Kriminella jägargäng misshandlar naturvänner


Vi är antagligen många som har hotats på olika sätt av kriminella jägargäng och varghatare. Själv har jag hotats 3-4 gånger i förtäckta ordalag från anonyma som kommenterat det jag skrivit om vargen i vår natur. Jag har till och med tvingats lägga in en del av dem som kommenterat i spamfiltret, bland annat två stycken som är anställda hos Svenska Jägareförbundet.

AB: ”När Arne Johansson, 50, var på väg in i sitt sovrum vid 23-tiden i tisdags kväll, för att bädda med nytvättade sängkläder, passerade han balkongens fönsterruta. – Jag hann bara tänka att det var en explosion. Sedan vaknade jag, och fick reda på att det var en decimeterstor sten, säger han från sängen på Sundsvalls sjukhus, där man ”endast” konstaterat mjukdelsskador. Larmet kom klockan 01.00, och Arne Johansson hämtades med ambulans från huset i Hallsta i Ånge, efter att ha legat avsvimmad och vaknat upp i blod. Lägenheten ligger på andra våningen, och en brandtrappa går upp till balkongen. Nyutkommen från skallröntgen, beskriver han smärtan: – Jag kan inte skratta. Då värker hela huvudet och jag mår illa.

För Miljöpartiet sitter han i Ånge kommun-
fullmäktige, och är partiets språkrör i Västernorrland. Sedan i somras har han trakasserats och dödshotats vid flera tillfällen. Bland annat har mejl kommit, där någon skrivit att det är Arnes sista dag i livet: ”I morgon är du död”, och att han ska brännas ihjäl.”

Det är givetvis ett problem när tjuvskyttar och kriminella jägargäng tar det som sin livsuppgift att illegalt jaga varg, lo och björn eftersom djuren har lika stor rätt till skog och mark som vi människor, ja egentligen en större rätt. Men för vissa jägare innebär rovdjuren att de får färre älgar och rådjur att döda, och då rinner snålvattnet till. Det tar sig uttryck i form av olaga jakt med vapen som inte går att spåra, rovdjursfällor och förgiftade åtlar.

Jägarna kallar sig naturvänner men deras agerande vittnar om annat, och när de nu ger sig på en miljöpartistisk politiker så har de frångått sin gamla vana att skära sönder däcken på naturvännernas och länsstyrelsernas representanters bilar, nu går de till handgripligheter. (forts nedan..)

Det är svårt att bortse från regeringens ansvar i detta, regeringen bör givetvis se till att påföljden för olaga jakt skärps ordentligt, precis som den bör göra för olaga vapeninnehav. Det går inte att ha grupper som öppet obstruerar mot lagar och regler bara för att de får några kilo mindre älgkött i frysarna på hösten. Sedan behöver myndigheterna avsätta ordentligt med polisresurser för att utreda dessa jaktbrott, och nu även hot och misshandel.

Om ett gäng beväpnade kriminella tar lagen i egna händer är det väl en fråga för Säkerhetspolisen, och man bör också fråga sig vilka som längre fram riskerar att utsättas för liknande hatbrott. När inte ens Jägareförbundet kan hålla rent bland sina anställda så undrar jag förstås hur det ska gå. Vi är många naturvänner som anser att rovdjuren ska vara fredade, inte bara av lagen.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1 svt ex dn12 svd12


16 svar till “Kriminella jägargäng misshandlar naturvänner”

 1. Jag har hört talas om den där jaktvårdskonsulenten som sitter och skriver skit på bloggar och debattforum dagarna i ända, han tycks vara anställd enkom för det arbetet. Pinligt, jag minns inte vad han kallar sig för på nätet dock.

 2. Uppenbarligen räcker det inte längre med att tjuvjaga varg, nu går man på folk som häver upp sin röst mot tjuvjägarnas tarvliga metoder. Det är för j-vligt

 3. Eftersom inget verkar hända i jakten på de här kriminella elementen kan man väl bara dra slutsatsen att det är, i alliansens Sverige 2011, helt okej att ta lagen i egna beväpnade händer. Endera det eller så består landsbygdens poliskårer av enkom korrupta svågrar till jägarna om dom inte tillomed själva är jägare.

 4. Jodå jag vet hur det är. Själv har jag i förtäckta ordalag blivit hotad av såväl varghatare som vargvänner. Inte ens politik rör upp så många känslor som vargdebatten. Att debattera ämnet ifråga är inte värt priset, så jag jag har lämnat det hela bakom mig nu.

   • Vet inte hur det är med polisers involvering i jakten på varg, men att finns poliser i glesbygden som riskerar jobbet genom oegentligheter med vapen, det har jag en källa jag litar på och som varit det hela mycket nära. Inte mycket till källa för någon annan, men ändå.

    • De tär möjligt. Jag har blivit bjuden på hembränt av ett polisbefäl inom en kriminalavdelning, men jag tror att de allra flesta poliser försöker vara så ärliga som möjligt. Jag har träffat en polis som har rånat ett postkontor och som injicerade amfetamin dagligen. Det är människor det handlar om, men de flesta har inte fått ett par flaskor hemkört av grannen, de skulle tacka nej. Och alla poliser som jagar älg har inte illegala vapen, det är ett fåtal, och de är betydligt färre än bland busschaufförer och läkare.

     (Själv lämnade jag in min fars illegala vapen vid första gången man fick. Illegala och illegala, det handlade om äldre vapen och de flesta hade han licens på. Han kom ifrån Arvidsjaur och där var det inte så noga om man hade en hagelbössa för mycket..) Och i samma stund man fick lämna in dem så gjorde jag det..

     Men jag är fullständigt övertygad om att poliser som yrkesgrupp betraktad är procentuellt sett betydligt mindre än andra jämförbara yrkesgrupper bland jägarna. Både när det gäller illegala vapen och andra relativt sett allvarligare brott.

     • Visst är det så att de är bara människor. Men deras yrkesroll är inte som vilket yrke som helst.
      De som kliver över gränsen till det klart olagliga, hembränt lämnar jag därhän, undrar jag hur de tänker.

      Eller det kanske är just det, de tänker inte. De kanske bara gör för att det går och det lättare genom sin position. Det delar de i så fall med alla andra som kan göra mer än man får genom sin position, alltså intet unikt.

 5. Kriminella beväpnade jägare har tjuvskjutit över 100 älgar i Norrland alldeles nyligen säger dom på TV idag.
  Det verkar inte finnas några gränser alls längre för dessa element.

  Jag tycker hela jaktlagstiftningen måste göras om, innan det är för sent för naturen.

 6. Nu väntar jag med spänning på att Jägarförbundet ska ta TYDLIGT avstånd från dessa KRIMINELLA dårar. Det kan dock bli svårt i o m att Jägarförbundet indirekt uppmanat till ’civil olydnad’ från sina medlemmar då licensjakten ställs in i år.

  Vissa klent begåvade individer verkar dock ha tolkat det så som att man även skulle ge sig på folkvalda politiker som råkar motsätta sig den majoritet (?) bland jägarna som verkar vilja utrota såväl vargen som andra större rovdjur trots att vi alla vet vilka konsekvenser det skulle få för det svenska ekosystemen.