Procyon lotor och Nyctereutes procyonoides invaderar oss


Idag berättar Ekot att det inte bara är mårdhunden som är på väg att etablera sig i Sverige, även tvättbjörnen (Procyon lotor) kommer förr eller senare bli vanlig, i vart fall i södra delarna av landet, och troligen redan om ett par år.

Ekot: ”Men ett nytt hot mot det svenska djurlivet har dykt upp. De kameror som danskarna har satt upp för att hitta mårdhund, visar något helt annat. – De har visat mycket tvättbjörn, vilket är förvånande. Frågan man ställer sig nu är om inte den allätande tvättbjörnen hinner före mårdhunden. I Tyskland finns en miljon tvättbjörnar. De är inte en naturlig del av djurlivet utan härstammar från två par i fångenskap, som sattes ut i naturen på order av Herman Göring under 30-talet.”

Vi har redan ett bestånd av Mårdhund (Nyctereutes procyonoides) i landet och forskare beräknar antalet till ett hundratal djur. Arten förökar sig mycket snabbt vilket leder till att fågelbeståndet drabbas hårt. Bägge dessa djurarter är ofta rabiessmittade och bär ofta den ökända dvärg-
bandmasken.

Hur de svenska rävarna har smittats av dvärgbandmask vet vi ännu inte, möjligen vet forskarna men i så fall har undertecknad missat den informationen.

Ekot berättar att tvättbjörnen gillar att livnära sig på människans sopor vilket gör att den trivs bra i städer. För några år sedan så berättade en amerikansk bekant att tvättbjörnen hade gjort inbrott i familjens kök. I dörren satt bara en myggnätsförsedd dörr som den hade rivit sönder. Problemet för familjen bestod i att de kom hem då tvätt-
björnen redan var inne vilket ledde till en del kalabalik. Redan år 2007 rapporterade SvD att man skjutit en första tvättbjörn i Malmö.

Det viktigaste skälet att hålla dessa djur borta från Sverige är förstås rabies och dvärgbandmasken, men ska man lyckas med det så vill det nog till att vi har gott om varg och lo, och det ser de kriminella jägargängen till att vi inte har, de och vår egen variant av Bagdad Bob.

Bägge arterna har ett tilltalande utseende, men får vi fast etablerade bestånd i landet så kommer varje svensk märka att fågelsången minskar, och med den många mindre däggdjur. Det, förutom risken för dvärgbandmask som kan göra det farligt att plocka blåbär, lingon och kantareller. Och rabies, det ska vi inte ens tala om…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , sr ab ex dn svd


3 svar till “Procyon lotor och Nyctereutes procyonoides invaderar oss”

  1. Så synd att de inte passar här, det är fina krabater annars, speciellt tvättbjörnen. Man får väl åka över Atlanten och hälsa på dem annars.

  2. Skulle dom kunna bli mat åt vargen månntro?
    Vad tror ni om skottpengar? Jägarkåren kanske kan göra en insats för Sverige också och inte bara jobba för den egna frysboxen

  3. Vet nordamerikanska familjer som har så mycket tvättbjörn i och runt sina hus, att de är att jämföra med musplågan på den svenska landsbygden. Och nej, man ska inte gå för nära dem, de kan vara rätt ilskna av sig, särskilt om de känner sig trängda, vilket de ju gör inomhus.