Låt jägarna äta Gädda istället


Ibland tänker jag på hur det faktiskt ser ut i Sverige. I dagarna har vi sett hur klimatförändringarna och den ökade temperaturen i havet orsakat en orkan som hotade New Orleans. Nu håller nästa orkan på att torna upp sig, och även den har dödat en massa människor på sin väg mot USA. Tidningarna kommer återigen att fyllas av bilder på modiga reportrar som låter sig fotograferas i regnkläder utanför hotellen, bilder med garanterat rufs i håret.

Här i Sverige har vi, som vanligt numera, haft en kraftig algblomning, en starkt bidragande orsak till den är förutom övergödningen, en hög temperatur i vattnet. När det gäller atlanten så räknar man med att den blivit 0,5° varmare, hur det är med Östersjön vet jag inte exakt. Men jag vet att man riskerar den biologiska mångfalden om man ger sig till att praktiskt taget utrota vissa djur- eller växtarter. Och det kan gå fortare än man anar.

Vi har förstås mängder av arter som kommer till korta på grund av mänskligt agerande, det är olyckligt, och allt kan vi inte förhindra. Men de arter som är rödlistade borde vi faktiskt satsa hårt på att bevara. Vargen är en av dessa arter, och den var nästan helt utrotad. Det fanns uppenbarligen en liten spillra varg kvar i gränslandet mellan Sverige och Norge, vissa påstår att den vargfamiljen levde uteslutande i Norge.

Sådant tal tål inte vissa jägare att höra. Deras mantra är att det är svenska myndigheter som planterat ut vargen i våra skogar. De har färgstarka historier om skåpbilar på skogsvägarna i Värmland, och de begär att folk ska tro på dessa amsagor. Vissa av dem tycks göra det själva.

Sanningen om vargens varande är väl svår att bevisa, men allt talar för att vargen fanns här i Skandinavien samtidigt med människan, troligen tidigare än så eftersom människan började kolonialiseringen först då det fanns jaktbart vilt i landet. Men likafullt anser vissa delar av jägarkåren att den ska utrotas, att den inte hör hemma här. En del av dessa människor går så långt att de ägnar betydande resurser för att själva försöka utrota vargen. De tillämpar Skjut, Gräv och Tig, och i den mån de inte skjuter så försöker de förgifta djuren.

Sedan gör samma personer gällande att de gör ”samhället” en tjänst genom att skjuta älg, detta eftersom älgen annars skulle orsaka trafikolyckor och skada skogen.

Att just vargen utsetts till det farligaste rovdjuret i deras ögon beror inte alls på djurets eventuella farlighet, det beror enbart på att vargen konkurrerar med jägarna om favoritbytet – älg. Jägarkåren skulle inte behöva ”hjälpa samhället” alls om vi tillät rovdjursstammarna reglera sig själva. Det skulle bli mindre med älg och rådjur, det skulle bli fler vargar och lodjur, möjligen också fler björnar och järvar.

Tjuvjakt, Rovdjurshatare, Älg, Björn

Det är lite lustigt att tänka på saken om man jämför med sjöar och hav. Där finns det mängder av rovdjur som dagligen äter sig mätta på sin fångst. Men när såg man sist en gubbe med färgband, olika märken och kvistar i hatten bråka på alla gäddor? Gäddan bet senast i somras någon så att det blödde, men när bet en varg någon sist?

Nej gäddan äter andra fiskar och det tycker jägarkåren är helt ok. De enda som brukar gnälla om hur djuren i havet beter sig är väl de som lever på fiske, sälen brukar ibland ställa till det i fiskarnas garn. Och ser man till näringskedjan både till lands och till sjöss så finner man att praktiskt taget alla djur sätter i sig föda bestående av andra djur. Se bara på fåglarnas insektsätande…

När man läser i media om vargen så finner man alltid att de som säger att ”den och den vargen måste skjutas” så är det alltid jägare som uttalar sig. Ytterst sällan är det fårfarmare, och skulle det vara en fårfarmare så är vederbörande också jägare. Den dagen som landets sportfiskare kommer att kräva att gäddan ska utrotas för att den äter abborre, harr och öring kommer aldrig att inträffa.

Tänk om man kunde lära vargen att äta gädda istället? Eller ännu hellre jägarkåren…

Relaterat: SvD HD DN SDS i t

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Rovdjurshatare, Varghatare, Jägarkåren, Jakt, Värmland, Dalarna, Tjuvjakt, Jägarlobbyn, Älg, Rådjur, Jakthundar, Politik[/tags]


14 svar till “Låt jägarna äta Gädda istället”

 1. Jag läste oxo det där Biz! Grejen är att det måste vara RIKLIGT med lax, sådana ställen har vi inte i Sverige. Så de får nog hålla sig till gädda, fast jag tvivlar på att de lyckas fånga någon utan dynamit.

 2. @ Jinge:
  Det var ju intressant att de väljer laxen före älgen därför att en fajt med älgen alltid kan bli en kamp på liv och död.
  Det är nog därför de inte bråkar med jägarna…

 3. Fast det förekommer liknande exempel, och liknande metoder till sjöss också.
  Utanför Dalarö slog någon/några ihjäl 400 skarvar för ett år sedan, mest ungar.
  Samma hat, samma tjat om konkurrens som drabbar vargen. Fast runt knuten, för dig och mig!

 4. Jag vet att skarven är utsatt, men just den incidenten har jag nog inte hört om. Däremot ser man vissa mindre öar som är helt ödelagda at skarven. De är helt täckta med deras fekalier.

  Men det är en märklig inställning att hata. De växer sig starka för att betingelserna är gynnsamma, om tio år kanske de är tillbakapressade igen. Om inte annat så äter de väl rent med småfisk om de får hållas och då måste de uppsöka nya jaktmarker.

  Jag undrar om inte havsörnen gillar att äta skarv?

 5. Men gädda? Tror du att dessa blodtörstiga sällar verkligen skulle nöja sig med något så smaklöst som gädda? :-)

 6. Var är kritiken mot den sittande regeringen?De behöver fortfarande en blåslampa annars slocknar oppositionen!

 7. Det allra bästa är att låta gäddan jaga jägare istället. Och hårdnacke, det är alltid regering och riksdag som är ansvariga för den politik som bedrivs. När jägarnas organisationer springer hos jordbruksministern så kan man räkna med dumma beslut. Men jag tror inte att en såsseregering blir ett dyft bättre.

 8. Hej.

  Lite tråkigt att läsa hur ni drar alla jägare över en och samma kam.

  Jag är själv jägare och jag, liksom de flesta andra jägare jag känner, är djurvänner, och jag kan garantera att det inte är en relevant beskrivning att omnämna hela jägarkåren som en bunt hatfulla människor.

  Ni behöver inte vara så fördomsfulla.

  Mvh

 9. Jag tycker att vi ska importera 20-30 djur från öststaterna, att det dessutom ska ske snart. Vi får inte låta kriminella jägargäng styra!