Occupy Stockholm en medial katastrof


I USA körde polisen bort ockupanterna från Zucottiparken vid Wall Street, något som knappast lär hända i Stockholm eftersom de är alldeles för få deltagare för att vara till något besvär. På bilden ser det ut som om massor av människor har slagit upp tälten på den mediala bakgård som kallas Brunkebergstorg, men de tre gånger som jag har varit där så har det maximalt rört sig om fyra-fem närvarande demonstranter.

Daniel Swedin/Aftonbladet: ”Rörelsens budskap är klart: ni kan inte vräka en idé vars tid har kommit. Under natten till tisdagen slog poliser till mot Occupy Wall Street-lägret i Zucotti Park – området vid det newyorkska finansmeckat som varit aktivisternas centrum i två månader. Över 70 personer greps. I ett USA där de politiska spänningarna går utanpå allting är det förstås rena bensinen. Tårgas och våldsamma arresteringar mot en fredlig protest ser inte bra ut. Särskilt inte som insatsen beordrades av multimiljonären och borgmästaren Michael Bloomberg. Att journalister förhindrades rapportera från insatsen är ingen pr-vinst för varje sig polisen eller den politiska administrationen i miljonstaden.”

Man kan fråga sig vad det var som avgjorde att man skulle gömma sin ”ockupation” där ingen ser den, när landets absolut folktätaste plats ligger bara sjuttiofem meter därifrån. Det är tankeväckande, och jag har tidigare klagat på just detta. Jag har mycket svårt att förstå vad som ligger bakom beslutet att dölja demonstrationen för de flesta stockholmarna.

Man skulle kunna tro att svenskarna inte är lika samhällskritiska som människor i andra länder och världsdelar, men det har jag svårt att tro. Jag vet att många är rejält upprörda över bankernas miljardvinster samtidigt som deras fondsparare förlorar alltmer pengar. Direktörerna får lyxvåningar för över tjugo miljoner på Narvavägen samtidigt som två tusen anställda ska kastas ut. Veden på den brasan kan få Nordeas VD att rycka i fallskärmen, men inte någon går till Occupy Stockholm på en av stadens mest anonyma platser. (forts nedan..)

Rimligen så borde man kunna fylla hela Brunkebergstorg med förbannade bankanställda och pensionssparare. Det är som en straffspark mot ett tomt mål men ändå lyckas man att skjuta långt långt över. Jag ruskar på huvudet men har ingen given förklaring, möjligen kan jag förstå att ingen av dem som varit med och startat Occupy Stockholm har den minsta aning om hur media fungerar, inte heller har de förstått att en demonstration måste synas och höras.

Jag har nåtts av kommentarer som går ut på att jag själv borde gå dit och diskutera saken med de få som är där, men det är givetvis alldeles för sent. I samma ögonblick som man beslöt sig för att gömma sig på Brunkebergstorg så var Occupy Stockholm dömt att misslyckas. De har tydligen inte en enda anarkist i sina egna led, anarkister är visserligen jobbiga men ibland saknar man dem…

it Andra om: , , , , ab12 ex1 sr dn12 svd12


5 svar till “Occupy Stockholm en medial katastrof”

  1. Äsch, var inte så dyster! Det är en process, du vet väl ilskan folk känner av att bli ignorerade, när deras vänner blir ignorerade. Nya rörelser, nya streck i sanden, om och om igen rent evolutionärt. En första ansats i heurestik skall man ändå respektera, men meningen är ändå att den skall ersättas med något bättre.

  2. Det är ju rejäla tält. Man undrar var de är som slog upp dem? Kanske har säpo mfl varit där och massarresterat dem alla nån mörk natt. Nu sitter de kanske i 24h-förhör i någon fuktig källare på hemlig ort, medan kapitalet hyrt in några papperslösa som håller skenet uppe att det pågår en demonstraition där. Sedan kan man i media uttala sig; ”men ni ser väl att svenska folket tycker att bankerna gör ett bra jobb, inga protester synes”.

    • Vi kan börja göra rundringningar och fråga hur många som har nån i sin närhet som försvunnit eller dött. Så kan vi avgöra om det är dags för en FN-intervention, såna studier har åstakommit det tidigare.

  3. Äh, återigen principen att det som faller utanför den mediala horisonten inte existerar, det förfarandet tillämpas regelmässigt i det här landet tillsammans med pseudoshändelser som ges allt fokus när makthavarna vill att vi ska titta åt ett annat håll.

    Sen kan man ju fundera på hurpass övertygade dom här svenska occupymänniskorna egentligen är, mitt tips är att dom har åkt hem till curlingföräldrarna för att spela lite tv-spel och få lite käk.