Nu är den förbannade sommaren här


Nu har eländet börjat för alla oss som mår illa av alltför hög värme. Förra året var det först omkring 7-8 juni som värmen kom, i år är den en vecka tidigare.


I och för sig
skulle jag kunna sticka ner till sjön, det är trots allt mindre än en kilometer, men då måste jag ju promenera en kilometer hem därifrån och resultatet blir i alla fall att jag måste lägga mig i blöt i badkaret när jag kommer hem.

Jag brukar inte beklaga mig, utom just då värmebölja inträder, eller på längre sikt över den otäcka växthuseffekten. Bäst för mig vore troligen att bo uppåt Gällivare-Kiruna även om det kan bli rejält varmt där också. Det blir i alla händelser inte lika långvarigt som här i södra delarna av landet till vilket Stockholms Län hör.

De senaste somrarna har inneburit en markant överdödlighet i t.ex. Frankrike, Spanien, Grekland och Italien till följd av extrem värme. Det har inte heller handlat om solsting som man hade kunnat tro, utan folk som av ålder och andra krämpor har varit försvagade. Det är ur det perspektivet man ska se effekterna av den globala uppvärmningen. Folk kommer att dö som flugor om medeltemperaturen ökar till den grad som experterna påstår. Dessutom måste man ha klart för sig att det går åt mycket energi åt att sänka värmen inne i bostäder och kontor.

Just nu ser jag en rejäl rökutveckling österut, efter någon timme var jag tvungen att ringa och fråga vad det var som brann. Ett flertal mark- och skogsbränder i Svartbäcken ((Svartbäcken ligger mellan Vendelsö och Tyresta by)) är det, så uppenbarligen är det någon som tycker att det inte skulle skada med lite ytterligare värme.


Bild från Tyresta Nationalpark och branden där..

I skrivande stund ser det ut som om bränderna utvidgats, och – det blåser hitåt…

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Miljo, Sommar, Natur, Värme, Värmebölja, Skogsbränder, Växthuseffekten, Global Uppvärmning, Politik[/tags]


5 svar till “Nu är den förbannade sommaren här”

 1. Här har det gått åt en del energi till att öppna fönstren så att den svala skägårdsluften strömmar genom bostaden :-)
  Det är cirka 20 plusgrader ute nu på eftermiddagen.
  Jag skall strax gå över till affärn och köpa glass!

 2. En riktig attack av ”ryssvärme” i Lappland, det är grejor det också! Var med om det vid Torne träsk en gång. Uppåt trettio grader vid midsommar, det följdes av värmeåskväder som slog ut kraftförsörjningen så att malmbanan och allt annat som gick på el packade ihop ett par dagar … . Ingenstans är man riktigt säker för den läskiga värmen!

 3. Blir det outhärdligt får du ockupera min uteplats :-) Bärbardator finns det därute så du kan fortsätta blogga ändå :-)

 4. Härligt med sommar :) Har varit å grillat och badat i Odensjön i Söderåsen här i Skåne under dagen! Älskvärt!

 5. @Björn Nilsson
  Visst jag vistades sommaren 04 (eller om det nu var 05) i lilla byn Karungi invid gränsen till Finland i Haparanda! Där var det varmt – det vill jag lova och ortsbefolkningen talade då också om Ryssvärmen. Nu ligger det inte någon metrologisk sanningen i påståendet, men rent poetiskt är det vackert. Det lustiga är att alla där dels beklagade sig på värmen fast med en enormt leende på alls läppar och deras beteende vittnade om att de njöt. Typiskt den där återhållsamma norrbottniska dubbla livsattityden.