Politiker struntar i matpriserna

Allt har blivit så mycket bättre i Sverige säger Anders Borg, framförallt ekonomin. Att landets finanser är goda förs ständigt fram i debatten, några håller dessutom gärna med och där står livsmedelshandlarna i främsta ledet.

E24: ”Stockholm kommer på andra plats när tio EU-länder jämfört mat- och bränslepriser, skriver Dagens Nyheter. Bara Helsingfors är dyrare. Undersökningen visar även att matpriserna stiger och främst blir spannmål och mejeriprodukter dyrare. Undersökningen visar att priserna på mat i Stockholm kryper uppåt. Priset på 200 gram smör har ökat med nästan 17 procent, ett kilo lök med 86 procent och en liter mjölk har blivit drygt 7 procent dyrare för att ta några exempel. Allra mest har kilopriset på tomater ökat med över 100 procent.”

Var och en som går regelbundet och handlar mat vet hur illa det faktiskt är. Matpriserna går med några få undantag ständigt uppåt. En femhundrakronors matkasse 2008 går idag säkerligen på sjuhundra, exakt på kronan vet jag inte, och jag vet inte heller varför maten är näst dyrast i EU. Lika lite förstår jag varför maten är dyrare i Stockholm än vad den är i Göteborg. Och nej, det beror inte på fraktkostnaderna även om olika matvarukedjor försöker inbilla folk att det är så.

Den sortens smörgåsmargarin som jag helst använder kostade 15.60 i slutet av 2008. Idag kostar samma fyrahundra grams förpackning tjugoen kronor. Och det är oftast så man märker fördyringen, på de varor som man köper regelbundet. Att just livsmedelsbranschen handlar om rena sjöröveriet vet vi sedan gammalt, ICA packar om utgången köttfärs för att få folk att köpa eftersom den är märkt med ”dagens datum”. Nu har ju Uppdrag Granskning gjort sitt program så nu dröjer det säkert ett par år innan handlarna utsätts för undersökande journalistik igen.

Jag såg för någon dag sedan hur räkor färdades från fiskeplatsen utanför den Grönländska kusten för att sedan transporteras till något land i södra Afrika för att rensas, sedan lastades de återigen på en lastbil och kördes till något land i det gamla östblocket för att sedan dimpa ner i Stockholm. Därefter fick de åka lastbil ner till Göteborg där de såldes.

Hur många ton koldioxid som dessa räkor gav upphov till minns jag inte om de berättade, men metoden är långt ifrån

Matpriser

ovanlig, jag törs till och med påstå att den är mycket vanlig. Är arbetskraften billigast i södra Afrika så kommer maten att bearbetas där. Att vi har arbetslöshet i Sverige ska ju inte drabba handlarna och kunderna, eller..?

Min uppfattning är förstås att livsmedelsindustrin bör styras av samhället, om sedan vissa varor blev dyrare så är det sådant man får ta, i det långa loppet så tjänar alla på en produktion som inte drabbar miljön. Den här sortens exempel kan man rada upp hur många som helst, och jag hörde ingen av partiledarna prata om saken på dagens partiledardebatt, och frågar man Åkesson så kan man vara säker på att nivån på matpriserna är muslimernas fel.

it , , , , , , , , , , , e24 ab12 ex1 dn123 svd123 svt Läs oxo: annarkia1 k&å1 detysta lasse erik zaramis

  14 comments for “Politiker struntar i matpriserna

  1. nature
    19 januari, 2011 at 19:07

    Jag måste vara en av Stockholms vassaste matprisjägare. Jag kan försörja en trebarnsfamilj på mindre än 700 kr i veckan, trots att menyn består av en blandning av riktigt, riktigt fina gourmeträtter gjorda av bra råvaror. Det jag inte vet om matpriserna i Stockholm, är inte värt att veta. Mina två tonårsdöttrar är vegetarianer, vilken i jag, min fru samt lillkille inte är, så här lagas de TVÅ olika rätter vad dag.

    Jag betalar i regel inte mer än 30kr/kg köttfärs Vivobutiken vid Götgatan/Hökens gatan som stående har de priserna. För torsken ca 50kr/kg – Willys. Kycklingen (färsk) 19kr/kg (inte alltid). Lax 48kr/kg. Willys. Grönsaker finns otroligt billigt på Lidl. Sedan gäller det likt en humla flyga från blomma till blomma mellan lockpriser så som daglivs, Prisextra samt naturligtvis Willys.

