Köldknäpp = Klimatförnekarna ger upp


Min privata lilla snackismätare, hemsidan, ger mig ett intryck av att klimatförnekarna är på tillbakagång. Det är färre som skriver rena foliehattkommentarer som t.ex. tar upp pseudohändelser som t.ex. ”climategate”, det är också alltmer sällan någon påstår att det inte kommer en större temperaturomvandling eller höjning av havsytan.

Nu är det nästan en omvänd situation, vissa hävdar att omvändningen till ett nytt klimat kommer betydligt snabbare än vad forskarsamhället har trott, själv utgår jag ännu så länge från det som är så nära koncensus som möjligt, en vattennivåhöjning på ett par meter om hundra år. Igår skrev jag om saken men använde en lätt provokativ rubrik, jag skrev Klimatförändringen med ett frågetecken efter. Tanken var att peka på diskrepansen mellan karta och verklighet.

Verkligheten är att vi går med stora kliv mot en klimatförändring som för alltid kommer att påverka livet på jorden, men sanningen är också den som bilden visar, Haninge i slutet av november 2010, en utomhustemperatur på minus 6,8° i skrivande stund, klockan tio på förmiddagen. Hur man än ser på dessa hårddata så är det extremt kallt för att vara i november här i Handen.

Jag tror därför att vi drabbas av samma fenomen som förra vintern, vi får en vargavinter nu igen, antagligen minst lika lång, troligen kallare, och förmodligen ännu mer snö än förra vintern. Bortsett från det faktum att vi får klä oss bättre så kan vi komma att få se allvarligare konsekvenser i form av försenade och inställda tåg, folk kan få svårare att ta sig till arbetet och det kan bli massor av andra problem med infrastrukturen.

För att inte glömma de vilda djuren, själv ska jag göra en seriös inventering av hampfrö, solrosfrö, talg och annat som våra flaxande vänner behöver.

De som undrar över den globala temperaturen ska veta att vi förra året fick ner luft från nordpolen över Sverige medan det på andra ställen blev varmare. Så sammantaget blev det varmare på jorden trots att vi själva hade det kallt, det är därför man mäter temperaturen i ett globalt perspektiv. Har vi otur så kanske den här vädersituationen håller i sig och förstärks över tid. Skillnaden i temperatur sett över året kanske ökar och vi får kallare vintrar. Då blir vi nog många som lägger ex extraslant på Lotto och drömmer om ett ”vinterhus” i Spanien.

it , , , , , , , , ab123 ex1 svt1 svd1 dn1


19 svar till “Köldknäpp = Klimatförnekarna ger upp”

 1. Om ”klimatförnekarna” ger upp är det nog mest för att det kostar på att inte vara Politiskt Korrekt, de blir offentligt hånade och bespottade av opinionsbildarna. Men vem vet vad de e-g-e-n-t-l-i-g-e-n tycker ?? Innerst inne. Fast de inte säger något.

  Jag skulle själv inte räkna mig som ”klimatförnekare” men helt övertygad är jag ändå inte, jag kan inte se Climatgate som någon pseudohändelse, och jag tror inte jag är ensam om det …

  • Om inte pseudo så i vart fall inget belägg för att klimatforskarna för fram falsarier. DET handlar inte om politisk korrekthet.

   • Visst, det är de som råder. Men du kanske bör slå upp vad ”global” betyder. Att den globala temperaturen stiger såg vi exempel på i vintras, men HÄR var det inte varmare, men i Ryssland slogs alla tiders värmerekord i somras.

   • Det finns ingen bevis på att, om jorden är kallare eller varmare, skulle vara ett verk av koldioxidutsläppen. Då skulle man fråga sig om istiden också är ett verk av koldioxidutsläppen från fabrikerna. Vad som är viktigt, är att ha en tvärvetenskaplig forskning kring klimatet där historiker och andra är inblandade, och inte enbart ”klimatforskarna”. Till slut kan man egentligen, dra bara en slutsats. Allt har en naturlig förklaring.

    • Jamen herre GUUD !!

