Mikaela Valterssons Hämnd?


Mikaela Valtersson skulle enligt planerna ha blivit språkrör för Miljöpartiet, men hon valdes inte av partiets kongress, istället blev det Åsa Romson som valdes till den posten tillsammans med Gustav Fridolin. Resultatet av det blir nu att hon avsäger sig uppdraget som ekonomisk-politisk talesman för partiet och föreslår ett intensifierat samarbete med – Moderaterna.

AB: ”I debattartikeln skriver Valtersson också att hon anser att Miljöpartiet, efter åren med det röd-gröna samarbetet, måste komma tillbaka till en mer oberoende ställning i svensk politik.

– Vi behöver våga släppa fixeringen vid Socialdemokraterna som det enda partiet att förhålla sig till, skriver hon.

Valtersson anser att om målet är att sitta i regeringen 2014 bör Miljöpartiet överväga att också samarbeta med Moderaterna, något som hon anser att det finns motstånd till inom partiet.”

Miljöpartiet är ju ett borgerligt parti i grunden, att man positionerat sig i ett rödgrönt samarbete kan nog ha en förklaring som består i att Centerpartiet tidigare har gjort anspråk på att vara ett parti som värnar miljön, men idag när Andreas Carlgren har visat i praktiken hur långt avstånd partiet har till ett sant miljöengagemang så finns det en plats att fylla i alliansen inför valet 2014.

Det var väl inte mer än ett par dagar sedan som Gustav Fridolin erbjöd Fredrik Reinfeldt ett samarbete, en sak som givetvis kan innebära att det blir svårt att bli av med alliansen. Idag finns det många till vänster som har sett (MP) som ett alternativ, framförallt innan Lars Ohly bestämde sig för att inte fortsätta som partiledare, men jag tvivlar på att speciellt många missnöjda vänsterpartiväljare kan tänka sig att rösta på (MP) när de signalerar ett kommande allianssamarbete.

Möjligen kan hennes agerande vara ett slags hämnd mot dem som inte röstade på henne på kongressen, ett sätt att också hämnas mot partiet, i så fall kommer vi väl snart att få se det när andra framträdande miljöpartister kommer att säga emot henne i egna debattartiklar. Men med tanke på Fridolins flirt med Reinfeldt så kanske det inte kommer några kommentarer alls.

Valtersson i DN: ”En av de saker som lockade mig att gå med i Miljöpartiet 1988 var viljan att vidga verklighetsbeskrivningen. Att inte låta politiken bara handla om höger eller vänster och ett val mellan två block. Ett fokus på sakfrågor snarare än partibeteckningar. De senaste åren har vi i för hög grad tappat bort den delen…

…Det rödgröna samarbetet var visserligen nödvändigt i den politiska verklighet som rådde förra mandatperioden. Men nu är läget ett annat… …Våra väljare vill ha riktig förändring, inte plakatpolitik.” (Texten fortsätter…)

Efter att ha läst igenom hennes debattartikel i Dagens Nyheter så tycker jag att den både andas populism, hämnd och just plakatpolitik. Det finns en uppenbar risk att motsättningarna inom Miljöpartiet är så stora att man riskerar att tappa positionen som det tredje största partiet i Sveriges riksdag, det vore synd eftersom partiet behövs, men uppen-
barligen behöver man sätta sig ned och diskutera hur man vill uppnå just en bättre miljö. Tror man att ett samarbete med högerpartierna gagnar miljön så är man nog inne på fel spår är jag rädd.

it Andra om: , , , , ab123 dn12 ex12 svd12 sr


18 svar till “Mikaela Valterssons Hämnd?”

 1. En gång i tiden var Miljöpartiet mitt näst bästa parti efter (V), Tyckte de fanns många likheter mellan partierna men det var då det och nu är det länge sen de förlorade den positionen hos mig och inget tyder på att dem är på väg att komma tillbaka till den positionen.

 2. En gång i tiden var det högern som ansågs stå för kultur och sossarna betonghäckeriet. Idag värkar det vara tvärtom. Jag har inbillat mig att mp stod för miljö vilket i min sinnevärld inbegriper kultur. Om nu dagens dn-debattör har ett större stöd i sitt parti än sig själv så är det sorgligt nog inte längre läge att tänka i termer av att mp är angelägna om det som de kallar sig resp ett alternativ att lägga någon röst på. Snart är vi där att det ända är att lägga sig på sofflocket. Kan det hänga samman med, som diskuterats tidigare, att de kloka är för kloka för att ägna sig åt politik?!

  Finns det inga roliga nyheter idag? Nu är det tillbaka på eländespåret igen…

 3. Tänk det är precis det jag sa till de som röstade på moderaterna. Att den hundralappen de får i skattesänkning hit elle dit kommer att tas igen flera gången om i högre kostnadsgränser för sjukvård, medicin och annat.

