Osmaklig ”jakt”

Bönderna i Östergötland klagar över att vildsvin bökar sönder i skogen och på deras åkrar, men uppenbarligen tycker vissa att svinen är lönsamma, så lönsamma att de lägger ut åtlar åt dem.

AB: ”Det var klockan fyra i morse vid Örshult två mil söder om Åtvidaberg i Östergötland som jättesvinet fälldes. – Vi hade jaktgäster här och en norrman var den som sköt vildsvinet, säger Leif Franzén, ena halvan i Bröderna Franzéns lant- och skogsbruk i Ljungebo. På Ljungebo bedriver man jaktturism och på tio platser runt gården lägger bröderna Franzén ut havrekross till vildsvinen. De har sedan strålkastare tända för att jägarna ska kunna se vildsvinen i mörkret. Det väldiga svinet som sköts i morse höll sig länge undan strålkastarna men gick till sist in i ljuset. – Då nöp norrmannen till, säger Leif Franzén.”

Vildsvin har länge varit utrotade i Sverige, men de har återinplanterats eftersom jaktturismen tjänar pengar på att sälja jakttillfällen, så kallad ”direktörsjakt”. Det går ut på att man för dyra pengar kan köpa sig rätten att delta i jakt på dessa svin, som uppenbarligen matas så att man ska veta var de finns. Sätter man sedan upp strålkastare vid matningsplatsen så blir svinen ett lätt byte. I det här fallet vägde galten 200 kilo, och det är tveksamt om man tog tillvara på köttet.

Motsvarande jakt på fågel handlar normalt om att man släpper ut ett antal tama och lokalt uppfödda fasaner som sedan jägarna får skjuta prick på. Jägarna får ytterst sällan med sig bytet, möjligen får de fasan till middag på den fest som normalt avslutar jakten. Och så stort problem kan knappast dessa grisar vara för bönderna, i så fall så hade man nog reagerat på att vissa lägger ut mat åt dem.

Här i Haninge så kan man givetvis köpa sig jakträt-
tighet på tama och uppfödda fåglar, men man kan

vildsvin
också köpa sig jakträtt på dovhjort i hägn. Betalar man tillräckligt många tusenlappar så kan man få gå in i hägnet bland hjortarna för att skjuta en ståtlig bock. Vill man sedan ha hjortens horn så får man sig tillsända dessa mot en rundlig ersättning.

I princip är det samma sak som att bege sig på jakt till Skansen. Att ens kalla det för jakt känns tvek-
samt, lika osäkert som frågan om vilka som egentligen är de verkliga svinen i fallet i Östergöt-
land.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ab gp hd svd bar t

[tags]Jakt, Betaljakt, Slakt, Åtel, Strålkastarljus, Vildsvin, Hjort, Fågel, Geschäft, Djurplågeri, Direktörsjakt, Jägare, Politik[/tags]

  64 comments for “Osmaklig ”jakt”

 1. Toby
  29 augusti, 2009 at 10:10

  Blir äcklad att höra sånt här man ska jaga för att behålla köttet inte jaga som en sport!!!

 2. FredrickLarsson
  29 augusti, 2009 at 10:34

  Att jaga är väldigt spännande. När man ser djuret falla, ja det är något otroligt.

 3. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 10:53

  Då vildsvin har kultingar under hela året så måste man vara säker på att man inte skjuter sugga med kultingar så därför är det säkrast att jaga dem vid en åtel. Och vi har en otroligt snabbt växande vildsvinsstam. Man räknar med att inom några år så kommer det finnas 500 000 vildsvin i Sverige. Och det är inte så trevligt att krocka med en 200kg gris. Det är ungefär vad en älg väger. Och grisarna tar sig igenom viltstängsel utan större problem. Inte ens de i vissa kretsar så populära vargarna ger sig på vildsvin så där kan vi inte räkna med att stammens hålls nere naturligt. Och sen gör kan grisarna göra stor skada inom jordbruk och enskillda trädgårdar. De äter ju inte bara löv och gammalt gräs. Och de är även rätt svåra att jaga då de rör sig snabbt och gärna i mörkret och de är ofta rätt skygga… i alla fall så exponerar de sig inte hur som helst. Och när man jagar dem så måste man vara säker på att skottet tar bra för skadskjutna djur vill ingen jägare vara med om och en ilsken gris kan vara riktigt läskig.

 4. Stefan
  29 augusti, 2009 at 10:56

  visst kan det vara aningen osmakligt att ”mata” in djuren , men i stora delar av landet är faktiskt vildsvinen ett problem. Då de är relativt svårjagade så måste man i princip just mata in dom för att kunna göra ngt åt de stora stammarna.

  Jag ser hellre att de matas in och dödas på ett osprtligt sätt än läser rubriker om barn, hundar eller för den delen vuxna som attackerats och/eller dödats av en sur gris

  • 29 augusti, 2009 at 11:02

   Man kan se till att glesa ut stammen rejält genom att förlänga jaktsäsonen och hindra direktörsjakt på djuren. Jakträttsjägaren ska bli av med jakträtten om han inte tillåter en månads fri (med organiserad) grisjakt på sina ägor.

   Detta problem har markägare och jägare själva ställt till med.

   F.ö. skulle det inte vara något problem om vi hade en vargstam på 2000 djur.

 5. Erik Södergren
  29 augusti, 2009 at 11:09

  Det skulle inte vara ett problem om inte jägarna söp så förbannat när de skulle jaga. På älgjakten hemmavid så gör de det i lugn förvissning om att polisen inte håller på med kontroller, snutarna är själva med och super. Det finns fanimig inte en jägare på pass som inte är minst bakis.

