Klimatförnekarna är Liberaler?

När det gäller frågan om den pågående klimatförändringen så tycks detta faktum väcka lika mycket känslor som Mellanösternkonflikten, eller frågan om vargens vara eller icke vara i våra skogar. Själv befinner jag mig i den prekära situationen att jag får information från media, och från de böcker jag läser. Opponenterna låter ofta påskina att de har mer kunskap, men i själva verket så läser de samma tidningar som undertecknad, och oftast samma böcker.

Att det är något som håller på att hända med vårt klimat är uppenbart. Att vädret varierar är vi alla vana vid, men per-
sonligen så minns jag inte en så varm sommar som den vi haft nu, och jag minns inte heller en lika kall vinter. Och vi är många som är i min situation, DN konstaterar nämligen att värmen slagit rekord i massor av länder och att den kommer tillbaka nu igen.

DN: ”Enligt meterologisk forskning var årets juni varmast i världen sedan 1850. Årets värmerekord hänger också samman med de platser där skogsbränder och översvämningar tagit flera tusen människoliv. Sammanlagt 17 länder har slagit sina tidigare högsta uppmätta temperaturer. Bara det är ett rekord i sig.”

Att sjutton länder slagit sina rekord låter annars inte så märkvärdigt, men vi måste samtidigt fråga oss hur många länder som har fungerande mätning sedan 1850? Det handlar således om de senaste etthundrasextio åren, och det är inte speciellt många länder det handlar om. DN berättar i en annan artikel att Kebnekaises högsta topp sjunker, och snart är den inte längre den högsta.

DN: ”Sveriges högsta punkt blir allt lägre. Kebnekaise sydtopp har krympt till 2102 meter över havet, den lägsta höjden någonsin… … – Vi kan dividera hur mycket vi vill om hur vi mäter temperaturer och så vidare. Men när Sveriges högsta topp, en istopp, bara blir mindre och mindre och snart ligger som en pöl där uppe är det en bra beskrivning av att något håller på att ske med vårt klimat, säger han.”

Nu kan jag tycka att det spelar mindre roll vilken av topparna som är högst, de allra flesta har ju aldrig sett berget, och kommer inte heller att se det under sin livstid. I ärlighetens namn kan man nog utgå ifrån att de är lika glada för det, om

KebnekaiseKebnekaise

man säger så. Redan idag är det lite varmare, och imorgon så ska värmen plussas på ytterligare lite.

När det gäller frågan om klimatet så är det en lustig sak att de som säger att de som oroas är – hysteriker och sägs sakna faktamässig grund för sin oro. De andra, de upplysta, är ofta nog är samma personer som förespråkar en generell liberalisering av allt, inte bara ekonomin. Nu kan man givetvis fråga sig hur mycket empiri som ligger bakom den iakt-
tagelsen, men jag hävdar med bestämdhet att det i vart fall gäller kommentarerna här på bloggen.

Kunde man kolla upp en sådan skillnad i attityder med enbart en ja/nej-fråga skulle jag redan ha ställt den.

it , , , , , , , dn1 svd1 ex12 ab1

  12 comments for “Klimatförnekarna är Liberaler?

 1. Ken
  13 augusti, 2010 at 12:19

  1984-07-01 lyckades jag med att komma upp på Kebnekaises sydtopp trots min höjdskräck.
  Det var så högt att jag inte ens vågade sitta upp, jag låg på toppen som då var förfärligt hög.

 2. Pingback: Micke F
 3. Bosse
  13 augusti, 2010 at 18:23

  Att klimatet ändrat sig jämfört med min barndoms vintrar och somrar kan jag inte förneka. Förändringen har dock i stort gått åt det hållet att en vanlig genomsnittsvinter blivit betydligt mildare och somrarna blivit svalare och regnigare. Inte heller årets sommar har inneburit någon rekordvärme här i landets västra delar. Temperaturen har faktiskt inte en enda dag kravlat sig över +30 grader, och då är det garanterat ingen rekordsommar. Jag minns alltså många somrar som varit betydligt varmare. Årets vinter var visserligen en ordentlig vinter men även där gäller att vintrarna under min uppväxt ofta var betydligt kallare. Temperaturen kunde då ligga under -30 grader flera veckor i sträck. I vinter har den bara krupit under -30 graders-strecket en enda natt.