  Jag har själv avstått från att ta ut mediciner i mer än en hel månad ibland därför att jag inte kan betala 1500 kronor på ett bräde. Nu är det bara att vänta och se vilka fler höjningar det blir. I veckan fick våra barn reda på att de inte får terminskort av skolan.

  Idag ska jag med nöje håna dem som röstat på moderaterna, som hunnit bli sjuka, och måste betala läkarbesök och dyra mediciner. Inget förbarmande med idioterna! Jag ska hånskratta varenda en rätt i nyllet! Jag sparar några slantar här med gratis nöje!

  • Förbaskad: Du behöver inte betala 1.500 på ett bräde, det går bra att få kostnaden uppdelad på en faktura varje månad, då behöver du bara betala 169 kr/mån.
   Jag hoppas på att det inte blir någon prishöjning, det är väl bara på förslag ännu.

   Och PRO får väl slå näven i bordet och stoppa det!

   • Fast du vet väl om att alla inte kan ta sin medicin på faktura va? Det är sedvanlig kreditprövning som gäller om man vill dela upp betalningen.

 4. Det var väl en jäkla tur att Mikaela Waltersson inte blev Språkrör i Miljö partiet!
  Hon säger ju rakt ut vad hon är fören:

  ”Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikaela Valtersson lämnar politiken. Samtidigt säger hon att Miljöpartiet borde öppna sig för samarbete med Moderaterna”.

 5. För min del ser jag det som att mp blivit av med två personer, Valtersson och Wetterstrand. Fast rösta på detta flum- och populistparti skulle aldrig falla mig in ändå. Till flummet räknar jag partiets förespråkande av pseudovetenskap med Åsa Romson i spetsen.

 6. Någon hämnd är det inte alls frågan om. Mikaela lämnar och berättar om den väg hon tycker att partiet ska staka ut. Att vi inte med självklarhet är ett stödparti åt sossarna kan de behöva påminnas om.

  • Om MP-ledningen skulle börja samarbeta med Alliansen i stället för vänstern tar de en stor risk. Enligt galluppar säger sig en betryggande majoritet av miljöfolket vara vänster.

   • Instämmer. Dessutom skulle ett samarbete med alliansen bryta mot MP:s grund, dvs solidariteten med människor, djur och natur. Utan den kan de ju lika gärna byta namn till stureplanspartiet.

 7. Fattar verkligen inte hur (mp) kan närma sig ett parti som bygger motorvägar till höginkomsttagare och aktivt motarbetar kollektivtrafiken och låter den förfalla, samtidigt som de säger något helt annat. Och med en utrikesministern som sitter med tassarna så djupt nere i oljebranschens syltburk att han måste andas genom sborkel. Är de så maktkåta? Vad hände med integritet och ideologi?

  • Ja. Efter att alliansen fick majoritet med hjälp av mp här i denna kommun kom det helt plötsligt till en massa ny-asfalterade vägar till/från de rikaste villaområdena i kommunen. Vilket sammanträffande.

 8. Jag är iaf inte förvånad, om man lyssnat på vad hon sagt fram till mp,s val av partiledare, så har det stått helt klart hur långt hennes miljöintresse har sträckt sig. Exakt så långt så att det inte inneburit ekonomiska uppoffringar för näringsliv eller övriga som haft privata intressen att försvara. Ett tag trodde jag faktiskt hon hade planterats i mp för nyliberalernas räkning, ungefär som Dick Ericson blev i centerpartiet. Han gick ju ur centern också som bekant. Hoppas bara att inte samma kaos drabbar mp som drabbat centern ..

 9. Det är inne nu, som B Afzelius skulle ha sagt, att jollra fram åsikten att vänsterhöger-skalan har spelat ut sin roll och att det är nya tider. Sanningen är att tiderna blir aldrig så nya att den skalan spelar ut sin roll. Jag har ett krav – bland många andra – på det parti jag röstar på och det är att de är är tydliga i den här frågan. Ett gäng veltomtar som eventuellt kan tänka sig att stödja Reinfeldt i en kommande regering kommer aldrig någonsin att få min röst, bara så de vet.

 10. _Om_ (mp) sätter sig i förhandlingar med (m), så lär de stranda ganska snart.

  Reinfeldt verkar ju tycka att andra partier skall vara tacksamma för förmånen at få rösta på moderata förslag, varför inga ytterligare förhandlingar behövs.

  Att släppa till så mycket i förhandlingen så att (mp) kan utmåla sig som vinnare för sina väljare, det finns nog inte på den moderata kartan

  • Ja om inte 3 av fyra allianspartier har haft något att säga till om, (om de nu inte helt enkelt står för total moderat politik), under snart 8 år, så lär väl inte MP få det heller.

 11. Det beror enbart på att Alliansen och högern inte har någon miljöpolitik. Centern kasnke hade på 60talet men inte nu.