När kommer The Big One?

Jag har varit inne på det tidigare, och nu visar det sig att det inte har varit helt utan anledning, för det jag inte visste var att seismologerna anser att detta skalv i havet utanför Sendai inte innebär att Tokyo klarar sig undan, kanske är det precis tvärt om, det påskyndar istället.

DN: “Seismologiprofessor Roland Roberts gör inga jämförelser mellan gårdagens skalv och det som utlöste tsunamin annandag jul 2004. – Det skalvet var betydligt kraftigare och drabbade länder som inte alls har samma beredskap och infrastruktur som Japan. – Det här är en stor jordbävning, men med måttliga dödstal så vitt vi kan bedöma i dag. Då fick också tsunamin större konsekvenser för stora områden långt från jordbävningens centrum. Bedömningen den här gången är att tsunamin blir betydligt måttligare där den når fram, säger Roland Roberts. I snart 30 år har seismologer väntat på ett kraftigt jordskalv i närheten av mångmiljonstaden Tokyo. Gårdagens skalv kom för långt norrut för att vara det. – Det här skalvet ligger alldeles för långt bort från Tokyo för det. Man väntar på ett stort Tokyoskalv, men det har gått över tiden. Ser man till historiska data borde det ha skett för 20–30 år sedan.”

Jag har aldrig förstått mig på människor som utsätter sig själva och sina familjer för faran att omkomma i jordbävningar eller vulkanutbrott och liknande. I vissa delar av världen så har man inte de ekonomiska möjligheter som krävs för att flytta till säkrare ställen, men det här handlar ofta om människor som faktiskt kan flytta några mil och bosätta sig i hus som inte rasar ihop över deras huvuden.

Tokyo är inte ensamt, den amerikanska västkusten är ett annat sådant ställe och det finns säkerligen ett stort antal liknande. Själv skulle jag inte vilja bo granne med ett kärnkraftverk, eller bo så att rena naturfenomen kan döda mig själv eller min omgivning. Mot det kan man ju invända att fara kan uppkomma på många olika sätt, framförallt nu när vi håller på att sabotera klimatet, men frivilligt, nej.

Om inte jordbävningen utanför Sendai innebär att faran minskar i Tokyo så undrar jag vad de håller på med i Japan. Men man kanske gör som i San Fransisco, rasar staden så bygger man upp den på nytt på samma plats som tidigare. Nu berättar DN att 10 000 personer saknas i en stad, detta ser bara sämre och sämre ut för varje timme som går..

it , , , , , , dn123 svd12 p123 svt1 ab12 ex123

  2 comments for “När kommer The Big One?

  1. 13 mars, 2011 at 00:02

    Och vilka tycker du ska bo granne med kärnkraftverken då?
    Förresten bor de ganska nära ett sådant – om det smäller i Forsmark så kommer du att märka det.

  2. Besviken
    13 mars, 2011 at 06:55

Comments are closed.