     DET ÄR VÄRLDENS STÖRSTA TVÄRPOLITISKA FORSKNING SOM KOMMIT FRAM TILL DETTA!

     Hur kan du uttala dig med NOLL kunskap ???

  • Medhåll från mig.
   Har ingen större lust att argumentera i saken. Dessutom är saken för mig mest en fråga om källkritik och retorik. Jag tycker naturligtvis inte att man skall släppa ut skit i luften.

   Vill bara påminna om att en, två eller tio vintrar (eller somrar) inte säger något om hur det går med ”klimatet”. Skall man diskutera klimatfrågan får man ha större perspektiv än så.

 2. Ja det är nog klart att klimatförändringen har gått en bit, kollade en länk under en gammal post och hittade forskaren Samuelsson på SMHI, det råder ingen tvekan om att de har rätt. Sommarhus i Spanien vore helt ok :-P

 3. Jag tror att klimatförnekarna börjar backa, tidigare var det flera stycken i plugget (KTH) som tjöötade om Climategate, NU har det gått upp för folk att något faktiskt är på väg att hända.

 4. ”Kostar på att inte vara politiskt korrekt”?!

  HAHAHAHA!

  Det kostar att vara politiskt korrekt, och är dessutom trams. Men jag tänker mata fåglarna ordentligt hela vintern.

 5. Stora naturliga klimatförändringar har väl alltid pågått, ett tag var ju nästan alla vintrar närmast ”gröna” & det sades bero på mänsklig påverkan på klimatet. Kanske inte helt säkert. Man kan väl hitta massor med andra argument om man vill stoppa tillväxt-vansinnet, de flytande sopbergen i havet t ex.

 6. Tydligen har golfströmmen vikt av mot Grönland, därav avsmältningen där, vilket medför kallare vintrar här i norden. Mao kommer kylan bestå många vintrar framöver vilket medför att exempelvis tågtrafiken kommer kollapsa helt, dessutom än fortare då regeringen minskat budgeten för underhåll av tågnätet med 700 miljoner.

  Det ser onekligen ganska mörkt ut. Och kallt…

 7. Och varför har golfströmmen vikt av mot Grönland?????

  Nån som kommer ihåg den där lilla oljeolyckan i Amerikanska/Mexikanska golfen..? Googla så får ni se vad detta lett till och kan leda till, inte bra!

  • Fenomenet att Golfströmmen avvikit kallas North Atlantic Osciallation och har eventuellt med salthalten i vattnet att göra. Lägre salthalt och Golfströmmen vänder tidigare.

   Huruvida oljeolyckan har med detta att göra vet jag inte men som med allting annat så hänger ju allt som bekant ihop…

 8. NU, i skrivandets stund, råder snöstorm i ett tätbebyggt område i norrland & inget svart versalt internet-löp jag sett lyder: ”KUNG BORES NORRLANDS-CHOCK”. Mycket märkligt. Media har väl viktigare saker för sig kan jag tänka. Fruset fågelbad i blekinge kanske. Gråtande målilla-bo: ”-När jag gick ut halkade jag på isfläck!” Rödgråten smålänning: ”-Jag tvingades skrapa bilrutan med isskrapa!”. Tjock, psykopatiskt godsägare: ”-Nu vill jag ha subventionerad snöskottning, s.k. plognära tjänster eller ännu hellre gratis praktikanter som kompetensutvecklas som snöskottare & kallar mig Kung Sol.” Konstigt nog gnäller ingen här likt kinkiga 5-åringar, brevbärarna cyklar visslandes genom drivorna…

 9. Det fanns dom som hyllade nyliberalismen, och hävdade att man var helt ute och reste om man inte förstod att det var rätta vägen till frälsning.
  Det var ingen ide att argumentera mot dom på bloggar, titta bara på Irland sa dom det är ett föregångsland, och hur gick det, ingen nyliberal så långt ögat kan se nu för tiden :-)
  Samma sak med globala uppvärmningen, ingen ide att argumentera i mot, den som lever får se.