Kvällspress säljer med hjälp av vargen


Återigen görs vargen till ett försäljningsargument i kvällspressen, fantasilösheten ser ut att vara oändlig, men i själva verket så vet man mycket väl att historier där varg är inblandad säljer bra, vilket också betyder ökade annonsintäkter på webbannonserna.

AB: ”Jan-Erik Michelsens boxer Roddan skrämdes av två älgkalvar och försvann in i skogen. Drygt ett dygn senare hittades han – uppäten av en varg.

– När de börjar ge sig på tamdjur tycker jag att det har gått för långt, säger Jan-Erik.”

Nu kan man med visst fog fråga sig 1) varför det inte är älgkalvarna som ska skjutas, de orsakade ju den här katastrofen. 2) Hur vargar ska kunna veta att en boxer är ett tamdjur? 3) varför i hela friden man inte har en hund i koppel då det finns varg i närheten? 4) Jag undrar till och med om det inte är olagligt att ha hundar springande lösa sedan några veckor tillbaka.

För familjen Michelsen är händelsen en katastrof, en hund är ett husdjur som bor ihop med sina tvåbenta familjemedlemmar, och normalt så är varenda familjemedlem mycket förtjust i djuret ifråga. Men det betyder inte att man får behandla djuret hur som helst. Man är skyldig sin hund skydd mot rovdjur, och det enda säkra sättet är att ha den i koppel. Hade jag hund och bodde i trakter där det fanns varg så skulle jag under inga omständigheter släppa hunden lös.

Vargen uppfattar en hund som en konkurrerande varg som dessutom inkräktar på vargens revir. Det slutar normalt på bara ett sätt, och det är inte till hundens fördel. Att Michelsen börjar tala om ”tamdjur” i artikeln i Aftonbladet beror givetvis på att han är upprörd, det må vara honom förlåtet. Att älgkalvarna skrämde en hund är inte heller något att skriva om, lika lite som att vargarna ger sig på en lösspringande hund.

Förutom tragiken för familjen som har mist sin hund, så är det tragiskt att inte alla hundägare tar till sig det självklara att hundar ska vara kopplade i vargmarker. Det är inte vargen det är fel på, den agerar bara som vargar gör.

it Andra om: , , , , , , ab123 svd12 dn12 gp sr


23 svar till “Kvällspress säljer med hjälp av vargen”

 1. Jag ifrågasätter om vi verkligen ska tillåta jakt i SVerige. De som jagar vill inte längre hjälpa till vid eftersök, då ska vi dra in varenda krona som går till jägarorganistationerna. Jag är medlem i (S) och ska skriva till alla riksdagsledamöter, vi kan inte ha ett antal beväpnade idioter i landet, då går det som i NOrge.

 2. Med din retorik blir ju alla artiklar som läses av besökarna på sajterna i fråga artiklar som ”kvällspressen säljer med”. Varför är det just artiklar om varg som får dig att gå i taket? Bara de artiklar som inte läses av någon skulle i sådana fall passera ditt nålsöga eftersom de då inte ger klick och intäkter?

  Som jag förstår det finns det inte något generellt koppeltvång. Däremot är hundägarna skyldiga att hålla hunden kontrollerad som om den faktiskt hade koppel på sig. http://blandrashundar.ifokus.se/articles/4d71663eb9cb46224407496c-vad-innebar-koppeltvang-och-var-far-min-hund-vara
  Jag tycker det borde ha framgått av artikeln att hunden hanterades okopplad och att ägaren uppenbarligen inte hade pli på jycken när denna blev rädd.

  • Med din retorik blir ju alla artiklar som läses av besökarna på sajterna i fråga artiklar som ”kvällspressen säljer med”.

   Det är nog inte ”retoriken” det beror på, det handlar om verkligheten. Titta igenom kvällstidningarna så ser du tydligt skillnad på dem och morgontidningarna. Sedan är jag faktiskt tämligen kritisk till hur kvällspressen sköter sig, och det är inte bara retorik.

 3. Man får inte ljuga här. Läs ”reglerna” så ser du vad som gäller.. / Jinge

 4. Jag tycker det känns förskräckligt att vargarna tillåts komma så nära tätbebyggda områden. Är det inte meningen att de ska vara ute i landsbygden där bönder och jägare bor. Där tycker jag de kan få vara så stör de inte oss hederliga fridfulla stadsbor.

 5. De flesta människor äter flera kilo kött från tamdjur varje vecka. Varför är det så katastrofalt när en varg gör det? Om vovven dött i skogen och blivit uppäten av rävar och grävlingar, hade det varit snack om att skjuta ihjäl dessa djur då? Knappast – och de är ju ändå ett långt större hot mot tamdjur för hur många höns har inte rävar och mårdar tagit? I min familj ett tiotal på lika många år.

  Det är liksom helt naturligt för djuren i naturen att knapra i sig varandra och vill man hålla sin lilla kelgris utanför den kostpyramiden får man hålla sig borta eller hunden kopplad, så är det bara. Tycker inte det ska behövas lagar om det, det säger ju sig självt.

 6. Visst är det spännande att det direkt blir vargens fel att den okopplade hunden sprang runt under natten, i ett vargrevir. Kanske ägarna ska rannsaka sig själva och inte lägga skulden på ett vilt djur. Hunden gjorde intrång i skogen, som dessutom räknas som barnkammare sedan några veckor tillbaka. Uppenbarligen så ska man inte ha någon hund lös i skogsmiljö, gäller även brukshundar, eftersom de lätt blir skrämda. Frågan är också om hunden verkligen blev så rädd för älgarna utan helt enkelt satte efter dem av nyfikenhet. DAGS ATT KOPPLA ALLA HUNDAR OM NI INTE REDAN GJORT DET! Visa hänsyn till lagar, de vilda djuren och deras små och till säkerhet för hunden i det här fallet, som fick sätta livet till.

