Militär räddar Louisiana?

Barack Obama säger att BP ytterst är de som kommer att få stå för kostnaderna för den nu pågående oljekatastrofen i Louisiana. Ett problem är förstås att det ännu ”bara” är Louisiana som drabbats av ilandfluten olja, snart drabbar det Texas, Florida och andra stater med kustlinje.

AB: De första stråken av oljan nådde sent i natt Mississippi-deltat längst ner i södra Louisiana. I området finns åtskilliga känsliga våtmarker och andra naturreservat som nu hotas av katastrof. – Miljarder dollar vi satsat på att återställa och skydda de här områdena kan visa sig ha varit bortkastade, säger guvernören Bobby Jindal. Jindal har utlyst katastroftillstånd i Lousiana, vilket ger honom ökade befogenheter dels att använda delstatens resurser, men även att söka statligt stöd. Han har nu begärt att få använda 6 000 soldater ur nationalgardet för att städa upp oljan från stränderna.

Det spelar ingen roll hur USA beter sig i nuläget, Louisiana kan fördärvas för mycket lång tid framöver, våtmarker och mangroveträsk står alla i förbindelse med atlanten på det ena eller andra sättet. Olyckan har dessutom inneburit att det just nu är tre hål på havsbotten som sprutar ut kopiösa mängder av olja. Exxon Valdez är i jämförelse ett piss i Mississippi, om uttrycket tillåts.

Barack Obama säger att inga resurser ska sparas, man ska kalla in nationalgardet. Men det som skulle behövas är inte några tiotusen soldater, man behöver stänga igen utloppet av olja från de tre hål som läcker, och det kan man inte. Man får helt enkelt vänta till trycket är så lågt att oljan slutar läcka upp ur havsbotten. Experter talar om att det kommer att ta två till tre månader. Hur många miljoner ton olja som läckt ut innan kan vi inte ens föreställa oss.

Denna miljökatastrof riskerar att bli den dyraste någonsin ur ekonomisk synvinkel, stora delar av Louisiana kommer att förstöras och den så viktiga fiskeindustrin är saboterad för

louisiana

många år framöver. BP kommer aldrig att kunna betala för detta, och det borde man förstå i Vita Huset.

Katastrofen visar med all önskvärd tydlighet att miljön kommer i andra hand när det gäller att tjäna pengar. Man försöker skydda sig mot den här typen av olyckor, men uppenbarligen har man inte sett till att skapa verktyg för att stänga av oljeflödet i händelse av en olycka. Det sätter också vår egen miljö i blixtbelysning. Kan man stänga av liknande oljeflöden på riggarna i Ekofisk i Nordsjön? Nej givetvis inte, inte heller de oljeriggar som börjat hämta upp olja i Östersjön går att stänga till i händelse av en olycka.

Nu händer det på andra sidan Atlanten och det är möjligt, men inte säkert, att oljan även når hit med Golfströmmen. Att man inte har krav på att oljebolagen ska ha 100 procent säkerhet mot den här sortens händelser är rent ut sagt skandalöst.

intressant Tags: , , , , , , , , , , , ab dn svd1 ex t

  8 comments for “Militär räddar Louisiana?

 1. nature
  30 april, 2010 at 09:20

  Jag tror inte att USA kommer att göra så mycket år oljebolagens bristande säkerhet, ty makten finns där – inte bland regeringstjänstemännen, Obama medräknad. Debatten styrs av stora konservativa mediaägare som kommer att titta åt ett annat håll. Det blir bizznizz as ursul.

 2. N
  30 april, 2010 at 09:58

  Risken är faktiskt att man hittar på ett nytt storkrig för att avleda uppmärksamheten. Clinton har ju just varnat Syrien för ett stort regionalet krig i Mellanöstern. USA och Ryssland krävde igår av arabförbundet att spola kravet på konntroll av Israels massförstörelsevapen till allmän fred mellan Israel och alla arabländer uppnåtts. (Vilket inte kommer att ske förrän Israel styr hela Mellanöstern).

  Men i långa loppet kan sådana katastrofer ha en positiv effekt och det att amerkansk militär behövs hemmavid istället för att härja och mörda och våldta hela länder ute i världen.

  • 30 april, 2010 at 10:22

   Avleda uppmärksamheten på oljan??

  • 30 april, 2010 at 10:23

   USA och Ryssland krävde igår av arabförbundet att spola kravet på konntroll av Israels massförstörelsevapen till allmän fred mellan Israel och alla arabländer uppnåtts.

   Källa?

   • N
    30 april, 2010 at 11:29

    De enda källorna som finns idag är arabiska ländernas reprentanter i FN som fått Mevedevs och Obamas krav i form av ett dokument som nu blivit omtalat i alla världens språk utom de västerländska. På söndag kanske kommer västerländska medier på tanken att referara till saken när araberna kommer med ett rungande nej. Annars blir det väl en av miljarder nyheter som tystas ner så som man nu tystar ner det dagliga dödandet och utvisnigarna påVästbanken och i Gaza.

 3. Silly
  30 april, 2010 at 13:23

  Orsaken till att mekanismerna för att stänga av oljeflödet är inte fungerat är främst att varken maskin eller manskap borrat på liknande djup tidigare. Någon viktig maskindel har uppenbarligen inte fungerat p.g.a. trycket eller temperaturskillnaderna mellan olja och vatten.

  Läckan i Mexikanska Golfen är inte så mycket ett exempel på att miljön kommer i andra hand (vilket det visserligen gör), som ett exempel på hur svårt det kommer att bli att öka oljeutvinningen eftersom merparten av kvarvarande tillgångar finns i minst lika svårtillgängliga platser; enda orsaken till att BP ens började borra var att fyndigheten råkade ligga nära en redan uppställd oljeplattform.

 4. MX
  30 april, 2010 at 18:19

  Jinge: – Exxon Valdez är i jämförelse ett piss i Mississippi

  Njah … Exxon Valdez läckte ut 40 millioner liter att jämföra med de 800 tusen du skriver läcker ut dagligen från den här källen. Det kommer alltså att ta 50 dar innan den har ”pissat” ur sig lika mycket, vilket måste sägas vara bra nödigt.

 5. Jan
  30 april, 2010 at 20:36

  Om det nu blir så att Louisiana drabbas svårt av denna katastrof, så börjar man undra hur mkt delstatens befolkning skall orka med? Det var ju inte länge sedan orkanen Katrina härjade i de regionerna vad jag minns.. De har inte haft det lätt i Dixie land de senaste åren..

Comments are closed.