  Men som sagt nog har klimatet ändrat sig åt det det mildare och fuktigare hållet till. Det som kan diskuteras är väl vad det beror på. Är det en av de naturliga variationer som alltid förekommit vad gäller klimatet, eller beror det på mänsklig verksamhet. Jag tror ingen vet detta helt säkert, men att vi inte vet är naturligtvis ingen anledning till att inte göra allt för att minska våra utsläpp av växthusgaser och annan skit.

  • Kamelsilaren
   14 augusti, 2010 at 13:29

   Nej, man behöver inte ta till storsläggan Klimatförändring för att vilja stödja Miljöpartiet och ökad kollektivtrafik. Det räcker bra med alla avgaser och däckgummipartiklar som omedelbart påverkar klimatet nere i ens lungor, åtminstone om man bor t.ex. på Hornsgatan i Stockholm.

 4. 14 augusti, 2010 at 11:21

  Den intressanta frågan är väl egentligen inte om klimatet förändras, för det har det alltid gjort, utan om människan har någon påverkan på det. Hur ska man kunna påvisa det ena eller det andra när vi inte har en aning om hur klimatet skulle ha varit utan mänsklig påverkan? Det verkar finnas en övertro på människans förmåga att styra och ställa på vår jord. När ”Årets svensk 2009” i tidningen Fokus, Johan Rockström, talar om risken att människan i framtiden inte kommer kunna ”kontrollera klimatet” undrar jag vilken kabel som har brunnit…

  • 14 augusti, 2010 at 14:08

   När ”Årets svensk 2009? i tidningen Fokus, Johan Rockström, talar om risken att människan i framtiden inte kommer kunna ”kontrollera klimatet” undrar jag vilken kabel som har brunnit…

   Känn på huvudet så du märker var det är närmast. Bra att veta INNAN du ringer till sjukvårdsupplysningen.

 5. Mr. T.
  14 augusti, 2010 at 17:12

  Johan Rockström sitter på ett institut som lever på skrämselpropagandan om att det är människan som påverkar klimatet.. S.E.I. får bidrag för att hitta minsta liten detalj som kan styrka påståendet..

  Sen att S.E.I. från början startades upp med hjälp av Rockefellersläkten efter FN´s Rio-konferens gör ju inte saken bättre.. Rockefellersläkten är rasbiologer, gör era egna efterforskningar om John D Rockefeller så ser ni själv..

 6. Kamelsilaren
  14 augusti, 2010 at 19:34

  Jag (helt utan kunskaper i matematik, fysik och metereologi) tror mer på klimataktivisterna än på förnekarna. De flesta aktivisterna säger ”troligen”, ”till en del”, ”sannolikt” och dylika modifierande ord, förnekarna är alltid bergsäkra och har stor fallenhet för svordomar. De sistnämnda tänker alltså med hjärtat i stället för organet litet högre upp, och då blir det fel, även om det är roligt.

 7. Ken
  14 augusti, 2010 at 20:51

  I Afrika har dom nu på ett normalt mycket torrt ställe också fått mycket ovanligt skyfall, liksom i Värmland.
  http://www.vf.se/nyheter/arvika/syndafloden-nadde-vastvarmland

 8. 14 augusti, 2010 at 21:10

  I vanlig ordning har Jinge svar på allt! Förutom själva sakfrågan. Ut och kontrollera klimatet nu. Några grader svalare, tack. Fixar du?

  • 14 augusti, 2010 at 21:32

   Kan du inte fgölja uppmaningen som står i FET stil ovanför kommentarsrutan ??

   Klicka -svara- under den KOMMENTAR du vill besvara !!

   Det blir lättare för dem att läsa kommentarerna i trädform än att hoppa tillbaka, synd för då missar de kanske mitt fyndiga svar. Din fråga var för svår att svara generellt på, därav mitt svar. Lär dig nu att kommentera kommentarerna!

Comments are closed.