Occupy Stockholm en medial katastrof

I USA körde polisen bort ockupanterna från Zucottiparken vid Wall Street, något som knappast lär hända i Stockholm eftersom de är alldeles för få deltagare för att vara till något besvär. På bilden ser det ut som om massor av människor har slagit upp tälten på den mediala bakgård som kallas Brunkebergstorg, men de tre gånger som jag har varit där så har det maximalt rört sig om fyra-fem närvarande demonstranter.

Daniel Swedin/Aftonbladet: ”Rörelsens budskap är klart: ni kan inte vräka en idé vars tid har kommit. Under natten till tisdagen slog poliser till mot Occupy Wall Street-lägret i Zucotti Park – området vid det newyorkska finansmeckat som varit aktivisternas centrum i två månader. Över 70 personer greps. I ett USA där de politiska spänningarna går utanpå allting är det förstås rena bensinen. Tårgas och våldsamma arresteringar mot en fredlig protest ser inte bra ut. Särskilt inte som insatsen beordrades av multimiljonären och borgmästaren Michael Bloomberg. Att journalister förhindrades rapportera från insatsen är ingen pr-vinst för varje sig polisen eller den politiska administrationen i miljonstaden.”

Man kan fråga sig vad det var som avgjorde att man skulle gömma sin ”ockupation” där ingen ser den, när landets absolut folktätaste plats ligger bara sjuttiofem meter därifrån. Det är tankeväckande, och jag har tidigare klagat på just detta. Jag har mycket svårt att förstå vad som ligger bakom beslutet att dölja demonstrationen för de flesta stockholmarna.

Man skulle kunna tro att svenskarna inte är lika samhällskritiska som människor i andra länder och världsdelar, men det har jag svårt att tro. Jag vet att många är rejält upprörda över bankernas miljardvinster samtidigt som deras fondsparare förlorar alltmer pengar. Direktörerna får lyxvåningar för över tjugo miljoner på Narvavägen samtidigt som två tusen anställda ska kastas ut. Veden på den brasan kan få Nordeas VD att rycka i fallskärmen, men inte någon går till Occupy Stockholm på en av stadens mest anonyma platser. (forts nedan..)

Rimligen så borde man kunna fylla hela Brunkebergstorg med förbannade bankanställda och pensionssparare. Det är som en straffspark mot ett tomt mål men ändå lyckas man att skjuta långt långt över. Jag ruskar på huvudet men har ingen given förklaring, möjligen kan jag förstå att ingen av dem som varit med och startat Occupy Stockholm har den minsta aning om hur media fungerar, inte heller har de förstått att en demonstration måste synas och höras.

Jag har nåtts av kommentarer som går ut på att jag själv borde gå dit och diskutera saken med de få som är där, men det är givetvis alldeles för sent. I samma ögonblick som man beslöt sig för att gömma sig på Brunkebergstorg så var Occupy Stockholm dömt att misslyckas. De har tydligen inte en enda anarkist i sina egna led, anarkister är visserligen jobbiga men ibland saknar man dem…

it Andra om: , , , , ab12 ex1 sr dn12 svd12

  5 comments for “Occupy Stockholm en medial katastrof

Comments are closed.