Lyssna på Göran Persson


Det kan tyckas vara en märklig rubrik, men jag tänker på den intervju som han gjorde i gårdagens Agenda i TV. Jag tror att han har rätt, de rödgröna partierna bör koncentrera sig på sin egen politik var för sig. Grupparbetet och talet om ett kommande samarbete leder kanske helt fel.

SVT: ”Förre S-ledaren Göran Persson säger i en intervju i kvällens Agenda att han inte tycker att socialdemokraterna bör samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet innan valet 2014.

-När jag hade lite inflytande över det här så hyllade jag uppfattningen att varje parti går fram med sitt eget program. Vi vet ju inte alls hur riksdagen kommer att se ut efter valet och att i förväg låsa sig vid vissa regeringsbildningar kan vara direkt skadligt för den svenska demokratin och parlamentarismen.”

Många tycker antagligen att de rödgröna bör ställa upp som ett tydligt alternativ till alliansen, och särskilt nu när högerpartierna har påtagliga problem beroende på Fredrik Reinfeldts inkompetens när det gäller att rekrytera ministrar. Samtliga katastrofer kommer från de egna moderatleden, i vart fall om man undantar Annie Lööf och Jan Björklund. Deras inkompetens står på egna ben.

Jag undrar om vi är betjänta av en valrörelse som bygger på skillnaden mellan de rödgröna partierna, för det är i den situationen man hamnar om man ger högeralliansen möjlighet att skjuta in sig på enskildheter som skiljer partierna. Och det enda vi kan vara riktigt säkra på är att de kommer att göra just det. Säger partiledare B en annan sak än partiledare C så kommer de borgerliga att förtjust klappa händerna, och vi vet sedan lång tid tillbaka att de kommer ha samtliga borgerliga tidningar med på barrikaderna.

Och ja, jag räknar Aftonbladet som en av de borgerliga tidningarna. Att deras ledar- och kultursidor visar vissa tecken på progressivitet mellan varven spelar ingen större roll i en valrörelse. Betänk att de borgerliga tidningarna har alla sidor att utgjuta sig över de rödgröna. Det var länge sedan journalistkåren stod i mitten eller till vänster. Samtliga rödgröna partier får helt enkelt lita till sig själva, högeralliansen kommer knappast att knyta ihop sin politik fram till 20114, själv tror jag att vi snarare får ett nyval innan.

Att Göran Persson är en lömsk figur vet vi, men att frånta honom all klokskap är bara korkat.

it Andra om: , , , , svt sr ab1234 svd1234 dn123


10 svar till “Lyssna på Göran Persson”

  1. En av anledningarna till (s) ras,som jag såg det, var Perssons övermaga attityd som han sedermera bekräftat med ”avhoppet” till ”lantadeln” och konsulteriet.

    Att han nu kan komma och lulla om ditt och datt tyder bara på att han vill vara med som högersosse.

    Men visst skall varje parti söka sina väljare på egna meriter!

    När valet är över kan man diskutera.

    (Här vågar ju inget borgerligt stödparti ha en egen åsikt numera…dom är ju redan överens,eller?)

  2. Nej jag tänker verkligen inte lyssna på patron Persson. Hans trovärdighet som Socialdemokrat är obefintlig!

  3. Man måste tänka på att under åren närmast efter valet 2006 framställdes allianser som ett närmast självklart valvinnarrecept. Det ansågs knappt ens möjligt att formulera politik utan någon sorts samlad koalition bakom sig. Det var i enlighet med den doktrinen Mona Sahlin gjorde sina ödesdigra misstag.

    Om man vill behöver man inte lyssna just på Perssons råd. Det räcker med att läsa tidningarna. Den borgerliga alliansen knakar (för att inte säga brakar) i fogarna, och förfallet blir värre och värre för varje dag. En sämre förebild för sossarna och de rödgröna finns inte. Koalitionreceptet är prövat nu och det håller helt enkelt inte längre.

  4. Göran Perssons regering var den första borgliga regeringen sen kom Reinfeldt.

  5. Precis ! Persson var i det stora hela en drivande högersosse men det hindrar inte att han ibland också kunde ha väldigt rätt ! Så länge vi har olika partier är det bästa att varje parti i valrörelsen går fram för sig, och när valet har skett och det står klart hur mandatfördelningen blir, då och först då är det dags för förhandlingar om tänkbara och möjliga regeringskoalitioner.

    Svagheten i ovanstående är förstås att högeralliansen kommer att mala på med sitt frågande, ”hur ser ert regeringsalternativ ut” … Men det kan inte hjälpas, i en demokrati ska det vara folkets röster, avgivna i allmänt val, som avgör. Dessutom är väl det borgerliga regeringsalternativet f n väldigt otydligt, enär två av partierna riskerar att helt åka ur riksdagen.

    • De kan ju svara att största partiet bildar regering utifrån det stöd de kan få, om inte S får mer än 50%…

  6. Enda risken med det här är väl samarbetsregering; moderaterna + sossarna. blir väl närmare 80% av rösterna, välmående medelklassens diktatur (samma som nu alltså). Men jag hoppas att det aldrig sker.

    • Det hade inte stört mig ett dugg. Det hade lett till att de förlorade fantastiskt mycket väljarstöd. Jag tycker nog det bästa hade varit om vänsterpartiet inte hade ställt upp och stött socialdemokraterna alls. Titta bara på holland!