Miljöpartiet ansluter sig till – Alliansen?


Jag antar att de flesta har märkt att det varit rätt så tyst från Miljöpartiet de senaste dagarna, det beror på att de befinner sig på kongress, en kongress där de både diskuterar skolfrågor och riskkapitalbolagens skolaffärer.

DN: ”Ett 50-tal ombud gick på fredagen upp i talarstolen för att debattera kongressens hetaste fråga: vinster i friskolor. Många ville att partiet ska verka för ett förbud.

– Det har gått för långt nu. Verkligheten har sprungit ifrån oss. Våra barn och ungdomar är inte längre elever utan kunder, sade Marie Åkesdotter från Tyresö.

Partistyrelsen vill dock inte ha ett totalförbud utan föreslår i stället att friskoleföretag i bolagsordningen ska skriva in att syftet med verksamheten inte är vinst. Tillsammans med ökad kontroll så är förhoppningen att huvuddelen av överskotten därmed återinvesteras i skolan.”

Vad de gör efter kongressandet idag vet jag inte, men efter maten så blir det väl TV kan man anta. EM i schlager står på agendan även om det inte bara är europeiska länder som deltar. Man kanske skulle utöka kretsen och göra det till ett VM i schlager istället? När det gäller Miljöpartiet så har de knappast skördat några större framgångar hittills. I den senaste opinionsmätningen så hade väl Centerpartiet hamnat på 2,3 procent tyckte jag att det var, så långt Annie Lööf-effekten, Maud Olofsson ska vara glad att det inte är hon som fört partiet ut i kylan.

Det betyder antagligen att Fredrik Reinfeldt kommer att ge Miljöpartiet ett erbjudande som de inte kan tacka nej till, sedan om det blir före valet 2012 eller efter, det får vi se. Men visst kommer de erbjudas miljöministerposten, något som kommer bli svårt att tacka nej till. Gör man tre-fyra miljöpartister till ministrar så kommer till och med de mest förhärdade alliansmotståndarna i (MP) att bli positivt inställda. Då kommer de göra samma slags misstag som Centerpartiet, de kanske till och med startar ett Stureplans-MP?

En sak som diskuteras på kongressen är förstås det rödgröna samarbetet. I princip finns det inte något sådant samarbete idag, och det kommer säkerligen inte bli något heller. För även om miljöpartisterna inte går med i en borgerlig regeringsallians, som allt fler misstänker, så tror jag att Vänsterpartiet börjar förstå att man kan förlora många av sina väljare om man efter S-framgångar kommer att rösta för att Löfven ska bilda regering efter valet. Alla väljare ser hur (S) krumbuktar sig för att inte avvika från den moderata linjen, en sådan handlingsförlamning leder med stor sannolikhet till ett katastrofval.

it Andra om: , , , , , , , dn12345678 sr1 ab123 gp svd1234


17 svar till “Miljöpartiet ansluter sig till – Alliansen?”

 1. Vanliga moderater ( medelinkomsttagarna). Kommer inte acceptera att samarbete med Mp. Så det är inget som kommer komma ut innan valet ifall det nu ska realiseras.

 2. Det börjar väl bli litet moderat miljökohandelparti av miljöpartiet också. Jag tänker på stödet till arbetskraftinvandring, stödet som Alliansen behövde och nu friskolorna.
  Det brukar kosta dyrt att sälja sin själ! Men kanske Mp har bytt ut hela sin väljarskara till fräschare look? Argumenten som Åsa Romssons igår: ” 80 % av friskolorna kan väl inte ha en dålig verksamhet”! avslöjar, att solidaritens gröna krans har hamnat på sniskan och Mp ömsar skinn på väg till maktens korridorer,som det ser ut nu, och kanske skall också se ut efter valet 2014 enligt MKHP (miljökohandelpartiet) ?! Det kan kanske anas, att jag inte gillar denna högervridning av ett rätt schysst parti.

  • Problemet är ju dessutom att (S) blivit moderater, jag tror att somliga kommer ge sjutton i att rösta på (V) bara för att det ärt lönlöst. Jag hoppas att jag är svartsynt och att det inte är så illa.