 6. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 11:12

  Jakt är inget ”macho” nöje. Nä det är mera tungt… skitigt…kallt…och spännande. Som jägare så tillbringar man ofta timmar efter timmar i väntan på ett tillfälle. Många ggr så håller man inne med skottet för det är inte ett bra tillfälle. Ibland kan det bli så att man får tillfälle att skjuta sin älg eller vad det nu är man jagar. Och då börjar det stora jobbet. De ska passas och sedan transporteras till en slaktbod… tungt. Sen ska det flås och köttet ska hängas i ett antal dagar för att bli mört. Därefter ska djurkroppen styckas och delas upp i lagoma bitar. Slaktutrymmen städas skinn och annat avfall ska tas om hand på ett riktigt sätt. mm mm. Så det är liksom en livsstil att vara jägare. Men Macho är det inte. Utan mest en massa arbete. Men det är skönt att veta att köttet man har på tallriken är ifrån ett djur som har gått ute i vår natur och levt ett fritt och naturligt liv jämfört med våra uppfödda grisar som vi så gladeligen konsumerar. Helst så köper vi ju det billigaste köttet/korven etc Och det innebär att det är de djur som är uppfödda under sämsta förhållanden som blir billigaste maten.

 7. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 11:22

  Hm inga problem om vi har en vargstam på 2000 individer. Det beror nog på var man bor. Vi har ju inga problem med isbjörnarna på Spetsbergen men de som bor där… ja de har vissa problem. Man får tillexempel inte röra sig fritt utan att vara beväpnad där. Så visst stadborna har inga problem med våra vargar… Men bor man ute i vår glesare del av Sverige… och de som vill ha ett jordbruk med tex får etc tycker inte att det är trevligt när vargen går in i hagen och verkligen dödar tackor och lamm. Så har man vargen runt knuten så ändrar många sin uppfattning. Det är liksom först när man har problemet som man uppmärksammar det. Hur många går och tycker det är hemskt med tex lungcancer i sin vardag? Nä inte så många.. det drabbar inte mig. Men är det nån anhörig eller närstående som drabbas… ja då blir det där främmade problemet helt plötsligt en nära verklighet. Likaså är det med vargen. Den är trevlig på bild men inte bakom uthuset.

  • 29 augusti, 2009 at 11:37

   naturknutte: Man får tillexempel inte röra sig fritt utan att vara beväpnad där.

   Det behöver man som bekant inte för gråbens skull. Går balterna beväpnade? :-)

   Du hittade bara på ditt namn, för naturknuttar vet hur det förhåller sig…

   Tycker man inte att de egna husdjuren ska skyddas med rovdjursstängsel så ska man inte ha djur.

  • 29 augusti, 2009 at 12:51

   ”naturknutte”: Likaså är det med vargen. Den är trevlig på bild men inte bakom uthuset.

   Jag tycker att ni älgjägare bör överväga om ni inte ska använda blöjor när ni är ute.

   Klarar många länder i Europa att ha en vargtäthet på flera tusen djur så ska väl det mest glesbefolkade landet klara mer än 200 djur…

 8. mr Biz
  29 augusti, 2009 at 11:23

  Misstänker att den listige bonden betraktar det fyrbenta svinet som en åtel till det tvåbenta svinet som gärna betalar och därmed kompenserar kostnaden för av fyrbeningen orsakade skördeskador.

  Bönderna har ingen koll på var vildsvinen väljer sitt uppehälle men om de kan avleda några att komma inom skotthåll är väl det inget stort etiskt problem i förhållande till den beskrivna jakten på tamfågel och inhägnade hjortar.

  Förr eller senare hade den här besten förorsakat en trafikolycka med katastrofala följder och lidande. Norrmannens välriktade skott är då i jämförelse en välgärning. Även för svinet.
  Att han dessutom tar med sig det oätliga galtköttet hem är berömvärt och bevisar ännu en gång norrmännenns unika smaksinne.

 9. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 11:31

  Förlänga jaktsäsongen. Vildsvinsjakten är faktiskt under hela året. Detta beroende på att de får sina kultingar under hela året. Till skillnad från annat villt som man inte får jaga under tiden kalvar… etc är små. Därför ställs det lite speciella krav på vildsvinsjakt att man verkligen har koll på djuren man skjuter så det inte blir så att man råkar skjuta sugga med kultingar. Galten är ju inga problem men kan vara lite svår att se skillnad på galt och sugga. De har ju inga horn som älgen. Likaså om man skjuter sugga så måste man ta tid på sig och verkligen se efter så att det inte finns några kultingar i hennes släptåg.
  Man ska nog inte säga att vildsvinsjakt är ett direktörsnöje. De flesta som jagar är helt enkelt vanligt folk. Ungefär som de som spelar golf… de flesta är vanliga människor… men även bland vanliga människor så finns det naturligtvis de som är direktörer. Var skulle de annars komma ifrån?

 10. mL
  29 augusti, 2009 at 11:55

  Nu har du väl missuppfattat vad en åtel är. Den används inte i syfte att locka djur till sin åker, den använder man för att locka de bort från den, för att minska skadorna, så till vida man är en bonde/jägare som vill minska vildsvinens skadegörelse.
  Alternativet till att jaga med åtel är att jaga med hundar, eftersom de sover på dagen måste hundar jaga fram dem, prova youtube för att se ex på hur ”roligt” det kan bli för hundarna då.
  Och då vildsvin fortplantar sig i mycket högre takt än varg, är nog vargern ingen särskilt stor fiende till vargen populationsmässigt sett.
  intressant att se de bredvid varandra ”Varg jagar vildsvin (och vise versa)” http://www.xxxxxxx

