Media och – MiljöförstöringenEn sak som jag tycker att det skrivs alldeles för lite om i tidningarna är – Miljöförstöringen. Den pågår ständigt, och jag tror att de flesta har hört talas om de ”öar” av skräp som samlas ute i världshaven. Det är allt som flyter som av väder, vind och strömmar samlas på ett och samma ställe, och det är så stora områden att det i praktiken inte går att rensa bort.

AB: ”Om en fyraårig Gustav Vasa år 1500 hade kastat en plastlastbil i naturen skulle den delvis fortfarande gå att hitta” Tror du att det är nyttigt att äta en plastleksak? Kanske inte. Men det är precis vad du antagligen kommer att göra i sommar. I varje fall delar av den. På köpet får du även i dig ftalater, bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel och lite PCB.

Förr var plast ofarligt, trodde man. Men nyare forskning visar tvärtom att plast är ett betydligt större miljöhot än vi vetat tidigare.
– Plast bryts inte ner biologiskt. I stället sönderdelas den av solljus i små bitar som sedan sprids i naturen, säger Daniel Hansson, doktor i oceanografi på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet.”

Ölburken på bilden fotograferade jag nere i Nynäshamns hamn, tyvärr var den alldeles för långt bort för att låta sig plockas upp. Jag vet inte hur länge aluminium klarar sig i havet, men på sikt kan vi nog räkna med att även denna burk kommer in i kretsloppet. Tyvärr ser man att det pågår en omfattande nedskräpning av naturen, och i de flesta fall så är det en medveten handling att slänga sådant som är för besvärligt att göra sig av med på ett säkert sätt.

Hur många har inte sett bilbatterier stående på någon parkeringsplats eller ute i naturen? Här i närheten av där jag bor finns det flera illegala tippar, och när markägaren eller kommunen röjt upp så lägger man stora stenblock i vägen för nedskräparna.

Gunnar Hökmarks valaffisch sedan EU-valet låg i alla fall kvar senhösten 2011, och det gör den säkerligen än idag. Själv vet jag inte riktigt vad man ska göra åt nedskräpning och medveten miljöförstöring. Möjligen ska man höja straffskalan, men jag vet inte om det är rätt verktyg. När det gäller Hökmark är det lätt, han är givetvis ansvarig för sitt skräp, eller så är det Moderaterna som skött reklamen inför valet, då ska de givetvis se till att alla affischer plockas bort när valet är över. Men jag tror inte att de politiska partierna är speciellt stora bovar i sammanhanget, bortsett från att det faktum att de inte har stiftat vettiga lagar när det gäller ansvaret för miljön.

Tänk om alla skulle börja fotografera det skräp de ser, skulle bilderna visas på nätet så skulle nätet gå ner helt inom några timmar bara..


i Andra om: , , , , , , , , ab1 gp sr dn svd


Ett svar till “Media och – Miljöförstöringen”

  1. Bra idé. Nu när alla har dumtelefoner med inbyggda kameror så skulle det ju inte vara någon omöjlighet eftersom det med lätthet går att skicka upp bilderna på nätet mha de där manickerna. Fast, de flesta är nog så upptagna av att vara sociala på fäjjsboock och annat via lurarna så de inte hinner med den här typen av projekt som skulle kunna bli en riktig manifestation mot miljöförstöringen. :-(