Katastrofen fortsätter


Rapporterna från Japan fortsätter att strömma in. Nu berättar tidningarna att ytterligare en kärnkraftsreaktor är på väg mot härdsmälta, det gör man ungefär samtidigt som det blir allt tydligare att de redan har en sådan igång. Parallellt med att jag läser nedanstående i tidningen så rullar en video från CNN som visar reportern stående utanför ett hus där hon uppger att ett par familjer, närmare tjugo personer, ligger begravda.

AB: ”I kväll kom rapporter om att en tredje reaktor drabbats av nedkylningsproblem. Kylfunktionen vid en reaktor vid Fukushima 1 är utslagen. Nu ökar risken för en explosion, rapporterar AFP. Hittills har 200 000 personer evakuerats från området runt kärnkraftverken. I kväll kom beskedet att ytterligare en reaktor vid Fukushima 1 drabbats av nedkylningsproblem. – Samtliga funktioner som ska hålla nedkylningsfunktionen i reaktorn har slutat fungera, säger en talesman för energibolaget Tokyo Electric Power, Tepco, till AFP. Händelsen gör att risken för en explosion ökar.”

På sikt så kommer man säkerligen minnas den nu pågående katastrofen ur fler aspekter. Dels för att det är vanskligt att bygga samhällen och städer på eller i närheten av kända jordbävningsområden, och dels för det olämpliga med att förlägga kärnkraftverk till samma plats.

Nu visste nog de flesta att Japan är en drabbad ö, och säkert också att de har en rejält utbyggd kärnkraft. Men jag tror ändå inte att folk kunna förutse den här sortens katastrof, eller om man ska säga den här sortens katastrofer. Man säger sig ha byggt jordbävningssäkra kraftverk, men när påståendet synas så visar det sig att det inte stämmer. Det är svårt att undvika och tänka vidare, vi har kokvattenreaktorer i Sverige också, är det likadana tveksamheter när det gäller säkerheten på dessa?

Själv har jag alltid tillhört den skara som är hyfsat positiv till kärnkraft, i vart fall så länge som alternativa och effektiva metoder saknas för att tillverka elektricitet i samma omfattning. Men som sagt, visst får dessa händelser folk att tänka efter. Uppenbarligen finns det skäl att ifrågasätta även svenska kraftverk, de har kanske inte tillförlitligare reserv- och nödsystem än de japanska?

När man läser att tio tusen personer saknas i en liten stad så får åtminstone jag tankar omkring vilka dödstalen ska bli innan denna katastrof kan summeras. När man tidigt gick ut med uppgiften att ett tåg har ”försvunnit” så häpnade och förfärades jag och många med mig, nu blir det bara värre och värre ju mer vi får veta om vad som händer.

Att kärnkraftsverk ibland saknar tillräcklig säkerhet har vi redan lärt oss, men somliga tar det som intäkt för att mitt i rapporteringen börja sjunga kärnkraftens lov, gör gärna det, men inte i kommentarer på den här hemsidan de närmaste veckorna. Det kommer massor av tillfällen att göra det längre fram, men inte samtidigt som människor dör och/eller ligger begravda under kollapsande hus.

Signaturen ”Besviken” postade just denna länk i en kommentar, den går till ABC i Australien och visar ett antal före/efter-bilder, ta och kika på den. http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm Diskussionen om svensk kärnkraftssäkerhet får ske med små bokstäver i minst några veckor, yviga gester raderas..

it , , , , , , ab12345 ex1 dn123 svd1234 gp1234 svt1


14 svar till “Katastrofen fortsätter”

 1. Det är sammanlagt 5 reaktorer där kylningen är helt utslgen, i två av dessa är reaktorhärden redan skadad.
  Eftersom man troligen kyler dessa med havsvatten och bor så kommer ingen av dessa reaktorer att någonsin mer fungera.

   • Salt är rätt bra på att upp värme och har en smältpunkt på någonstans mellan 550 till 600 grader. Havsvattnet kan vara räddning från ett ännu värre helsike.

 2. Vilken förfärlig verklighet dessa bilder visar. Får ont i kroppen när jag tänker på alla människor som dött på detta sätt, människor som fortfarande lever men instängda och dom som överlevt och får uppleva detta på nära håll.

  Ser ut som när vi människor bombat sönder andras städer.

 3. Det är bra att du håller bort avarterna av diskussionen Jinge, de kommer nog utan din blog.

  • Tack, jo det har varit rätt urspårat i vissa diskussioner. Somliga tycks inte fatta att det är en katastrof där antagligen fler än 10 000 har dött.