 11. mardub
  29 augusti, 2009 at 12:08

  Läs de kommentarsregler som gäller! / Jinge

 12. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 12:22

  Nä jag har inte sagt att man behöver vara beväpnad för vargens skull. Utan det var för att belysa hur man upplever ett problem som man inte själv har. Vi här nere har inget problem med isbjörnar.. men det finns de som har det på tex spetsbergen. Likaså menade jag att de allra flesta i sverige har inga problem med vargen. Vi som har det är ju inte så många% av vår totala folkmängd. Och de flesta bor ju i södra delen av landet och där finns ju inte så gott om varg. Det var nån som skrev att vi kan gärna ha 2000 varg i Sverige. Hm det har vi ju. Om man ser det såhär. Det är 3 län som har i princip hela vargstammen skulle vi räkna om den tätheten till hela landet i övrigt så blir det en vargtäthet på 2000 individer. Då skulle det nog vara lite annat ljud i skällan om så var fallet. Men så länge det är i landsbyggd så är det ett lokalt fenomen. Det är ett jäkla liv om pittbullhundar. Hm dessa är ju mera ett storstadsproblem och då skriks det ju lite mera. O ve o fasa om de tar nån liten pudel eller så. Då står det stora löp i kvällspressen. Ni får väl ursäkta att jag gör lite grova jämförelser men det är intressant att se på problem ur lite olika synvinklar. Och visst finns det rovdjursstängsel. Men de är inte gratis och det medför mycket extra jobb att sätta upp dem på stora marker och så måste de har en strömkälla. Och likförbaskat så är de ingen garant för att det inte kommer in rovdjur. Så det största problemet med rovdjuren är att det är så lokalt drabbat. Och där det är problem så känner man sig verkligen maktlös att kunna göra nåt åt problemen. Det har blivit något bättre på sista tiden då man får ha rätt till nödvärn…. men det är ju först efter att skada har skett som man får göra nåt. Och det är ofta stort traumatiskt lidande för djurägaren innan det kan ske. Det är hemskt att finna sina djur dödade och halft uppätna… dessa individer som man har fött upp och hyser största kärlek och omsorg till.

  • 29 augusti, 2009 at 12:39

   Naturknutte: ”Utan det var för att belysa hur man upplever ett problem som man inte själv har.”

   Underligt då att befolkningen i varglänen vill ha vargen kvar? [Brårapport 2007/22]

   ”Det är ett jäkla liv om pittbullhundar. Hm dessa är ju mera ett storstadsproblem och då skriks det ju lite mera.”

   Hellre varg än pitbullhundar. Vargen är naturligt rädd för människan, hunden tvärtom.

   ”Och visst finns det rovdjursstängsel. Men de är inte gratis och det medför mycket extra jobb att sätta upp dem på stora marker och så måste de har en strömkälla.”

   Det är ett val som djurägare har att göra. F.ö. så bidrar skattebetalarna till kostnaden som bekant.

   ”Det har blivit något bättre på sista tiden då man får ha rätt till nödvärn…”

   Kriminella jägargäng tjuvskjuter årligen mängder av rovdjur. Varg, björn, lo och järv. I år har man hittat skjutna kungsörnar.. Är det några som behöver hjälp med nödvärn så är det rovdjuren själva.

   ”Det är hemskt att finna sina djur dödade och halft uppätna… dessa individer som man har fött upp och hyser största kärlek och omsorg till.”

   Har man inte större kärlek och omsorg än att man låter gråben kalasa på dem ska man definitivt inte ha några djur.

   F.ö. rekommenderar jag en genomläsning av kommentarsreglerna till samtliga som debatterar frågan.

 13. mardub
  29 augusti, 2009 at 12:25

  Köttet på en 200kilos galt är oätligt. Sen set här men direktörs jakt ja idag är det så att det finns en jaktturism i svergie på allt ifrån Älg, björn till Tjäder och Fasan. Du har rätt att sätta ut Fasaner och rapphöns dagen innan jakten är väl inte jakt men Dovhjortar i hängn och uppföda fåglar är inte lätt att jaga och det ger en inkomst. (Lägger ut mat ÅTELJAKT ÄR EN SÄKER OCH BRA JAKTMETOD OCH HAR ALLTID VARIT)

 14. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 12:32

  Svar till jinge om att jag bara hittade på mitt namn naturknutte” Jag har i över 50 år bott på landsbygd. Omgiven av milsvida skogar. Mina fritidsintressen är i naturen. Jag har en naturvetenskaplig utbildning och har bra koll på det mesta. Jag är med och jagar älg på hösten och i övrigt så är jag mycket ute och rör mig i skog och mark. Jag tror mig ha en bra kännedom om det mesta som rör djur och natur… ja mänskligheten också.

 15. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 12:38

  Visst är det så att vargen jagar inte vildsvin. De ger sig inte på dessa djur som lever i flock och som försvarar sig så framgångsrikt. På sätt och vis är det synd. För då skulle vargen ha det mycket lättare att etablera sig i södra sverige.

 16. 29 augusti, 2009 at 13:21

  Hemskt det här med inplanterade djur och att sen arrangera upp det å kalla det för ”jakt”. Skrika om hur vargen och lo-djur ställer till elände……sen plantera in djur som vildsvin som är fan så mycket farligare än en vargen. En annan sak är att det dödas en del hundar i vildsvinsjakten men det är det ingen som skriker ut….bara om en varg varit farten. I vårt område är det just nu en debatt om inplanterade änder som sen folk betalar stora pengar för att få komma och sätta sig på en flotte mitt i en liten sjö och skjuta prick på…….Är detta verkligen att vara en sann jägare?? Tack för ett bra skrivet inlägg.

 17. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 13:21

  Ja du jinge…. Det är ett härligt ämne detta och helst om man nämner nåt om varg. Då får vissa individer fram megafonen och skriker högt som tusan. Och det är detta med för och emot. Nu finns det lika avarter i båda lägren. Så jag håller inte på nån i ytterkanterna. Det är ju som att säga ”bara sverige åt svenskarna” Så allt jag vill med mina inlägg är att belysa debatten lite från olika håll.. ta upp några saker och se dem ur ett perspektiv som inte alla gör. Jag har inte nåt för individer som tjuvskjuter och tar lagarna i egna händer. Det är inte så vi vill ha det. Det ska inte vara ett laglöst land utan det ska vara ordning på torpet. Men det är just detta med viljan att leva nära inpå vargrevir. Jag tycker mig märka att ju längre bort från skogen och områden där vargen lever vilt….. ju större är viljan att ha mycket varg i landet. Jag som skogsmänniska tycker ju naturligtvis att det borde vara gratis att parkera i Stockholm och att det borde finnas tusentals mera p-platser till oss som kommer dit för att handla. Vi vill ju att det ska vara bekvämt och enkelt att ta sig till storstan. Nu vänder jag och vrider lite på problemen igen. Men det är ju just detta att man har inget problem förren man äger det. Och detta med rovdjur i våra marker är ju just bara våra problem inte stadsbornas. Men det kan vara stadsbornas intresse att vara intresserad och ha vackra drömmar om vilda djur i våra skogar. Så jag säger inte nåt om att ”ni” har fel eller så… Utan jag efterlyser en nykter syn på vargfrågan. Jag har inget hat mot vargen eller så… Men man kan ju undra varför vi ska ha en uppfödning med en så starkt inavlad population av en djurart som inte är det minsta utrotningshotad. Det känns mera som ett politiskt mål än sett ur vargens eget bästa. Om jag bedrev hundavel med samma genetiska urval av föräldradjur så skulle jag vara utesluten ur alla kennelklubbar och andra rasklubar som finns. Ja det skulle nog nära på vara straffbart att ha en så stark linjeavel.

  • 29 augusti, 2009 at 14:51

   ”naturknutte” Jag tycker mig märka att ju längre bort från skogen och områden där vargen lever vilt….. ju större är viljan att ha mycket varg i landet… …Utan jag efterlyser en nykter syn på vargfrågan. Jag har inget hat mot vargen eller så… Men man kan ju undra varför vi ska ha en uppfödning med en så starkt inavlad population av en djurart som inte är det minsta utrotningshotad.

   Hade det inte varit för de kriminella jägargängen så hade vi haft en betydligt bredare genbas hos vargen idag. Som net nu är så har vi ett behov av att importera ett antal vuxna djur från de östra delarna av Europa. Och du återkommer till landsbygdens alla offer, men i varglänen så vill befolkningen ha kvar vargen i skogarna. Jag hänvisade tidigare till Bråutredningen som redovisar ett par undersökningar på sidorna trettio och framåt. Undersökningar av attityderna i Värmland, Gästrikland och Dalarna.

   Min släkt bor huvudsakligen i norrlandslänen och i Värmland. Vi har haft en stuga strax söder om Lesjöfors i över 20 år, och ja, jag har mött vild varg i Wermland alldeles obeväpnad. Det var en fin upplevelse, något som jag unnar även andra. Men minns du hur det var med förra lo-jakten i länet? Du hade man tillstånd att fälla ca tio djur, redan första dygnet hade man skjutit det dubbla. (osäker på de exakta siffrorna)

   Antagligen käkar lokatterna oxo skogsägarnas granar eftersom man var skjutgalna som i den värsta Westernfilm. Grannen vid stuga fick 6-7 får vargrivna, men han drog rätt slutsats, han satte upp en riktigt rovdjursstängsel. Det är visserligen sant att älgbeståndet skulle minska om naturen själv fick styra tillgången på predatorer inom de olika arterna, men det är inte där skon klämmer. Det är inte heller så att älgjägarna riskerar att göra i byxorna då de går runt knuten vid sitt uthus, problemet är UTESLUTANDE att man vill fylla frysboxen med älgkött. Det är skälet till att du börjar surra om att det vore otäckt om du hade gråben runt knuten, inget annat.

   I Europa finns det åtskilliga länder med vargbestånd uppåt 2-3000 djur. I Spanien har man löst problemet genom att skicka med skolbarn för att vakta fåren. Dessa ungar räcker för att ulven ska hålla sig borta. Sverige är ett extremt glesbefolkat land, vi skulle lätt kunna hålla en stam på ett par tusen djur. Och uppenbarligen behövs det för att hålla vildsvin, rådjur och älgstammen stången.

   Försöker du inbilla någon att gråben skulle banga för en flock grisar så tycker jag att du ska slå dig på sagoberättande. Visst, en strövarg väljer nog bort en flock vildsvin, och de flesta djur den skulle ta är väl kultingar. Men kom inte här och oja dig för att folk anser att alla arter har sin givna plats i naturen.

