Kärnkraften, Sveriges skamligaste industri


Ibland så undrar jag vem det var som kom på att man skulle starta en nordisk elbörs i Oslo? Det var under alla omständigheter ett rent genidrag, efter det har kraftindustrin haft rekordvinster. Inom vanliga företag så är det marknaden som styr som bekant. Inom kraftindustrin är det elbörsen, som i sin tur ägs av kraftbolagen. Om det finns ett överskott av el så är det bara att stänga ner ett par kärnkraftsreaktorer för underhåll. Genast springer priset upp i maxnivå vilket garanterar att kraftbolagen alltid, året om, får maximala intäkter från sina kraftverk.

DN: ”Det finns en uppenbar risk att svenska kärn¬reaktorer fortfarande står stilla när vinter¬kylan slår till. Därmed riskerar elkunderna att drabbas av höga elpriser även denna vinter. Nu får kärnkraftbolagen allvarlig kritik av -generaldirektören för Svenska Kraftnät.

På söndagskvällen var sex av tio reaktorer ur drift. I början av december kan fortfarande två vara avstängda. Värst är läget för kärnkraftverket i Ringhals där ingen av de fyra reaktorerna är i gång.

– Vi har inte alltid lyckats genomföra våra revisioner på ett framgångsrikt sätt, konstaterar Bertil Dihné, vd för Ringhals kärnkraftverk.”

Det mest underliga är egentligen att detta underhåll aldrig kan klaras av under sommaren. Finns det vatten i kraftverksdammarna så visar det sig nämligen helt omöjligt att underhålla kärnkraftsverken. Idag sätts visserligen två av dem på, men samtidigt så signalerar Ringhals att ingen av reaktorerna är i drift och att det är oklart om och när de kommer igång igen.

Det är så smart att man måste kapitulera helt. Först ägde svenska folket Vattenfall AB och sedan lyckades man anställa direktörer som var smarta nog att skaffa sig själva rejäla fallskärmar, garantier för att få hundratals miljoner den dagen de lyckas bli avskedade. Den viktigaste uppgiften har aldrig varit att hålla konsumenterna med billig elkraft, den har hela tiden gått ut på att få så stora intäkter som möjligt. Och blir det för mycket som det har blivit för Vattenfall AB, ja då kan man leka affär i Europa med pengarna som blir över. Därför äger nu svenska folket miljardtals ton med brunkol i olika dagbrott i Tyskland och Polen. (forts nedan..)

Vi äger också det bolag som skitar ner miljön allra mest av alla Europeiska bolag, de tillverkar varenda milliwatt med hjälp av brunkol från vårt statliga bolag. Men Vattenfall AB talar om vindkraft, de talar så mycket så att man nog kan placera en vindsnurra framför deras munnar. Någon annan vindkraft blir det nämligen inte, men låter, det gör det.

Idag oroar vi oss över den kommande vintern. I nyheterna har vi hört att de norrländska kraftverken inte kan transportera kraft till södra Sverige om det finns behov av mer, men likafullt ska vi betala nätavgifter och olika andra skatter. Personligen så tycker jag att det känns som om regeringen inte har ett dugg att säga till om när det gäller Vattenfall AB, bolaget har blivit en stat i staten. Vi får väl be kung och statsminister att de ansöker om audiens hos Vattenfalls VD och knäböjer framför honom och ber på sina bara knän för att vi ska slippa att frysa i vinter.

it Andra om: , , , , , , , , , , dn12 svd12 ex ab1 e24


10 svar till “Kärnkraften, Sveriges skamligaste industri”

 1. om pengarna cheferna får i bonus hade gått till vindkraftverk så… hade vi säkert haft en 10 mer vindkraftverk per år, från bara vattenfall, och efter 10 år, 100 st:)

 2. Den enda härdsmältan i Sverige är den som ägt rum i huvudet på miljöaktivisterna. De är ju så fullständigt fanatiska i sin kamp så att det närmast är frågan om religion? Till detta kommer då att svenska kärnkraftsarbetare inte vill jobba på sommaren? Det kanske skulle vara lag på att reaktorerna måste underhållas på sommaren!

 3. Olika uppfattningar:

  http://www.svd.se/naringsliv/marknaden-tror-elpriset-stiger-68-procent_6510446.svd

  ”Efter mötet upprepade Maud Olofsson också flera gånger att bolagen har lovat henne att kärnkraftverken ska vara i drift igen till vintern. Enligt Maud Olofsson råder ingen tvekan om vad Vattenfall har lovat när det gäller Ringhals fyra stillastående reaktorer.

  –Kraftverken ska vara i full drift i december, säger hon.

  Huruvida Vattenfall kan starta Ringhals alla reaktorer igen i december beror bland annat på om bolaget får de tillstånd som behövs från Strålsäkerhetsmyndigheten. Vattenfalls representant på gårdagens möte var vice vd, Torbjörn Wahlborg. Han hade en annan bild än Maud Olofsson av vad de faktiskt hade kommit överens om på mötet.

  –Jag har inte lovat Maud Olofsson, utan jag har sagt att det är vår ambition, förhoppning och vår starka tro, säger Torbjörn Wahlborg.”

 4. Ja, det är listigt att höja priset ju längre söderut man förbrukar!

  Måhända man tittat på antalet förbrukare i zonerna och så höjer man mest där det finns flest….sicken inkomstökning!

  I övrigt trodde jag det var förbjudet med kartellbildningar…..

 5. