Mänsklighetens undergång på G ?


Själv är jag inte orolig, en sextiofemårig hjärtsjuk man som jag själv kommer aldrig få uppleva de stora klimatkatastroferna om de kommer, men jag inser tyvärr att risken ökar för varje dag som går om man inte åtgärdar utsläppen av växthusgaser. Och visst, jag tror på forskarnas mätningar likväl som deras resone-
mang. Så gör vi ingenting nu direkt så kan vi helt strunta i saken, det går som det går med mänskligheten och i bästa fall lyckas några överleva så att de åter kan befolka jorden när klimatkatastrofen gått över.

SVT: ”Forskare och tjänstemän kastar nu ur sig en besk sammanfattning av läget i världens klimatpolitik: De försenade förhandlingarna och fiaskot vid FN-toppmötet i Köpenhamn 2009 har gjort att politikerna tappat greppet om klimatet.

Att temperaturökningarna ska stanna vid 2 grader är inte längre realistiskt, menar nu många forskare och energiexperter.

Det var i den ansedda tidskriften Nature som några av världens främsta klimatforskare härom veckan släppte den här politiska bomben. Forskarna har räknat in de löften som gjorts och de prognoser på utsläppen som man nu kan se.

Även om länderna håller sina utfästelser om konkreta åtgärder så skenar temperaturökningarna iväg till 3,2 grader, alltså över den gräns då forskarna tror att vi riskerar att tappa greppet om jordens klimat.”

3,2 grader är över den gräns då forskarna tror att Point of No Return har passerats. Men som jag skrev, jag behöver knappast oroa mig för egen del, men jag har ju både barn och barnbarn. Man har dessutom visat diverse spekulationer på TV som går ut på att den totala temperaturhöjningen kan göra det helt omöjligt för en människa att vistas utomhus, nu vet jag inte om det är bra för den psykiska hälsan att se på sådana drakoniska miljöskildringar men jordens medeltemperatur har redan stigit med 1° och samhällsplanerarna är redan i full färd med att fundera på olika värstascenarion.

Annars tycker jag att klimatförnekarna är ett lustigt släkte, bara detta dygn ser vi stormvindar som nästan är rekordartade, och många av oss har kunnat konstatera att klimatet under alla omständigheter är lite ”underligt” även om det mesta trots allt kan rymmas inom någon slags standardavvikelse. Möjligen tillhör jag de barnsligas skara eftersom jag utgår ifrån att forskarkåren har ett hyfsat begrepp om vad de pysslar med och varför. Jag tror inte att etablerade forskare i normalfallet ägnar tid och energi åt olika slags forskningsprojekt bara för att det är möjligt att ansöka om pengar till forskningen. Jag tror inte att egennytta kan vara en drivkraft som samlar världens alla klimatforskare för att de ska kunna genomföra ett gigantiskt bedrägeri.

Talar jag om klimatförnekare så antar jag att andra får kalla mig klimathysteriker, jag behöver ju inte vara det som jag skrev inledningsvis eftersom jag inte tillhör dem som kommer att få se facit, möjligen är jag blåögd och drabbad av någon sorts auktoritetstro gällande forskarvärlden men det överlever jag så gärna i händelse av att alla forskare har fel.

Jag tror personligen att klimatförnekarna är människor med högeråsikter som värnar om marknaden och kapitalet, de vill inte att industrin ska drabbas av krav som innebär att de ska förlora pengar, eller att den egna aktieportföljen ska förlora i värde. Och de vill definitivt inte att näringslivet ska få ta ansvar för de utsläpp som de orsakar eftersom det i princip är samma sak. Och tänk vilken obehaglig upptäckt den dag de inser att det är kapitalismens fel alltihop.

it Andra om: , , , , , svt sr ab ex dn svd1


9 svar till “Mänsklighetens undergång på G ?”

 1. Sorgligt nog har klkimatfrågan alltmer blivit ett individuellt projekt, liksom det mesta i vårt samhälle. Med fokus på individen missar man klimatmålet. Jag tror dock, obotlig optimist som jag innerst inne är, att det förr eller senare kommer att skapas rörelser underifrån som tvingar politiker/ekonomer att skapa styrmedel som leder till klimatförbättringar. Vi VET ju alla hur illa ställt det är med vår jord!