 4. En otrolig katastrof.
  Det är lite konstigt att det fokuseras på kärnkraften just – förvisso bör det vara med i rapporteringen eftersom det är allvarliga incidenter – men särskilt nu när läget är ngt mer klart och man ser att 10000-tals har dött och hela byar har utplånats så borde väl (?) fokus skiftas ditåt ?

  Säkerheten verkar fö inte vara undermålig eller !??
  Tvärtom – det ser ju ut som om det funkar väldigt bra – även om faran inte är över för utsläpp

  En jordbävning som är den starkast uppmätta någonsin, och en ev. konsekvens av kärnkraften är att ett område kan mottaga radioaktiva utsläpp som motsvarar ett par årsdoser (vilket i sig inte ger alls stora risker för skador om man inte vidare i livet mottar höga doser igen) som konsekvens är väl erhört bra i sammanhanget.
  Hörde ngn stans att en damm hade brusitt och spolat bort en hel by (oklart hur må¨nga döda) – när skall vattenkraften bli lika säker som kärnkraften ?

  Man måste inse att radioaktivitet är ngt att respektera, liksom kemiska ämnen – men att det inte är ngt onaturlig eller i sig katastrofalt. Som alltid handlar det om koncentrationer och exponering- folk har en tendens att bli mer rädda om man nämner ”radioaktivitet” jämför med andra katastrofer som kan vara minst lika farliga…

  Som sagt – hoppas nu det går bra och att de enda konsekvenserna blir, som hitills, ekonomiska – det hänger nog mkt på om det kommer fler stora efterskalv nu

  /K

 5. 10 000 döda lär inte räcka på långa vägar. Kan bli sexsiffriga tal. Faktum är ju att ingen ansvarig har gjort nån sammantagen uppskattning av antalet döda än. 10 000 saknas i en stad. Det finns massor av sahällen och småstäder utöver denna stad som är helt borta. Det är en kuststräcka på tiotals mil som är hårt drabbad.

  Nåt som jag funderar lite över är varför de flesta verkar ha funnits kvar vid kusten. Uppenbarligen har ju en varning gått ut, men det verkar ju inte som om nån evakuering hann komma igång. På filkmklippen från kustsamhällena så ser man massor av bilar som ger sig av i panik precis innan vågen drar in. Har man varnat för mycket och för ofta för tsunamis?

  Att japanska kärnkraftverks nödkylningssystem skulle sluta fungera vid en tsunami är ju också anmärkningsvärt. Nu har vi fått den första härdsmältan i världen sen Tjernobyl. Det mesta talar väl för att konsekvensrna blir mindre, men det får ju en ändå att fundera över kärnkraftens faror.

 6. Japan har 17 kärnkraftsverk och planerade att bygga ytterligare 11.

  En riktig kamikaze-projekt!

  • Japan har 55 kärnkraftsreaktorer, men bara 17 ”kraftverk” men det är som Ringhals 1, 2, 3 osv…

  • För Japanerna handlar det om att få in så mycket energi-tillverkning som möjligt per kvm. Det är lätt att peka finger när man bor i ett land med 20.6 invånare per km2 jämfört med Japan som har 337.1 invånare per km2.
   Jag tror inte de har tillräckligt med ledig yta för att kunna smälla upp vind/vatten/sol-kraft för att täcka upp för 55 reaktorer.

   • Finns inget land i världen i Japans storlek som kommer att kunna täcka upp sitt energibehov utan kärnkraft. Speciellt bland de nya ekonomierna. Kina och Indien storsatsar på kärnkraft för att kunna täcka sina behov.
    Om vi tror att vi ska kunna klara oss i framtiden med vind/vatten/sol-kraft så är vi inte bara lite naiva.

    Folk verkar glömma vinterns elpriser väldigt snabbt.

    • Du menar dem som beror på att vi får betala mer än tio gånger de pengar som elen kostar att framställa? Ja sådant vill vi snabbt glömma…

 7. Som svar på om svenska verk har ”kanske inte tillförlitligare reserv- och nödsystem än de japanska?” så vill jag förtydliga en sak. Det som är aktuellt i Japan är vätgasproduktionen som har ställt till mycket problem pga brister i systemutformning. Dessa brister finns inte i svenska verk där vi har filter som vi kan tryckavlasta reaktorinneslutningen till.