag har sett hur folk varit osams om allt och inget. Om saker som för mig kan verka helt ovidkommande men som tydligen är värt att döda andra människor för. T.ex. om fredag eller söndag är helgdag. Jag har sett vanliga människor som utan tvekan valt att gå i döden för de mest banala saker.

      En sak jag lärt mig av detta är att alltid döma men aldrig fördöma. Man måste alltid försöka förstå varför människor väljer att agera på ett visst sätt men alltid döma deras agerande. Jag kommer aldrig att på riktigt förstå varför folk väljer att spränga sig själva i en vägspärr eller varför man som soldat väljer att åka till Irak för att försvara demokratin. Men jag kommer aldrig att sluta att försöka förstå varför folk tar dessa beslut.

      Om jag slutar med det kommer jag snart att bli en människa som anser att alla människor som inte tänker som jag är idioter, terrorister eller just mentalt efterblivna.

      • Jo förvisso men det handlar också kritik som jag riktar mot språket i ditt inlägg. Dom som jagar är inte sinnessjuka.

       Nu talar jag faktiskt om varghatare, dessutom på förekommen anledning, ett program som kan höras på radio och en film i TV. Begrep du aldrig det?

       Kopia på min ingress: Idag berättar Dagens Eko om varghatare som tar lagen i egna händer, en grupp människor som dessutom mordhotar de tjänstemän som jobbar med rovdjursfrågor på länsstyrelser i de län där det finns varg.

       Förutom det så ser jag dina tendenser till självförhärligande, det kan jag köpa, men jag köper inte inte att du glider ifrån ämnet.

  • Vargen utgör ett hot mot en livsstil som är central i glesbygden. Att jaga och fiska är för många den enda tänkbara lösningen. Om Vargen skulle bli regulator för Älg och småvilt skulle det innebära att möjligheten att utöva sitt intresse helt skulle försvinna. Älgjakten är så central för många människor att de planarerar hela sin liv runt den.

   Grundskolenivå i biologi lär ut att rovdjur i stort sett alltid tar svaga eller sjuka djur om de måste välja. Människor gör tvärtom och vill hellre visa upp det största och starkaste djuret som möjligt. På vilket sätt slåss de om samma byte då? Om inte rovdjur hade slagit ut de svaga och sjuka djuren i en population (av vilket bytesdjur som helst) så hade djuren fått sämre genetiska drag (i snitt) med tiden istället för att bara de starkaste djuren förökar sig.

   Dessutom utgör vargen ett faktiskt hot mot Jaktundar som ganska ofta blir attackerade av vargar.

   Där är ju rätt många hundar som får en kula i sig också…

  • Absolut, jag håller med dig i mycket av vad du skriver, men det tragiska är att de här människornas handlande motverkar sitt eget syfte. Det kan på sikt leda till att alla jägare förlorar rätten att inneha vapen och leva ett fritt och naturligt jägarliv. Jag vill inte förlora min möjlighet att skaffa mig bra och naturlig mat genom jakten pga att ett antal personer totalt saknar förmåga att se de långsiktiga konsekvenserna av sitt handlande. På sikt kan deras rättshaveri alltså leda till att de mister just det som de säger sig värna mest, vilken ironi.

  • Det är enkelt att avfärda dessa människor som inavlade, lågutbildade, hembrännsdrickande vapenfanatiker som inte fattat att vargen inte är en fara för människor.

   Japp det här tror jag är en av de vanligaste fördomarna bland storstadsbor. Men de här människorna är inte på något sätt okunniga när det gäller vargens liv och leverne. För bland folk som levt i vargområdet i kanske bortåt tjugofem år har det växt fram en stor kunskap om djuret ifråga. De har lärt sig hur vargen lever och beter sig och är på inget vis några okunniga idioter på det viset. De må vara korttänkta extremister men underskatta inte deras kunskaper om varg, det vore ett stort misstag.

   Din analys av orsakerna till varghatet är säkert helt riktig. Landsbygdsbefolkningen har på många sätt blivit överkörd av centralmakten i Stockholm på ett sätt som har vissa likheter med de amerikanska myndigheternas behandling av indianerna. Behandla dem som okunniga barn och ta inte hänsyn till deras egna åsikter och/eller intressen har devisen varit på många områden. Liksom en del indianer till slut helt spårade ur och dödade alla nybyggarfamiljer de kom åt, så har en del svenska glesbygdsbor spårat ur och tror att de kan få sin rätt genom att ta lagen i egna händer, och precis som indianerna kommer de på så vis att besegla sitt eget, och många fler glesbygdsbors, öde. Därför måste vi stoppa dem innan det är försent.