 7. Ojoj, ett par sansade svar i frågan om varg.

  Det är man som dalkarl inte van med, då vargen är hatad och väcker de sämsta sidorna hos en liten den del av befolkningen som jagar. För et par veckor sedan var det ett väldigt gensvar på en artikel* om att höja antalet vargar i regionen, från ca 250 st till 450 st, för att öka den genetiska variationen. Med tanke på de kommentarer som då gavs vore det bättre att flytta dit mer folk istället, för att öka den genetiska variationen bland homo sapiens.

 8. Från den 22 mars är det förbjudet att ha lösspringande hundar i naturen. Det betyder oftast koppeltvång, om inte ägaren har full kontroll på sin hund, vilket uppenbarligen inte personerna i artikeln hade. Det är deras, och enbart deras, fel att hunden föll offer för varg.

  • Håller med! De borde böta de 1000 kr som det innebär att inte ha hunden kopplad! Har ingen medkänsla för personer som inte följer de ordningar och regler samhället satt upp… och så står de där i bagaget på bilen med hunden och ser förebrående ut?! Att de har mage?!

 9. Jävla jamsande med hundar. Östermalmkärringar ser till att förbjuda smällare. Nu skall en djurart utrotas för att en hund för ovanlighetens skulle inte blivit dödad av sin ägare. Skall vi utrota hundägare först kanske?

 10. ”När de börjar ge sig på tamdjur tycker jag att det har gått för långt, säger Jan-Erik.”

  Här frågar jag mig om Jan-Erik i vederbörlig ordning har informerat vargarna om att Roddan var ett tamdjur? Jag gissar att så inte var fallet och rekommenderar J-E att han nästa gång han ämnar släppa loss ett tamdjur i ett vargrevir förser detta med en informationsskylt med för vargarna lämplig info i frågan. ”Detta är en tamhund av den gamla traditionsrika rasen boxer. OBS! får ej ätas” ;-)

  Nä jag vet det är fult att raljera över en sak som för den drabbade familjen helt säkert är en tragedi och jag ber om ursäkt. Jag har själv hund och skulle inte på några villkors vis vilja ha den uppäten av varg, men så får laikan numera heller aldrig springa lös. Det sistnämnda faktumet är lite tråkigt kan jag tycka eftersom en stor del av en hunds livskvalité går förlorad när den aldrig får vara lös, springa runt för sig själv, lukta och undersöka, men nu är det som det är. Nästa hund jag skaffar kommer att vara av ”motståndskraftig ras”. En italiensk maremma, en pyrenéerhund eller kanske t.o.m. en kaukasisk ovcharka. Då får vargarna problem och det är i alla fall ingen ensam varg som mäktar med en sån hund det kan jag garantera.

  Nåväl i fallet med Roddan så är det helt klart att vid den här tiden på året så skulle hunden ifråga inte ha varit lös alls om nu inte ägaren hade total kontroll över den vilket han alltså inte hade i det här fallet. Så hur tråkigt det än må vara för den drabbade familjen så får de nog själva ta på sig ansvaret för att det gick som det gick, tragiskt men dessvärre ett faktum.

 11. Om folk höll sina djur i koppel skulle det inte ha hänt,varg är jägare av naturen o fäller o äter sitt byte. Det är fullt naturligt,de onaturliga är att människan ska utrota o förstöra överallt, låt vargen vara!! YYYYYLLLLLL!!!!!!!

 12. Min söta lilla rara katt som brukar ligga i knäet och spinna slåss för sitt liv för att hålla andra katter borta från gården. Är det något fel på katten. Grannens katt är lika ”tokig”!!! Är det något fel på alla katter? Hörde någon säga att alla djur har en tendens att skydda sina revir? Kan det verkligen vara sant? Är det fel på alla djur som beter sig normalt? Hoppas någon ”insatt” rovdjurshandläggare i varglänen kan ge mig svar?

  • Katter är solitära djur, de försvarar sina revir. Läs här: http://jinge.se/katter/den-solitara-katten-ii.htm Och att de avvisar andra katter från villatomten är helt i sin ordning, ve den katt som inkräktar på en annans revir.

   Mao är din katt sund och frisk.

   Katter är ju rovdjur, för att de ska klara sig i det vilda så MÅSTE de ha ensamrätt på jaktmarken, en hankatt nästan dubbelt så stort område som en honkatt. En tomt är alldeles för liten, men den får ju mat av sina människor..

   På vissa ställen så jagar dem mest dominerande hankatten bort alla andra katter, som t.ex. sommargästernas vilka då kommer att kallas ”övergivna” vilket oftast är fel, de är helt enkelt bortjagade av den starkaste katten.

 13. Jag tyckte jag hörde Kjöller härommorgonen i TV4 säga att senast en svensk dödades av varg var i början av 1800-talet, getingar och björnar är farligare.
  Hur ofta lösspringande hundar blir dödade av varg vet jag inte; givetvis är det tråkigt för ägarna men jag tror inte på att hunden blev skrämd av älgar snarare att den satte efter dem…och att den sedan själv föll offer för ett annat rovdjur.

  Koppla din hund om du inte har full koll på att den håller sig vid din sida.