Politiker snackar men saknar verkstad


Idag avslöjar Svenska Dagbladet att ministrar som står på de mediala barrikaderna för att fördöma olika verksamheter som Sprit & Tobak, Illegala spel, Banker som ger sina övervinster till direktörer och topptjänstemän, i många fall har samma ministrar som – ägare.

SvD: ”Det finns många fondbolag som har ett etiskt alternativ. De så kallade etiska fonderna kan man säga mycket om, men de har i alla fall en någorlunda uttalad linje: de investerar inte i vapen och tobak. Det gör däremot svenska politiker. Anders Borg, Fredrik Reinfeldt, finansmarknadsminister Peter Norman och näringsminister Annie Lööf är indirekta ägare i tobaksjätten Swedish Match. Reinfeldt äger dessutom fonder som investerar i vapentillverkaren Saab, vars dotterbolag Saab Bofors Dynamics har levererat pansarvärnsrobotsystem, som är krigsmateriel för strid, till Saudiarabien.”

Sedan berättar Aftonbladet att det senaste tillskottet bland ministrar, tatcher-
isten och nyliberalen Annie Lööf, som är en högt profilerad kärnkraftsmotstån-
dare, är indirekt ägare i EON och Fortum. Men antagligen är det ingen som har förväntat sig något annat heller, men visst är det en smula pikant? Att Anders Borg indirekt äger aktier i Lundin Oil är det knappast någon som irriteras på, ingen kan längre ha några förväntningar på den mannen, möjligen är det intressantare med Carl Bildts fondinnehav. Väldigt många av hans fonder är östeuropeiska och där ingår det ofta en massa ryska banker, han kanske är delägare i någonting med den för Saab så misslyckade Antonov, eller varför inte med Victor Munchausen själv.

Carolina Neuraht på SvD avslutar sin artikel med: ”Om man är politiker, vars paradgren är att kritisera andra, borde man kanske först ha rent på sin egen bakgård. Eller åtminstone – känna till hur den ser ut.” Och det har hon sannerligen rätt i. Nu vill vi förstås genast veta hur det ser ut i kommande regerings aktieportföljer och samma sak med deras fonder. Stefan Löfven bör ju rensa nu direkt innan SvD börjar rota i saken..

it Andra om: , , , , , , svd123 sr dn1234 e24 ab12