  Godmorgon världen i P1 hade ett intressant inslag om detta idag. En psykolog menade att vi vet att något måste göras, om vi vill undkomma hotet. Samtidigt inser vi att det lilla vi kan göra som enskilda individer inte är tillräckligt. Då är risken stor att vi blir apatiska, att vi känner vanmakt. Det leder til att vi antingen stänger av oss fullständigt, alternativt att vi börjar misstro forskningen.

  Som psykologen uttryckte saken: ”Vi är inte rationella varelser men vi söker hela tiden rationalisera våra ställningstaganden.”

  Paradoxalt nog måste det bli lite värre (om det är möjligt!) innan vi börjar agera. Människan tycks behöva en blåslampa i baken för att övervinna sin inneboende tröghet.

  • Ja och när man politiserar mot dem som oroar sig för klimatet så skjuter man bara ett viktigt avgörande framför sig hela tiden.. Det är olyckligt.

  • Visst kan det väl bli värre, men problemet är att ju värre det är desto svårare om ens möjligt att vända.
   Läbbigt det där att vi inte kan göra något nämnvärt för som du skrev är resultatet troligen att man misstror och struntar i. Återigen något inte bara vårt lands ledning utan de flesta av världens har sina fingrar med i.

  • Själv försöker jag åka kommunalt och äger ingen bil. Jag går så mycket jag kan och källsorterar osv. Som individer har vi möjligen ett ansvar, men de allra mesta utsläppen står industrin för. Förgiftar vår luft och våra vatten. Jag kan dock inte heller glädjas över att jag inte förbrukar så mycket olja för den oljan jag inte förbrukar kommer ändå att försvinna upp i atmosfären som restprodukter för så länge som vi behöver bensin så kommer oljan att pumpas upp ur marken. Al Gore förklarade det så bra i sin film där han visade en groda i ett glas vatten. Är vattnet varmt från början så märker grodan det, men om vattnet sakta värms upp så märker inte grodan det förrän den dör.. (i filmen räddades grodan ;-) )

   I vilket fall behöver vi endast tittat till Jordens tvillingplanet Venus för att se ett möjligt scenario för våran egen planet. Den har en skenande växthuseffekt som har totalt steriliserat planeten! Ett riktigt helvete!

 2. Jinge, du tycker inte att du överdriver lite med din förutfattning om ”klimatförnekare”?

  Du behöver nog inte oroa dig för klimatförändringarna, vi kanske får en teknokratisk regering även i Sverige, eftersom politikerna är inkompetenta, som sen bestämmer att vi ska dra ner på levnadsstandarden, mer Co2-skatter, ev. ransoneringar(?)

  Italien fick en teknokratisk regering för att styra upp ekonomin, Sverige och andra länder kanske får det p.g.a av vi inte gör nåt åt klimatet..?

  En teknokratisk regering har inget som helst ansvar gentemot medborgarna skall tilläggas, kan heller inte avsättas eller påverkas demokratiskt..

  Denna rapportering kommer ju som vanligt lägligt nu när det är ovanligt varmt för att vara denna årstid..

 3. ”vi kanske får en teknokratisk regering även i Sverige.” Enligt Mr T. Varifrån kommer den där ”teknokratiska” regeringen? Ramlar ner från himlen? De italienska och grekiska ”teknokraterna” är ju bankirer från Goldman Sachs, som drivit fram kriserna. Så inte kommer ”teknokraterna” att lösa några problem överhuvudtaget.

 4. Mänskligheten har tidigare upplevt större klimatförändringar än den nu pågående, och överlevt. Som när EuroAsien började att täckas av kilometertjocka glaciärer, för ca 100.000 år sedan. Likaså har havsytan både varit högre och lägre än den är idag.

  Skillnaden jämfört med då, är att vi idag vet vad som sker, och har teknik för att lösa det mesta.

  Som alltid, människans vana trogen, så måste vi människor befinna oss på stupkanten, redo att trilla ned, innan vi inser att det är dags att agera.