Aftonbladet konstaterar i en ledarartikel idag att FAS 3 i dag är en större arbetsgivare i Sverige än Volvo AB, en något överraskande uppgift. En sak som de glömde berätta är att Säpos personskydd har fullkomligt exploderat volymmässigt sedan den borgerliga regeringens övertagande av makten 2006. På Aftonbladets bild syns fyra livvakter, och han har säkert folk som går både före och efter honom. Själv såg jag budgetvandringen hösten 2006 och då var det säkert femton tjugo ordningspoliser med också. Slutsatsen blir att skyddet av politiker genererar många många nya arbeten.
Katrine Kielos/ AB: ”Där gick finansministern och pratade om skyddsvallar och trygghet. Budgeten i ett blågult band, på väg över bron mot en riksdag där han inte har majoritet. Budgeten var främst präglad av detta – hur mycket Anders Borg än försökte få det till att låta som att det handlade om ekonomi.
Regeringen bränner iväg en tredjedel av reformutrymmet på sänkt krogmoms i vad som kan vara det proportionellt sätt dyraste försöket att tillfredsställa miljöpartiklarna någonsin. Nästan ingen seriös bedömare tror att reformen kommer skapa några jobb att tala om. Men Borg är finansminister i den kanske svagaste regeringen sedan lotteririksdagen 1973 och statsministern saknar en parlamentarisk strategi.”
Det Aftonbladet tar upp är viktig kritik av den moderata politiken, det finns inget stöd i påståendet att restaurangmomsen skulle generera nya arbeten, det enda den i praktiken gör är att fylla krögarnas plånböcker med mera sedlar, en politik som den sittande regeringen har tillämpat ända sedan den kom till makten. Visserligen har man skaffat jobb för fler poliser och något så svårdefinierat som ”jobbcoacher”, men vad man egentligen har skapat är svårt att se för skattebetalarna.
Klyftorna har ökat och det finns i nuläget ingenting som talar för en annan utveckling vare sig på kort eller på lång sikt. Vi har en högerregering och den agerar som en högerregering trots att de har lagt till ”nya” framför partinamnet. Det är samma gamla högerpolitik som gäller och nu får väl även borgerliga partier som Miljöpartiet lägga till ett ”nya” framför sitt partinamn. Det gamla miljöpartiet åker antagligen ut med badvattnet nu när man kommer att ersätta Carlgren och Olofsson med Lööf. (forts nedan..)
Kielos tar upp regeringens prognos – att det nästa år ser ut att bli 70 000 fler arbetslösa, något som visar att mannen som påpekar att han tar ”Ansvar” i praktiken är den mest ansvarslösa statsminister vi har haft ända sedan Carl Bildts dagar. Nu visar det sig dessutom att elpriset kommer att bli högt i vinter. Det är den tredje vintern som vi kommer att sakna en stor del av kärnkraften på grund av att bolagen väljer att renovera kraftverken på vintern. Inte ens det har regeringen lyckats ordna, det är att ta ansvar det..
it Andra om: Politik, Ansvar, Kärnkraft, Vattenfall, Politik, Fas 3 ab1 ekot ex1 svt1 dn1 svd1
Tweet
17 svar till “Reinfeldts ansvar gäller även elpriserna?”
Yes Yes Yes!
Jag fick nyss ett efterlängtat samtal från Oslo. Jag var där för en intervju för två veckor sedan och jag fick jobbet. I reda pengar blir det mer än en fördubbling av min lön och jag får hyra en tvåa för några tusen, en tjänstebostad. Jag lämnar landet och flyttar till ett land med sosseregering. Det ni! :-) Jag lär inte komma tillbaka till ett land som vrids mer och mer åt höger för varje dag som går. Tack och adjö Reinfeldt!
Grattis!
Säg till när du köpt din första Pizza för 150+ norska.
Är det så mycket dyrare i Norge?
Har inte varit där själv men har en norsk kompis. Vi har diskuterat det en del och han säger över 120kr för en Big Mac & Co och 150kr för pizza (eller 200kr om man vill ha dem lite lyxigare).
T om spriten är dyrare i Norge än här; folk som bor nära gränsen brukar ju åka över till systemet för att handla. :)
Även om de har en Socialistisk regering i Norge tror jag att man ser för mycket grönt gräs på andra sidan om man tror det är mycket bättre där. NATO, mer kristet, mindre tolerant mot andra kulturer, etc. Men visst, det är slutsatser jag drar av att ha pratat med min kompis och vad jag läst om landet, inte egna erfarenheter.