    Dessa kedjor annonserar på sina hemsidor om dagens lockpriser, som de säljer under IVK (IngåendeVaruKostnad). Alla råvaror köper jag på torghandeln när det är säsong – där kan man även pruta en hel del. Sedan ut i naturen och plocka: svamp, bär, örter osv., osv. vid sidan av allt man kan odla själv. Allt bröd bakar jag själv, lika så med: all mysli, Majonnäs, Pesto, Ale, Vin (rött och vitt) osv, osv …

    Allt detta tar naturligtvis TID. Men i och med att jag är arbetsfri, så har jag ju tid. Vore jag ensamstående skulle jag kunna trycka ner matkostnaderna till under 150kr per vecka och då talar vi här mat som skulle kunna serveras på en 5-* gourmetrestaurang.

    Så visst kan man göra mycket åt matpriserna själv.

  2. nature
    19 januari, 2011 at 19:07

    Jag måste vara en av Stockholms vassaste matprisjägare. Jag kan försörja en trebarnsfamilj på mindre än 700 kr i veckan, trots att menyn består av en blandning av riktigt, riktigt fina gourmeträtter gjorda av bra råvaror. Det jag inte vet om matpriserna i Stockholm, är inte värt att veta. Mina två tonårsdöttrar är vegetarianer, vilken i jag, min fru samt lillkille inte är, så här lagas de TVÅ olika rätter vad dag.

    Jag betalar i regel inte mer än 30kr/kg köttfärs Vivobutiken vid Götgatan/Hökens gatan som stående har de priserna. För torsken ca 50kr/kg – Willys. Kycklingen (färsk) 19kr/kg (inte alltid). Lax 48kr/kg. Willys. Grönsaker finns otroligt billigt på Lidl. Sedan gäller det likt en humla flyga från blomma till blomma mellan lockpriser så som daglivs, Prisextra samt naturligtvis Willys.

    Dessa kedjor annonserar på sina hemsidor om dagens lockpriser, som de säljer under IVK (IngåendeVaruKostnad). Alla råvaror köper jag på torghandeln när det är säsong – där kan man även pruta en hel del. Sedan ut i naturen och plocka: svamp, bär, örter osv., osv. vid sidan av allt man kan odla själv. Allt bröd bakar jag själv, lika så med: all mysli, Majonnäs, Pesto, Ale, Vin (rött och vitt) osv, osv …

    Allt detta tar naturligtvis TID. Men i och med att jag är arbetsfri, så har jag ju tid. Vore jag ensamstående skulle jag kunna trycka ner matkostnaderna till under 150kr per vecka och då talar vi här mat som skulle kunna serveras på en 5-* gourmetrestaurang.

    Så visst kan man göra mycket åt mat-KOSTNADERNA själv.

    • sörmlänning
      20 januari, 2011 at 05:28

      I år har det varit isvinter så det blir nog gott om strömming i havet till våren. Statsgårdskajen var bra förr i tiden att dra strömming från.

  3. Sigge
    19 januari, 2011 at 19:11

    Och ändå avundas vi som bor i inre Norrland de låga matpriserna i Stockholm.

  4. Göran
    19 januari, 2011 at 19:24

    Sen har vi ”smyghöjningarna” också. T.ex löste, Plötligt är en 250g påse bara 200g. men samma pris.

  5. KalleB
    19 januari, 2011 at 19:32

    Ja,det är lustigt att höra hur dyra transportkostnaderna är.

    Lille Maud,kan du göra något? ;)

  6. nature
    19 januari, 2011 at 20:08

    Fördelen med att leva i en högdriven marknadsekonomi, är att låta näringsidkarna gör grovjobbet åt oss och konkurera ihjäl varandra tills påslagen blir mikroskopiska. Jämför med Gamla Östtyskland, där du fick stå timmar i kö för några gamla unkna kolblad.

  7. nature
    19 januari, 2011 at 20:18

    Vi har invandrarna att tacka för de låga grönsakspriserna, som de har på sina torghandelsstånd. Riktigt personliga och trevliga är det också till skillnad mot den Svenska ICA- samt Konsums personal. ICA-Stigsreklamen till trots.

  8. 19 januari, 2011 at 22:03

    Ban Ki Mon måste inskrida. Håller inte, dt här!

  9. Gripen
    19 januari, 2011 at 23:04

    Jag har en familj med 4 barn och vi lever på runt 1200 per vecka, men för att få ner priserna så handlar vi bas maten på den lokala Willy butiken och fyller ut med special erbjudanden från alla andra butiker.