   • Tyvärr går vi antagligen mot vänster-politikens slutgiltiga Ragnarök: soppkökens & härbärgernas tid på allvar. Den eviga borgarnatten. Det är värre än illa.

    • Nejdå, inte alls! Jag tror att vänsterpartiet kommer att få nya röster 2014 av besvikna miljöpartister (jag är en av dem) och även en del röster från socialdemokrater som inte gillar partiets fega moderatpolitik.

     • Eländes-katalogen till vänster är närmast ändlös. Tydligen har småfölket fått ett Titanic 2 att häpna över i vårsolen: ett nytt LO som tycker att den stora frågan i vår tid är att arbetslösa som inte befinner sig i åtgärder är utlåsta från samhället! Man vill tydligen kämpa för åtgärderna. Och man verkar definera låg arbetslöshet som låg ”öppen” arbetslöshet. Det är det som är full sysselsättning, verkar man anse. Om man tar is från frysen & häller det i en plastpåse så har man en ispåse man kan kyla huvudet med..

   • Jag och alla i min familj kommer att rösta V och jag kommer dessutom att rösta radikal vänster i de lokala valen. Har röstat en gång MP i personvalskampanjen men då ingick de i blocket.

    Det finns en eller två som vill rösta på sossarna men de kommer höra ett och annat från mig. Det är dags att titta på resultat och linjen istället att fokusera sig på sakfrågor och löften som dessutom aldrig blir infriade. Små partier som vänster och andra måste sprida sin linje bättre då vet man vad de jobbar för. För små sakfrågor och specifika löften är mer eller mindre lönlösa då de inte har tillräckligt mycket att trycka med för att få de genomförda utan att det ingår i de större partiernas linje.

 3. Den dagen Moderaterna flaggar för samarbete med Miljöpartiet är det färdigröstat för min del på Moderaterna.

  • Det enda som egentligen kan komma emellan är väl om Stefan Löfven och (S) bildar en koalitionsregering med (M). De har ju samma åsikter om det mesta i alla fall så.. (C) är klart på väg ut tack vare Annie, (KD) är oxo på väg ut, -trots- sin partiledare. Då blir det bara S och M kvar.

 4. Miljöpartiet är inte kloka nog att inse att det som gäller inför framtiden…om vi skall ha ens en chans…är en grön socialism. Som gammal Miljöpartist tillkännager jag stolt att jag går över till vänsterpartiet!

   • Fy sjutton! Jag har röstat på miljöpartiet sedan början av 1980-talet men nu får det vara nog! Jonas Sjöström och vänsterpartiet har min röst!

    • Hrmm…beklagar misstaget. Jonas Sjöstedt har min röst – ska det naturligtvis vara, men om det finns någon Jonas Sjöström i Vänsterpartiet så har han min röst han också!

  • Deras snabba tillväxt har stigit dem åt huvudet. De har unga och relativt omogna men duktiga retoriker till partiledare och [sken]maktens korridorer är väldigt lockande.

   P.g.a. borde de flesta tappa förtroendet för dagens ledare och partiet i sig. De är inte tillräckligt rutinerade och bekanta med sitt ansvar. Och inte är de särskilt duktiga på att räkna. Bara för att de skulle möjligtvis sitta i någon regering betyder inte att de kommer att kunna genomföra något. Se bara på alliansen där de har ännu mer gemensamt och de mindre partierna har inte varit något annat än piskämnen och röststöd för moderaterna.

 5. Vilken ”fin ambition”, att låta företag få skriva under på att inte tjäna på verksamheten trots att de tillåts göra det! ”Gulliga förhoppningar”, liksom. Man brukar ju tala om naiv röd eller anarkistisk ungdom som kommer att ”vakna” senare i livet. Här verkar det handla om den blå motsvarigheten. Börjar vara många borgare i svensk politik, huset fullt nästan. För övrigt undrar jag varför SD:s podium under debatterna i tv alltid ska stå på vänstersidan? Är der order från regeringen till de obundna medierna? Naturlig plats är väl på höger sida om det moderata podiet? Får den inte stå där?