 18. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 13:45

  Du Jinge.. du verkar ha lite negativa tankar om detta med älgjakten. Oj Du skulle bara veta hur reglerad den är…. och att det är faktiskt nåt som de stora skogsbolagen styr och ställer över. Den mesta av skogen i detta land ägs ju av de stora skogsbolagen och det är ju i deras intressa att det skjuts så mycket älg som möjligt. De klagar högljut på betesskador. Vi som då arrenderar mark av dem för att få tillgång till tex älgjakt får betala dyrt för köttet som de har ”fött upp” Skogsbolagen biter själv lite i ändan då de gör så. De vill ha så lite älg som möjligt som äter tallplantor om vintern men samtidigt vill de ha så bra betalt som de bara kan för skjutna djur. En stor älg kostar faktiskt 4-5000 kronor i fallavgift. Till detta kommer ett allt högre pris för jaktarränden som gör att älgjakten är en rätt dyr affär idag. Och betänk att det är mest vanliga ”skogsmänniskor” som bedriver jakten som har lite begränsade inkomster. Det är svårt att rekrytera ungdommar under dessa förhållande. Så vad kommer att ske? Om inte vi… vanliga människor jagar älg så kommer det att bli en proffesionell jakt med inhyrda jägare som jagar för att hålla nera älgstammen åt bolagen. Vad bra tänker vargivrarna..Låt dem äta upp älgen. Ja visst…. men sen då när älgen är slut.. Då lägger de sig inte vargen ner och självdör utan hittar nya vägar att finna mat. Nu har det under ett sånt scenario hunnit bli ganska många vargar och vad ska då dessa hungriga djur äta? Ja inte blir de vegetarianer. En liten flock med varg 3-10 st käkar ca 60-100 älgar om året. Då kan man undra vad de kommer att äta om det inte finns älg så det räcker till. Jag tror att under sådana omständigheter blir riktigt besvärligt för oss som bor utanför storstädernas skyddande miljö.

  • 29 augusti, 2009 at 14:32

   Naturknutte: Du Jinge.. du verkar ha lite negativa tankar om detta med älgjakten. Oj Du skulle bara veta hur reglerad den är…. och att det är faktiskt nåt som de stora skogsbolagen styr och ställer över. Den mesta av skogen i detta land ägs ju av de stora skogsbolagen och det är ju i deras intressa att det skjuts så mycket älg som möjligt. De klagar högljut på betesskador.

   Ni offrar både tid och energi för att hjälpa skogsbolagen med älgproblemet. Jo tack, det hat vi hört förr… :-)

   Det skulle ni slippa om vi hade ett par tusen vargar i landet.

   Vargen kan livnära sig på älg, rådjur, vildsvin plus den vanliga stapelfödan. F.ö. är det en massa idioter som låter tamhundar springa fritt i skogarna, något som gråben givetvis kan sätta P för.

   Om du verkligen vore en naturknutte så skulle du vara informerad om att naturen själv balanserar detta i slutändan.

   Det skulle inte bli ”besvärligt” för landsbygdsborna, tänk bara på glädjen över att slippa offra er för de hutlösa skogsnolagen!

 19. Micke
  29 augusti, 2009 at 14:49

  Seriöst, att mata djuren för att få lite kontroll över stammen är ett måste här i Åtvidaberg, där jag själv bor. Det är vildsvin precis överallt som förstör och är ett hot mot både barn och djur. Köttet togs tillvara, det kan jag lova dig. Kom inte med några insinueringar om att det är svinrika människor som skjuter för skoj skull och kastar bort köttet. Allt kött säljs till de lokala resturangerna där jag har avnjutit densamma flertalet gånger.

 20. Christer W
  29 augusti, 2009 at 15:27

  I det här länet dräller av vildsvin och de har jagats hela tiden med åtel av allt från kokosbollar till olika sorters spannmål.
  Trots detta är de oerhört svårjagade eftersom de är nattaktiva och så skygga. Så egentligen säger den här debatten mer om de som blir upprörda över att strålkastare och åtel används.
  Det är att föredra att jägaren träffar ordentligt i strålkastarljus än i skadeskjuter i halvmörkret.
  Utöver det skulle jag inte bli förvånad om jägarna i tio jaktpass av elva varken hör eller ser vildsvin utan bara får en sömnlös natt.

  Det allvarliga är att vildsvinen förökar sig i kopiöst snabbt och när det börjar bli riktigt trångt för dem så är de snart i tätare bebyggelse och inte bara i utkanterna av byarna på landet.

  • 29 augusti, 2009 at 15:47

   Christer: Trots detta är de oerhört svårjagade eftersom de är nattaktiva och så skygga. Så egentligen säger den här debatten mer om de som blir upprörda över att strålkastare och åtel används.

   Hur det nu säger något om dem som reagerar på strålkastare och åtel… :-)

 21. Anders
  29 augusti, 2009 at 15:37

  Att ”jägare” ska använda inmatning av djuren, och dessutom skjuta i strålkastarsken har ingenting alls med jakt att göra. Det är inget annat än slakt. Då kunde man istället blanda fodret med p-piller, då skulle svinen försvinna.

 22. Christer W
  29 augusti, 2009 at 16:10

  Jo, det säger att de aldrig har försökt att se vildsvin på natten. Själv har jag en sen kväll suttit fast mitt i en flock. Jag var på väg hem från jobbet när jag såg något röra sig i höstmörkret och strax efter så var de runt omkring bilen och vände upp och ner på åkern som vägen gick genom. Jag hade definitiv ingen tanke på stiga ut ur bilen mitt i den där hopen med grisar, de var ca tjugo – trettio med kultingarna inräknade på platsen.

 23. Christer W
  29 augusti, 2009 at 16:17

  Till Anders.
  Du kan få bli den som får till uppgift att ge suggorna p-pillren. Det ska bli kul och se när du springer omkring för att ge dem sina piller, eller om du nu springer före och grisarna efter.

  Nu är det så att vildsvin inte äter på samma ställe varje dag, så kontinuiteten med pillren lär svaja högst betänkligt.

  Det andra är att i en flock så finns det även galtar och kultingar och de har ingen separat matsedel heller och kan inte skilja på vem som ska ha vad.
  Så egentligen är det bara ogenomtänkt strunt det du uttrycker

 24. Anselm
  29 augusti, 2009 at 16:31

  Ja jävlar vilka onyanserade övertoner det blir så fort jakt kommer på tal!