   • Det är exakt det här det handlar om. Jag tycker att deras agerande är fullständigt förkastligt och att de ska in på långa fängelsestraff om man får tag på dom.

    Men problemet blir fullständigt olösligt om man inte tar sig tid att sätta sig ner och fundera på varför de agerar som de gör. Först då går det att hitta en lösning. Kanske till och med försöka prata med folk på ett sätt som inte uppfattas som styvmoderligt.

    • Men problemet blir fullständigt olösligt om man inte tar sig tid att sätta sig ner och fundera på varför de agerar som de gör. Först då går det att hitta en lösning. Kanske till och med försöka prata med folk på ett sätt som inte uppfattas som styvmoderligt.

     Vilka fler förbrytare vill du att man ska sätta sig ner och diskutera med? Bankrånare? Vad är det som gör att bankrånare rånar banker? Jo, jag kan förstå det i och för sig. Men det handlar om att folk i det här landet ska förstå landets lagar, att stryka folk medhårs som hotar länsstyrelsens personal, skär sönder bildäcken, och fångar varg i fällor har jag personligen väldigt liten förståelse för. Om man dessutom aktivt hotar länsstyrelsens personal på olika sätt, och uttalar dödshot, ja då har man passerat det stadium då jag kan ha förståelse.

     Men du tycks ju kunna förstå det, och plädera för denna förståelse för att du har levt i vargområden. Det har jag oxo gjort, fast endast sommartid. Grannen fick ett antal får uppätna innan han satte upp rovdjursstängsel. Men du ska ha klart för dig att vargens rätt att jaga är större än människans, vargen hör hemma ute i skogarna. Och kan inte ett antal bonntölpar bland jägarkåren acceptera det så är det väl lämpligt att de flyttar till stan då. De ska inte släppa sina jakthundar i naturen, och de ska definitivt inte tjyvjaga.

     Men problemet blir fullständigt olösligt om man inte tar sig tid att sätta sig ner och fundera på varför de agerar som de gör.

     Problemet är långt ifrån olösligt. Man kan höja straffvärdet för grovt jaktbrott, öka polisens resurser, och se till att Säkerhetspolisen tar itu med slöddret som tar sitt jaktvapen för att skipa sig en rätt de inte har.

     EOD

 15. Finns bara ett sätt att skydda våra rovdjur på. Och det är att sätta upp beväpnade garden som följer och skyddar dem mot de rovdjurshatare som tyvärr finns i vårt land. Enda anledningen till att vissa personer hatar rovdjur är att rovdjuren ses som konkurrenter till det övriga viltet i vårt land. Vissa jägare är därmed enbart intresserade av att utrota rovdjuren för sina egna krassa intressen. Låt oss i stället utrota alla oseriösa jägare som finns därute. Och det inte med att skjuta av dessa, utan om upplysning i hur rovdjuren fungerar. För vissa jägare lever i stor okunnighet och med gamla fördomar om våra rovdjur. Inse att det finns plats för både rovdjur och jägare i landet. Våran viltstam är tillräckligt stor för att vi skall kunna ha en livskraftig rovdjursstam i vårt land.
  Släng sen ut alla förbannade lobbyister från Jägarorganisationerna ur riksdagen också. Deras inblandning till att vargjakten återupptogs står ju utom all tvivel.
  Fram för en kraftig vital rovdjursstam och ett totalförbud på jakt av dessa rovdjur för all framtid också.

  • Låt oss i stället utrota alla oseriösa jägare som finns därute. Och det inte med att skjuta av dessa, utan om upplysning i hur rovdjuren fungerar. För vissa jägare lever i stor okunnighet och med gamla fördomar om våra rovdjur.

   Nej så är det inte, som jag skrivit tidigare så måste den olaga jakten stoppas men de som sysslar med detta är inte okunniga, långt därifrån. Jag vill nog påstå att det finns en betydligt större kunskap om varg hos folk som bor inom vargområdet än hos de allra flesta storstadsbor. Den olagliga jakten är oacceptabel men den beror inte på okunskap.

