Färsk bild på ISS – Uppdaterat

Jag har, fram till alldeles nyss, funderat på om jag ska bege mig ut i höstnatten för att ta en bild på ISS när den passerar himlen söderöver. Betingelserna kan inte vara bättre, jag har hyfsad kamera och likaså teleobjektiv, dessutom finns ett stadigt stativ.

AB: ”Det krävs visserligen klart väder, fri sikt mot söder och en fungerande väckarklocka, men fram till onsdag kan ISS skådas i några minuter som en mycket ljus stjärna som färdas över himlen från sydväst till sydost. Det är när rymdstationen kommer ur jordens skugga som den börjar synas i södra halvan av landet. På måndagen dyker den upp klockan 04.36, på tisdag klockan 05.01 och onsdag 03.54.”

Villkoret med klart väder var uppfyllt, just nu ser man åtskilliga stjärnor på natthimlen. Det är inte speciellt besvärligt eller tidsödande att ta en bild, och kan man göra det genom fönstret som jag gjort så slipper man gå ut.

För att ta bättre bilder så behöver man ha ett teleskop som rör sig efter den bana rymdstationen har, den sortens tekniska utrustning saknas hos de flesta fotografer. Det lilla strecket i bilden är en stjärna som tack vare att jorden snurrar ser ut att röra sig över himlavalvet. Det längre strecket är ISS som rör sig snabbare över himlen.

iss
Den här tog jag genom fönstret, ISS ca 04.42…

Så, nu har jag sparat tid och möda åt alla. I praktiken behövde jag inte klä på mig. Jag satte kameran på stativ i rummet och öppnade fönstret…

(Brännvidd ca 250 mm (DSLR-kamera), slutartid 5-6 sekunder.)

i Andra om: , , , , , , , , , , ab1 ex12 svd dn1 dbl t

[tags]Foto, ISS, Fuglesang, Fotografering, Rymdstationen, Teleskop, Teleobjektiv, Photoshop, Rymden, NASA, Politik[/tags]

  16 comments for “Färsk bild på ISS – Uppdaterat

 1. Ken
  31 augusti, 2009 at 06:18

  Det var en lång rymdstation :-)

 2. mr Biz
  31 augusti, 2009 at 07:40

  Den bilden är du säkert nöjd med Jinge. Grattis!
  Det svåra är ju att hinna rikta in kameran på rätt höjd och i tid för den passerar på bara någon minut. Tar mig friheten att länka till en fransk fotograf som har proffsutrustning utöver det vanliga:
  http://www.wired.com/wiredscience/2009/07/suntransit/

  • 31 augusti, 2009 at 07:44

   Den bilden måste vara tagen genom ett spegelteleskop. En kameralins klarar inte den sortens förstoring.

 3. Micke F
  31 augusti, 2009 at 07:56

  Mr Biz pratar om en fransk fotograf, men den bilden är tagen via ett observatorium med månen som bakgrund. Det är skickligt, men det är datorer som räknat ut exakt var-hur-när bilden skulle tas, och det är astronomer som tagit den. Som jinge skriver, det finns inte sådan brännvidd att köpa för pengar. Själva objektivet är säkerligen ett spegelteleskop för tiotals miljoner eller mer.

 4. Anders
  31 augusti, 2009 at 08:11

  Jag tror inte rymdbilden är tagen från jorden. Tvivlar starkt på att ett teleskop kan utrustas med kameror som tar bilder på miljondelen av en sekund. Den är nog tagen från tex rymdskytteln.

 5. Sven O
  31 augusti, 2009 at 08:20

  Jodå, bilden är tagen från jorden med speciella filter. Och slutartiden är säkert rimlig runt en hundradel eller så, men fotografen använder en spegelrefraktor som drivs åt samma håll exakt som Iss. Sedan är det solen som är den bakgrund som filtreras hårt. Men det är en cool bild, men grejerna är inget som en vanlig dödlig kan gå och köpa över disk. :-)

 6. mr Biz
  31 augusti, 2009 at 08:20

  En förvånansvärt enkel och behändig utrustning vill jag påstå. Han jobbar från sin bakgård med en kamera, SBIG STL-11000M, för ca 50000:-. Kolla länkarna..

  • 31 augusti, 2009 at 08:25

   Och ett motordrivet spegelteleskop. Häftiga bilder! Tänk om man bodde i Norrland… :-P

   http://legault.club.fr/info.html

   Fast vad jobbigt det skulle bli om man kunde fota i rymden på det sättet. Det finns ju inget slut på objekten…

 7. mr Biz
  31 augusti, 2009 at 08:32

  Ja, men det förutsätter ju rätt filtrering för att med solen som bakgrundsbelysning få så korta slutartider. Prylarna går nog att plocka ihop till en måttlig kostnad. :-)

  • 31 augusti, 2009 at 08:35

   Ptja, vad kostar ett bra spegelteleskop med tillhörande motorer för elevation etc? Kolla den utrustning han har, googla..

   Jag kollade på något liknande för ett antal år sedan och det var hiskeligt dyra grejer. Lyckligtvis, annars skulle man väl bi i en stuga i de mörka skogarna och sitta och kika på galaxer… :P

 8. 31 augusti, 2009 at 08:32

  F.ö. Den lilla pricken längst till vänster är ISS, en lustig detalj är att bilden i originalstorlek är över 4000 px bred, i det formatet ser man verkligen hur dåligt stativ jag har, det ser närmast ut som en politisk opinionsmätning över tid.

  Om jag gör om det så ska jag avbryta exponeringen efter en sekund, nu väntar kamerans automatik till den anser att den fått tillräckligt med ljus, inte bra.

  Gör jag det så kan jag använda brännvidden fullt ut, men då bör jag nog tynga ner stativet med en 50-60 kilo så att det blir riktigt stabilt oxo.

  (Och dessutom gå ut så jag får en bättre vinkel…)

 9. mr Biz
  31 augusti, 2009 at 08:43

  Det ser väl ut som något ur Hobbex och Teknikmagasinets postorderkataloger.. :)
  http://legault.club.fr/halpha.jpg

  • 31 augusti, 2009 at 08:46

   Jo fast det är det inte.. :-) Hans spegelrefraktor är inte billig, sedan har han en försvarlig tub oxo på en bild.

   Skulle vara rätt kul att tillbringa en natt med dessa grejer.

 10. palle
  31 augusti, 2009 at 09:43

  Fransmannen har riktigt fina grejer. Takashashi hör till teleskopmärken vars köpare vill ha det bästa utan att fråga om pris.

  Annars finns det överkomliga grejer för oss vanliga dödliga med att köpa till som ex denna som är datorstyrd och har ekvatoriell montering (dvs dess rotationsaxel är parallell med jordens) och därför fungerar utmärkt för fotografering med: http://www.rymdbutiken.com/index.cfm?fuseaction=product.display&Product_ID=118&CFID=17160&CFTOKEN=28183678

 11. 31 augusti, 2009 at 10:29

  Inte illa! Tycker du ska fortsätta med astrofoto Jinge. Gå med på Astronomiguiden eller Astronet så får du råd och tips…

 12. MX
  31 augusti, 2009 at 11:48

  Ehh? Jag har sedd bilder på UFO:n som varit mer trovärdiga än den där … Fast om du säger det verkligen är ett flygande (identifierat) objekt, och inte ett kritstreck på en svart tavla, då är det väl så :)

Comments are closed.