  • 29 augusti, 2009 at 16:54

   Anselm: Ja jävlar vilka onyanserade övertoner det blir så fort jakt kommer på tal!

   Ja de fanatiska jägargängen är för bedrövliga… :-)

 25. mr Biz
  29 augusti, 2009 at 16:59

  Anders #27,

  Men.. :)… om du blandar p-piller i fodret för att vildsvinen ska försvinna(!) svälter väl vargen ihjäl och Jinge blir #*!x|¤[\[ ..?
  :-D

  • 29 augusti, 2009 at 17:02

   Men vargar är ju rädda för grisar var det nån som skrev… :)

 26. mr Biz
  29 augusti, 2009 at 17:08

  Ja, –det känns betryggande med så många experter som VET!
  ,)

 27. 29 augusti, 2009 at 17:20

  Skulle vi inte kunna exportera dem till Israel? De gillar ju att skjuta allt som rör sig, så båda sidor vinner.

 28. 29 augusti, 2009 at 19:02

  Jag struntar i hur man jagar och skjuter ut vildsvinen, bara man tar död på dem förutsatt att man inte plågar dem till döds (åtel ja, saxar eller fällor nej alltså), för de är en landsplåga där de är talrika och de förstör ofantligt, både i odlingar och i skogen.

  Har du Jinge sett hur det ser ut där en flock vildsvin har provianterat? Dessutom har de alltså blivit en allvarlig trafikfara också, där de är talrika och det blir de blixtsnabbt när en enda dräktig sugga har kommit ut ur de där absolut säkra hägnen som det gavs tillstånd att hålla dem i och de har tagit sig ut.

  • 29 augusti, 2009 at 19:28

   Kerstin: Har du Jinge sett hur det ser ut där en flock vildsvin har provianterat?

   Jo, fast det är inte DET min bloggning handlar om.

 29. el persson
  29 augusti, 2009 at 20:12

  Jag jagar inte, har ingen lust till det, men jag anser jakt behövs i den obalanserade natur vi skapat.
  Att jaga gris vid åtel är i alla fall mer jakt än att jaga tamfågel. Men visst det är väl ändå OK bara man inte skjuter duvhök och annan rovfågel som tullar på förrådet. Men vore det inte bättre med en viss begränsad jakt på gås?
  Men bortsett från detta ska min kommentar inte handla om jakt i allmänhet, utan om varg.

  Jag bor i Stockholm.
  Jag är för en ökad, genetiskt stabilare vargstam, dvs låt vargar österifrån vandra in, naturligt, och etablera sig, i hela Sverige.
  Att stockholmare är för varg i glesbygden, men inte vill ha några runt Stockholm är skitsnack. Det är en vandringsägen som skjutglada tjuvjägare drar för att rättfärdiga sig själva, så än en gång: det är rent SKITSNACK.

  De gånger det strukit varg kring knutarna här har det visserligen blivit en massa skriverier i tidningarna, men inte på temat: lås in kvinnor och barn, ut med karlarna till skallgång. Rubrikerna beror på att det är en sensation att det siktas varg här, och då tar sensationspressen till trästilarna. Det gör man oavsett om det är varg, björn, ubåtar eller sillfisar.
  Bland folk jag pratat med är det inte en som sagt:”Hu vad hemskt”, utan den spontana kommentaren är: ”Vad kul, måtte den klara sig”.

  Och det är inte skjutglada hundägare som är problemet.
  Det är trafiken. Det verkar som om vargen har en förkärlek för vägar när den ska ta sig fram, och då är det klippt. Det är lika illa för en varg på motorväg, som för fulla sidensvansar som slår sig ned där för att nyktra till.

  Så låt vargen etablera flera livskraftiga flockar i landet så det finns en chans att någon som splittras flyttar hit!

 30. 29 augusti, 2009 at 20:24

  Anna: Får man fråga om du är emot ALL slags jakt??

  Nej, men jag är mot djurplågeri. Jakt med strålkastare vid åtel är antagligen förbjuden vid all annan slags jakt än just denna. Dessutom skulle vildsvinen inte vara något större problem om vi hade en vettig vargstam i landet. Sedan är jag mycket tveksam till lösspringande hundar i naturen, i vart fall jakthundar.

  Men det finns säkerligen många tillfällen det är befogat med jakt.

 31. 29 augusti, 2009 at 20:45

  Jag ÄLSKAR din blogg!

  • 29 augusti, 2009 at 20:47

   Lattjo namn, ehh..

 32. 29 augusti, 2009 at 21:42

  Anna: En hund härstammar från Vargen, som du för övrigt vill ha lös i markerna, varför inte hundar då??

  Det är förvisso sant att hunden härstammar från vargen. Men lösspringande hundar hör inte hemma i skogen. Men vargen gör till skillnad från sin fyrbente släkting det, varg har sannolikt funnits längre här än människan. Att då ha tama och dåligt dresserade hundar springande i skogen är mycket tveksamt. Visst, har man 100% pli på jycken och djuret inom synhåll, men knappast annars.