    Bakar man sitt egna bröd så kommer man ner i kostnad mycket. Största kostnaden för oss är mjölken och andra mejeri produkter.

    Det blir mycket kyckling för det är det billigaste köttet per rent kilo, fläsk kött blir det perioder utav men fisk får jag lita på min brors fiske utflykter för för det är helt enkelt för dyrt per måltid.

    I de 1200 per vecka ingår blöjor till minstingen och hygien artiklar också

    • nature
      20 januari, 2011 at 09:12

      Det är bra jobbat Gripen.
      Det stämmer de där med mejeriprodukter. Ost kan man få för 25kr/kg i bland, men oftast ligger de på runt dryga 66kr/kg, för de vanligaste sorterna. Men nu ska det i ärlighetens namn sägas att barnen bor här växelvis, så vi hade nog tangerat 1000-lappen om de bodde här permanent. Fast å ena sidan så är vegetarisk mat svinbilligt – ris med linsgryta kostar inte många ören per portion. Å andra sidan är både jag och min fru träningsnarkomaner och tränar 7 dagar i veckan och äter därför mer än Svensson – det hela kanske går på ett ut? Bröd skulle nog vara en av onödigaste och dyraste utgiften om jag inte bakade själv. Vi gör av med cirkus två liter mjölk per dag när barnen är här: så säg ca 210 kr/mån bara för mjölk (30 liter x 7 kr). Nu kan man köpa julskinka för 15 -20 kr kg. Väntar vi ytterligare så kryper den ner mot 10 kr/kg. Bra att göra pytt på. Ha på Pizzan osv.

      Det gäller också att laga riktigt goda samt billiga maträtter, som barnen fastnar för. odlar man egna örtkryddor blir allt gott som man lagar.

      1.) Husets Pytt med rödbeta och stekt ägg.
      (uppstekta rester, typ kokt potatis stekt i smör – finns det något godare?)

      2.) Ärtsoppa + pannkakor och rårörda blåbär.
      (Gula ärtor i blöt över natten. Det kostar inte mycket på Willys. Blåbären plockades i somras. Ligger flera kilo i frysen).

      3.) Husets pizzia.
      (bakar själv pizzadegen samt tinar upp ostkanter från frysen samt kör rester ovanpå pizzan)

      4.) Ris och Indiska Linser.

      5.) Slutligen så är mitt bästa tips att dela upp matkassan på fyra delar – 4 veckor i en månad. Konstruera menyn efter lockpriserna . Sedan skapa en inköpslista utifrån menyn samt BARA köpa de som står på inköpslistan. Då har du en chans att hålla budgeten.

  10. 20 januari, 2011 at 00:12

    – …Åkesson så kan man vara säker på att nivån på matpriserna är muslimernas fel. –
    Hm, passerar inte en del båtar med mattransporter Somalias kust?
    Och det kapas en del fartyg där som driver upp transportkostnaden och Somalia är väl ett land som kan kallas till stor del muslimskt.
    Dessutom så har vi svenska flottan därnere och det kostar skattepengar för oss.
    Sedan går en del mattransporter via flyg, och att säkerheten på flyget har höjts vet vi och det kostar pengar. Orsaken till det vet vi ju vad det är.
    Bensin och andra oljeprodukter för drivmedel går upp i pris. Och de kommer från vilka länder då?

    Vänta bara tills det skall debatteras matpriser i riksdagen.

  11. nature
    20 januari, 2011 at 01:32

    Under socialismens era, under vilket jag växte upp, så var en av de värsta påstående, som verkligen kränka en människa, att kalla denne för en skattesmitare. I dag är det att vara en: konsumtionssmitare – ty då drar du inte ditt strå till stacken, genom att höja efterfrågan och på så sätt höja tillväxten i branschen.

    Hemska människa gå och göra allt själv? Men de hushållsnära tjänarna då? Hur ska det gå för dem då? Förstår inte du, att om alla gjorde som du så skulle ju efterfrågan sjunka! Då skulle ju massa privata företag i hushållsnärabranschen gå i konkurs.

  12. 20 januari, 2011 at 04:24

    För att inte tala om att det där kringfraktandet är galenskap i kubik när vi redan passerat peak oil. Är det verkligen sådant man ska använda den sista dropparna olja till, och till att bomba folk?

Comments are closed.