   • Jag kan inte låta bli att fortfarande hävda att okunskapen finns därute, även av folk som bor inom vargområden. Har talat med ett flertal jägare och många gånger då samtalet kommit upp om vargens varande eller inte har förklaringarna till att man inte vill ha vargen kvar varit, ”Dom äter upp våra jakthundar.” ”Barnen vågar inte gå ut.” Vargen är lömsk och opålitlig.” Vargen tar vårat vilt.”
    Det är bara några av dom mildaste varianterna av förklaringar jag tog med här.
    Har tidigare arbetat med hundar inom Svenska Brukshundsklubben i över 25 år och läst mycket om etologi ”Läran om djurs beteende.” Med inriktning på hundars och vargars beteende.
    Vad jag skulle rekommendera jägare att läsa är framförallt böcker av Konrad Lorenz, en Österrikisk zoolog och etolog. Eberhard Trumler, etolog, boken ”Sådan är din hund” om våra hundars ursprungliga beteende. Tänk på att tam hunden härstammar ifrån vargen.
    ”Vargen och mäniskan,” Av Barry Holstun Lopez, där han avlivar många av de myter som finns om vargen.
    Werner Freund ”Vargmänniskan.” Också en beteendeforskare som genom sin forskning undanröjer flertal gamla föreställningar om varg som ont farligt djur.

    Har själv varit i hägn med vargar och icke haft några problem med dessa djur. Man måste visa vargen respekt såsom man visar alla andra levande varelser respekt.

    Ingen rädder för vargen här inte!

    • Kort och gott de här personerna tjuvjagar inte varg för att de är rädda för vargen. De jagar vargen därför att de anser att den inkräktar på deras egen jakt. I huvudsak har de två ”huvudspår” som grund för sin vargjakt. Vargen tar för mycket älg och vargen tar deras jakthundar, och visst ingen kan väl förneka att vargen tar både älg och även jakthundar i de fall den kommer åt. Det är dock ingen ursäkt för illegal vargjakt.

     När det gäller kunskaper om varg lär man sig helt klart betydligt mer om varg genom att bo inom vargområdet och ha otaliga tillfällen till att studera hur en vild varg beter sig än genom att läsa hundra böcker i ämnet. Att ha besökt tama eller halvtama vargar i hägn har egentligen ingenting med vilda vargars beteende att göra. Det är som att jämföra en cockerspaniel med en afrikansk vildhund. Det är i princip samma djur men med helt olika beteenden.

     • Om afrikansk vildhund i princip är samma djur som en cockerspaniel så är väl en tamkatt i princip samma djur som ett lejon. Ett tips: sök på ”afrikansk vildhund” på nätet.

      För övrigt så är även jag uppvuxen och känner många människor på en plats där den illegala vargjakten förekommer. Jag kan intyga att det finns jägare som är mycket kunniga om varg, men det finns också gott om jägare som tror på rödluvan och vargen. Bland vanliga människor är inte kunskapen särskilt stor, och vanliga människor bryr sig inte heller särksilt mycket.

  • håller med dej. i italien finns 20 gånger fler vargar än i sverige och landet är mindre. pluss att man är 60 miljoner invånare,men man har inte problem med beväpnade idioter.

 16. Det faktum att dessa brottslingar innehar vapen, har ett totalt förakt för lagen och beviserligen har hotat tjänstemän och politiker till livet gör dem till en fara för rikets säkerhet. Således bör SÄPO och Nationella Insatsstyrkan eller kanske t o m försvaret … haha … sättas in för att ’neutralisera’ hotet.

  Det enda positiva är att vi nu får ytterliggare en anledning att kritisera alliansregeringens kriminella rovdjurspolitik.

  • Hmm jag har lite svårt att se vad t.ex. Nationella Insatsstyrkan skulle kunna göra när de inte ens vet vilka de här personerna är. F.ö. tror jag att både SÄPO och Insatsstyrkan skulle vara aningen bortkomna inne i de djupa vargskogarna. Nej de enda som kan ta tag i det här är andra jägare och lokalbefolkningen som kan tipsa polisen om vilka de skyldiga är. Det måste börjas inifrån s.a.s.

 17. Man kommer att tänka på filmen ”Den sista färden” när man läser om det här gänget… inaveln går långt i värmlandsskogarna.

  • Att beivra jaktbrott är en sak och det står jag bakom, men att bedriva hets och i stort sett utmåla befolkningen inom ett visst område som ”inavlade” och ”lite bakom” är bara alltför dumt. Höjden på debatten sjunker genast ett par nivåer och motsättningarna landsbygd VS storstad bara ökar av sånt snack, och får även till följd att lojaliteten med tjuvskyttarna ökar i bygden vilket gör det mycket svårare att komma åt dem.

