Meningslös propaganda eller forskning?


Man borde antagligen inte förvånas över att regissören James Cameron är sugen på världsomfattande publicitet, däremot tvivlar jag över påståendet att han twittrar från botten av Marianergraven.

AB: ”Han regisserade storfilmen Titanic. Nu har James Cameron gått på djupet igen. I en specialbyggd ubåt – som bara han själv får plats i – nådde han i natt Stilla Havets djupaste punkt: Marianergraven.

James Cameron är blott den tredje personen någonsin som har nått ner till Marianergraven, 10 898 meter under havsytan. Enligt National Geographic, som medverkar i projektet, kom regissören dit i natt svensk tid i den specialbyggda ubåten Deepsea Challenger.

Strax efter att han var framme kom ett Twitter-meddelande från Cameron: ”Hitting bottom never felt so good. Can’t wait to share what I’m seeing with you”, skrev han.”

Visserligen har säkerligen Deepsea Challenger kontakt med nätet i realtid. Det är inget konstigt med det eftersom mängder av fartyg har kontakt med nätet via parabolantenner och satellit. Vill man surfa på Östersjön kan man göra det på Finlandsbåtarna, deras konferensavdelningar har normalt Wlan vilket man antagligen kan snika sig in på utan större svårigheter, om inte annat kanske man snart tillhandahåller det inom hela fartygen.

Så rent tekniskt så är det knappast några problem med att koppla ner bredbandet till havets botten, men det smidigaste är givetvis om någon medarbetare skickar meddelandet från ytfartyget. Men man ska aldrig säga aldrig. Personligen kan jag bara konstatera att jag aldrig skulle låta mig hissas ner till havets botten i en kapsel, jag har aldrig haft något problem med klaustrofobi, men varför skaffa sig det om man inte behöver?

Däremot så är jag övertygad om att detta djupdykningar kan fylla ett vetenskapligt syfte, om man nu verkligen samlar in organismer från havets botten. Det underliga är väl egentligen att det finns liv där nere. Och vem vet, Hollywood kanske har planer på att bygga ett litet hotell där, ett ställe dit dollarmiljardärer kan resa med Deepsea Challenger. Att barn svälter ihjäl spelar ju inte dem någon roll…

it Andra om: , , , , , , ab dn svd gp sr