 33. naturknutte
  29 augusti, 2009 at 22:23

  När man jagar med lösdrivande hund under älgjakt så är det en hund som vald under avel att bli en älghund. Den har troligen jaktvana föräldrar så att uppfödaren har kunnat dra slutsats att avkomman bör ha goda jaktegenskaper. Likaså har den som köpt valpen förvissat sig om att hunden troligen har bra förutsättningar att bli en bra jaktkamrat. Hunden börjar sin träning vid 12-13 veckors ålder och efter ett år ungefär så är de med och börjar sin jaktkariär. Det är timmar och åter timmar som läggs ner på att hunden ska bli en bra kamrat och kunna spåra tex en älg och sen kunna ställa älgen i ett ståndskall. Man tar inte bara en halvstor hund och släpper lös den i skogen och tror att man jaga med den. Utan här är det massor och åter massor av uppfostran och träning. En jakthund fullkomligt älskar sitt jobb och gör alltid så bra den kan. Under förutsättning att den har fått rätt träning. Sen kan man ha hundar till annan typ av jakt. På sjöfågel etc etc. Man måste nästan till all jakt ha tillgång till eftersökshund om det skulle behövas så även om man jagar utan hund så måste det gå att snabbt få fram en till platsen där man jagar. Så detta med att hundar springer omkring hur som helst i skogen är s..tsnack. Ibland undrar jag var skon klämmer för vissa att det finns jägare. Vi är inte blodtörstiga… brutala…halvfulla galningar som bara vill ha frysboxen full i kött. Då är det enklare att köpa köttet på Ica. Nä det är en helt annan upplevelse vi strävar efter. Det är detta att vara en komplett människa som lever i samförstånd med naturen och tar vara på det överskott som vi kan ta ut till vår livsföring. Vi plockar givetvis även svamp och bär… fiskar i vattendrag etc. Det är känslan av att vara en mänsklig varelse i sin rätta grundmiljö. Att vara så urbaniserad som vi är idag är en mycket kort tid av mänsklighetens tid på jorden. De flesta generationer bakåt i tiden var helt självförsörjande. Så vi vill bara ha den möjligheten kvar att få vara människa. Det är en livsstil som brukas av i de flesta fall av mycket naturkunniga och ansvarstagande människor.

  • 29 augusti, 2009 at 22:36

   Då ska man inte gnälla heller då vargen käkar upp en och annan jycke. Dessutom så skjuter väl jägarna själva ihjäl betydligt fler hundar av våda, för att inte tala om hur många trafiken tar – av jakthundarna…

 34. Matte
  29 augusti, 2009 at 22:38

  När naturknutten säger att det är nåt annat de är ute efter i naturen så är det säkert själva dödandet… :-)

 35. Stigman
  29 augusti, 2009 at 23:28

  Åteljakt är tveklöst den mest effektiva och humana jaktformen för vildsvin. Man kan på lagom avstånd, ev. med hjälp av belysning, avvakta tills det stillastående villebrådet visar bredsidan och avge ett säkert skott. Vid drev eller jakt med hundar blir det oftast fråga om skott mot svin i rörelse, ogynnsamma skjutvinklar och ont om tid. En professionell tävlingsskytt kan möjligen klara denna utmaning, men mera sällan en ”vanlig” jägare.

 36. naturknutte
  30 augusti, 2009 at 08:21

  Svammel undanbes! / Jinge

  • 30 augusti, 2009 at 09:34

   ”naturknutte:” ”Med den syniska inställningen att det inte gör nåt om lite hundar blir vargdödade för det dör ju ändå hundar i trafiken och andra olyckor.”

   Det handlar inte om cynism. Det handlar snarare om det faktum att de flesta jakthundarna som dödas av våda dödas i trafiken. Den näst vanligaste dödsorsaken är att de blir skjutna av sina förare. Om vargarna är ett problem, hur ska vi då handskas med djurägarna och trafiken? Ska vi skjuta alla jägare för att sedan ta itu med bilisterna?

   En mer framkomlig väg är givetvis att se till att jakt med hund blir liktydigt med jakt med kopplad hund. Då elimineras risken för att vargarna ska äta sig feta på jakthundar, något som inte heller behöver bli ett känslomässigt problem eftersom många hundar tvingas tillbringa dagar och nätter i hundgårdar. Dessa ”familjemedlemmar” bevärdigas inte alltid med förmånen att vara inne i stugvärmen med resten av sin ”familj”.

   Vad det har med mitt yrke att göra begriper jag inte.

   F.ö. så bekymrar sig inte Vägverket över antalet påkörda jakthundar lika lite som de bekymrar sig över de kriminella jägargängen som dödar våra rovdjur oavsett om de gör det med sina jaktvapen eller om de lägger ut förgiftade åtlar. Det är snarare ett ärende för kriminalpolisen, och SÄPO som föreslås i BRÅ-utredningen som jag citerade tidigare.

   När jägare är missnöjda med lagstiftningen när det gäller våra rovdjur så stoppar de in fyra patroner i sina 30/06, hur kommer de att bete sig när de är missnöjda med politikerna?

 37. machine
  30 augusti, 2009 at 08:54

  Man ska följa netiketten om man ska kommentera här! / Jinge

 38. Peter
  30 augusti, 2009 at 17:56

  Ni kan prata om djurplågeri, och att det är hemskt otrevligt att djur skjuts… Djur som levt fria och naturligt, de dör oftast så fort av ett skott att de inte ens hinner uppfatta något alls.

  De flesta som säger så äter kött, exempelvis tamgris, den har ett onaturligt helvete hela sitt liv tills den blir stor nog att slaktas, och transporteras till ett slakteri och nog vet de vad som väntar dem, det är nog ganska traumatiska timmar i slutet på deras miserabla liv innan den ”humana” slaktmasken kommer fram.

  Så tala om för oss att er syn på jakt är rätt, och tänk på det nästa gång ni äter en tamgris.

  Det är de som är emot jakt som är de riktiga djurplågarna.

 39. 30 augusti, 2009 at 19:55

  Anna: Visst, det finns säkerligen någon kvar som har sina hundar enbart i hundgård

  Tyvärr tror jag att du har fel Anna. Av de jägare jag känner så har flera stycken sina hundar i hundgård, i alla fall periodvis. Den erfarenheten gäller dock bara älghundar, andra specialtränade som gryt- eller fågelhundar vet jag inte.