   Nej folk i Värmland är inte på något sätt enfaldigare eller mer ”inavlade” än folk på andra ställen. Folk som begår grova jaktbrott ska straffas för det, och de har självklart ”spårat ur” och deras handlingar får betraktas som ”tokiga” men tro inte att de eller annat folk i bygden på något sätt är mentalt efterblivna för så är inte fallet. Så svartmåla inte en hel bygd för vad några enstaka kriminella tar sig för. Skulle jag göra motsvarande reflektion gällande t.ex. Stockholmsområdet skulle jag jag inte ha värst höga tankar om Stocholmare i gemen. För hur det än är så är kriminaliteten på de flesta områden betydligt högre där än här i Värmland. Men det beror alltså på att inaveln gått långt i den svenska huvudstaden?

   • Men det beror alltså på att inaveln gått långt i den svenska huvudstaden?

    Visst, halva min släkt finns i Wermland eftersom mor min är född och uppväxt där. farfar var visserligen född i Arvidsjaur men hans far föddes i Årjäng.

    Du ser… :-)

 18. Det är inte bara genuin vargrädsla som ligger bakom det kriminella vargutrotarnätverket. Inte heller farhågor att vargen tar för mycket av älg och annat ”legitimt” jaktbyte. Även om båda delarna säkert spelar in, så tror jag att det huvudsakliga motivet till vargutrotarnätverkets framväxt är att man upplever sig inte bli hörd utan tvärtom exploaterad av överheten. Därför går man till attack mot det etablerade samhällets hjärtefrågor och dit hör värnandet om rovdjuren.

  I glesbygden finns en subkultur vars främsta uttryck är förakt och hat mot denna förtryckande överhet, oftast benämnd ”nollåttorna” och ”Bryssel”. (Därmed har jag förstås inte sagt att alla eller de flesta i glesbygd accepterar kriminella nätverk, men acceptansen för just vargutrotning är nog ändå märkbart större där än i storstaden). Skulle tro att vargutrotningsnätverket ser sig som en befrielserörelse från storsvenskens förtryck.

 19. De här individerna är inga ’tjuvskyttar’ utan terrorister. Att jaga olagligt är en sak, men att hota andra till livet för att deras åsikter är misshagliga är ett exempel på terrorism. Kanske skulle vi kalla hem trupperna från Afghanistan. De skulle göra mycket större nytta hemma i de djupa skogarna för att rensa upp bland våra inhemska ’talibangrupper’.

 20. Den sittande regeringen har verkligen givit populismen ett ansikte. I frågan om vargslakten gäller detta i synnerlighet centerpartiet. I sin desperata strävan att återigen attrahera landsbygdens folk satsar man på jägarna. Inte på bättre villkor för småjordbruk. Inte på bibehållen postservice. Inte på bättre bidrag till vägföreningarna. Utan på jägarna! Kan det bero på att Stureplanscenterns kontakt med landsbygden numera är reducerad till medlemskap i ett jaktlag? Detta kan man ju betala sig till. De begår dock ett gigantiskt misstag. Själv fritidsboende mitt i ett vargrevir vet jag att stödet för vargjakten är mycket svagt. Man käftar dock inte emot jaktlaget, sånt kan man få ångra. Den här typen av desperat populistiska infall tror jag kommer att knäcka centern i valet. Hur skall man förklara resonemanget hos en ledande centerpartist som påstår sig kunna häva en hotande inavel genom att reducera avelsbasen? Jo, att denna krympande avelsbas redan drabbat centerpartiet i den grad att inavelns nedbrytande effekt på intellektet redan visar sig tydligt.

 21. Egentligen är det en grov förolämpning mot jägarkåren att kalla dessa kriminella tjuvjägare/vargdödare för just ”jägare”. De lägger ut glasbitar, skjuter varg i magtrakten ( om nu detta stämmer enligt filmen i SVT 20100502) och det har föga med jakt att göra. Snarare ger det intryck av en slags imbecill hämndaktion mot ett djur som dödar för att överleva. De argument som riktiga jägare har framfört har handlat om skyddsjakt och då har tonen varit en helt annan. Jag är född i jägarfamilj, känner mängder med jägare och den typ av resonemang som dessa varghatare fört fram är något helt annat.