Måste ju dra anekdoten om språket också! Vi skojade en del om det och kom fram till att guleböj = banan, pansartax = krokodil (nu är det ju påhittat men jag skrattade så att jag höll på att dö när han sa det).
Jag gillar inte maten i Norge heller. Smaklös, rent av äcklig bitvis. Taskig matkultur, men så har de haft svensk kung oxo, det är väl därför…
Definera ”Svensk Kung”?:)
Det svenska kungahuset har först nu fått en tronarvinge som är gift med en person född i Sverige, vilket säger en del om det felaktiga tänket monarkin haft i ganska så många hundra år:)
Nu ska vi inte vara sådana… :-)
Grattis till ditt nya liv! Skulle bli avundsjuk om det inte vore så att jag själv sticker till Nordafrika (Tunisien) på måndag på ett år eller mer för att njuta mitt otium, som det så vackert heter. Det är ju för tidigt att säga hur det kommer att bli med demokratin där, men man ska ju ha riktiga val för första gången i oktober, och det blir spännande att se vad det medför. Det ska bli mycket intressant att sitta på första parkett!
Jag tycker att man bör understryka grundproblemet: den moderatledda regeringen är en minoritetsregering utan stabilt parlamentariskt stöd. Då regeringen äntligen insett detta faktum kommer den hädanefter att lägga fram budgetpropositioner som är så här fadda, fega och visionslösa.
Mest intressant är ändå det gyckelspel man tillgriper för att mörklägga sin svaghet. Borg stegar helt enkelt upp på scenen och spelar sin ”ansvarstagande” roll närmast som en parodi på sig själv. Lyckligtvis verkar politiska kommentatorer och ekonomiska experter inte spela med den här gången. Givetvis kommer det att gå hem i väljaropinionen ännu en gång, men det får åtminstone inte massmedialt eldunderstöd (för första gången sedan 2008).
Det skulle vara kul om man rentav kunde få igång en debatt om att finansministern och Moderaterna faktiskt utnyttjar sitt opinionsspel för att missköta landet. Alla är överens om att överdriven återhållsamhet är fel nu, och att hänvisa till att ”väljarna gillar det” är rena hånet mot demokratin.
Det skulle vara kul om man rentav kunde få igång en debatt om att finansministern och Moderaterna faktiskt utnyttjar sitt opinionsspel för att missköta landet.
Då vill det till att de tunga medierna satsar på det, men det gör de inte eftersom de är borgerliga…
Jag tycker att du borde ta och fila vidare på din nättidningsidé nu när du blir ålderspensionär, den är utmärkt och du har ju redan en skaplig läsarbas som det verkar (och förmodligen kontakter som skulle kunna hjälpa till med material).
Kan vi bryta gammelmedias dominans på nyhetsförmedlingen är rätt mycket vunnet.
Alliansen: ”-Vårt ansvarstagande!”
Folket: ”-???”
Alliansen: ”-Vårt ansvarstagande för höginkomsttagarna!”
Folket: ”-Jaså det ja, ja då fattar vi.”
Visst fanns det en tidigare regering som är kusligt lik alliansen. En regering med rejält uppsvullen retorik, man hyllade sig själva återkommande: man ”såg jobben komma”, man påstod att ekonomin ”växte så det knakade” & man ville, helst av allting i hela världen ”..inte äventyra statsfinanserna!”. Problemet var att inga andra såg några som helst politiska stordåd. Det hela slutade på ett snöpligt sätt hösten 2006, lite som när luften fiser ur en ballong.
Helt irrelevant för artikeln, men gick de inte över till att bara bära en CD-skiva/USB-minne för några år sen? Ser det ”häftigare” ut att gå och bära på en stack papper? Kommer någon någonsin läsa det där eller skrev han ut några tusen sidor helt i onödan?
Det kanske var tomma papper?
Jo, men det var faktiskt Anders Borg som gick tillbaka till luntorna. Jag minns inte om han gjorde det redan första budgetpromenaden eller om det dröjde ett tag.
Jag förutsätter att det var någon av Moderaternas amerikanska varumärkesbyggar-konsulter som tyckte att en återgång till pappersluntor skulle vara ett smart drag. Som finansminister har ju Borg alltid jobbat hårt på någon slags Gunnar Sträng-image. Kanske bedömdes USB-minnen inte utstråla de rätta hängsle-och-livrem-signalerna.
”Intressant” att allians-regeringen presenterar sin egen AMS-politik som något man inte ska hoppas mycket på, något som bara hör till, något som man ska se som att långtidsarbetslösa får sig en liten motionsrunda. Man låtsas inte ens att det inte är meningslöst för ”utanförskapet”, men det ska ändå göras likt en anrik sedvana eller tradition.