Politiker struntar i matpriserna

Allt har blivit så mycket bättre i Sverige säger Anders Borg, framförallt ekonomin. Att landets finanser är goda förs ständigt fram i debatten, några håller dessutom gärna med och där står livsmedelshandlarna i främsta ledet.

E24: ”Stockholm kommer på andra plats när tio EU-länder jämfört mat- och bränslepriser, skriver Dagens Nyheter. Bara Helsingfors är dyrare. Undersökningen visar även att matpriserna stiger och främst blir spannmål och mejeriprodukter dyrare. Undersökningen visar att priserna på mat i Stockholm kryper uppåt. Priset på 200 gram smör har ökat med nästan 17 procent, ett kilo lök med 86 procent och en liter mjölk har blivit drygt 7 procent dyrare för att ta några exempel. Allra mest har kilopriset på tomater ökat med över 100 procent.”

Var och en som går regelbundet och handlar mat vet hur illa det faktiskt är. Matpriserna går med några få undantag ständigt uppåt. En femhundrakronors matkasse 2008 går idag säkerligen på sjuhundra, exakt på kronan vet jag inte, och jag vet inte heller varför maten är näst dyrast i EU. Lika lite förstår jag varför maten är dyrare i Stockholm än vad den är i Göteborg. Och nej, det beror inte på fraktkostnaderna även om olika matvarukedjor försöker inbilla folk att det är så.

Den sortens smörgåsmargarin som jag helst använder kostade 15.60 i slutet av 2008. Idag kostar samma fyrahundra grams förpackning tjugoen kronor. Och det är oftast så man märker fördyringen, på de varor som man köper regelbundet. Att just livsmedelsbranschen handlar om rena sjöröveriet vet vi sedan gammalt, ICA packar om utgången köttfärs för att få folk att köpa eftersom den är märkt med ”dagens datum”. Nu har ju Uppdrag Granskning gjort sitt program så nu dröjer det säkert ett par år innan handlarna utsätts för undersökande journalistik igen.

Jag såg för någon dag sedan hur räkor färdades från fiskeplatsen utanför den Grönländska kusten för att sedan transporteras till något land i södra Afrika för att rensas, sedan lastades de återigen på en lastbil och kördes till något land i det gamla östblocket för att sedan dimpa ner i Stockholm. Därefter fick de åka lastbil ner till Göteborg där de såldes.

Hur många ton koldioxid som dessa räkor gav upphov till minns jag inte om de berättade, men metoden är långt ifrån

Matpriser

ovanlig, jag törs till och med påstå att den är mycket vanlig. Är arbetskraften billigast i södra Afrika så kommer maten att bearbetas där. Att vi har arbetslöshet i Sverige ska ju inte drabba handlarna och kunderna, eller..?

Min uppfattning är förstås att livsmedelsindustrin bör styras av samhället, om sedan vissa varor blev dyrare så är det sådant man får ta, i det långa loppet så tjänar alla på en produktion som inte drabbar miljön. Den här sortens exempel kan man rada upp hur många som helst, och jag hörde ingen av partiledarna prata om saken på dagens partiledardebatt, och frågar man Åkesson så kan man vara säker på att nivån på matpriserna är muslimernas fel.

it , , , , , , , , , , , e24 ab12 ex1 dn123 svd123 svt Läs oxo: annarkia1 k&å1 detysta lasse erik zaramis

  14 comments for “Politiker struntar i matpriserna

Comments are closed.