 40. nature
  30 augusti, 2009 at 20:05

  @naturknutte #3
  ”Och det är inte så trevligt att krocka med en 200kg gris.”

  Men det är väl ändå bilförarens eget fel om denna krockar med människor, och vilda djur. Bilismen ställer till oerhört mycket skada!

 41. profanum_vulgus
  30 augusti, 2009 at 22:54

  Jinge:
  Åteljakt på gris är ingen direktörsjakt. Tvärtom duger det inte och det är därför man får problem med vildsvinen. De fina jägarna vill jaga vildsvin på pass eller efter drivande hund. De vill skjuta grisen i dagsljus på korta och snabba håll. Vi som vill välja ut rätt gris och skjuta ett säkert skott, det är vi som lägger 90% av vår energi till jakten på att hålla igång åtlarna.

  Vildsvin sattes inte ut för att bli jaktbart vilt. Jägarkåren ville utrota dem ända fram tills för några år sedan och det var inte länge sedan det fanns ett riksdagsbeslut på att utrota dem. Vildsvinen satte ut sig själva.

  Vargarna håller inte efter vuxna svin, de tar kultingar och svaga och sjuka svin. Nog med varg för att hålla efter svinen utan jakt får vi aldrig.

  Någon annan:
  Galtarnas kött går utmärkt att äta så länge de inte är brunstiga, 100 eller 200 kg spelar ingen roll.

 42. Värmläninng
  31 augusti, 2009 at 10:33

  En synpunkt från en sån bor mitt i ”varg-problemet”.
  Det verkliga ”problemet” är ju att naturen INTE får ha sin gång, utan att en del människor nu skall försöka ta både jägarens respektive djurens parti.
  Människan har genom urminnes tider jagat och genom detta utvecklat både vapen och metoder.
  Djuren har under samma tid också utvecklats och anpassat sig till förändringar i klimat och till människornas samhällsuppbyggnad.

  Skulle vi följa historien och låta naturen ha sin gång, så skulle människan få jaga fritt igen !
  Då skull de djur som är starkast och smartast att överleva, och fortsätta att utveckla en egen livskraftig ras.
  Eller finns det verkligen någon som helt seriöst tror att djuren inte klarar sig själva ?
  Tänk till lite i så fall…………..

 43. Chris
  31 augusti, 2009 at 13:34

  Ja se till att vargstammen får öka så kommer problemen med svinen att fixa sig med tiden.

 44. Anna
  1 september, 2009 at 08:56

  Men vilken bra idé!! Hur mycket vildsvin respektive vargar föds under samma period?? Det krävs en sju jäklans massa varg för att få bukt med dagens population av vildsvin! När vi har hunnit få upp en sju jäklans massa varg, ja… Hur många svin tordes det inte finnas då????? För att inte tala om all åkermark och skog som blivit förstört av svinens framfart. För övrigt så lever de skilda världar just nu.

  Vargen är ju inte dum heller… Den tar ju det lättaste bytet, och det är inte flocken av vildsvinen, utan det är de tama katterna, hundarna, fåren… osv…

  • 1 september, 2009 at 09:27

   Hundar, katter och får ska inte knalla runt ensamma i vår natur. Är det en människa med så vågar inte vargar sig fram.

   Fåren ska f.ö. finnas bakom rovdjursstängsel.

 45. Kalle
  1 september, 2009 at 14:50

  Du frågar sist vilka är dom riktiga svinen. Det vet jag, det är lätt att känna igen dom: keps på huvet och ett jaktgevär i händerna!

 46. Liisa
  1 september, 2009 at 14:52

  Det äckligaste är alltid att dessa sk. jägare ställer upp på bild, leendes å bredbent över det försvarslösa djuret dom skjutit, å dom tror dom gjort nåt stort att vara stolt över!!! Det är helt ofattbart.

 47. profanum_vulgus
  1 september, 2009 at 16:15

  Anna:
  Vildsvinen orsakar ingen skada i skogen, tvärtom ökar tillväxten och föryngringen i skogen med vildsvinen. Skador på åkrar kommer man ganska lätt undan, det är bara att skjuta svinen på åkrarna och locka in dem i skogen med åtlar och foderplatser.
  Några som däremot orsakar stora skador på skog är ju hjortarna, särskilt kronhjorten. De orsakar skador för större summor än vildsvinen men ingen verkar vilja utrota dem.

  Hundar är fö inget lätt byte för en varg, det är bara gamla och välförsäkrade jakthundar som dödas av varg. En ung stor hund kan nog bita ifrån åt en varg, har den dessutom skydd (som vildsvinsjägarna inte har något emot att sätta på hundarna, men som visst inte kommer ifråga i varglänen) så nackar den vilken varg som helst.

 48. profanum_vulgus
  1 september, 2009 at 16:18

  Liisa:
  Det är väl inte så svårt att begripa att en jägare vill visa upp om han skjutit ett vildsvin på 200 kg? Jag hade förvisso inte skjutit själv i det läget för att jag tycker att en så gammal och framgångsrik galt gör sig bättre i skogen än i min frys (eller som hundmat om han är osmaklig). Men jag ser inget konstigt i att man vill visa upp ett sådant praktbyte.

 49. Djurvän
  1 september, 2009 at 19:04

  Den här jakten då, jag tycker den smakar precis rätt för en jägare:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/jagare-skulle-skjuta-gas-traffade-toasits-1.870180

 50. Djurvän
  1 september, 2009 at 19:33

  Jägare vill ha hela skogen för sig själva

  http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D20093\26\330622

  utan jaktvapen har man inget i skogen å göra…

Comments are closed.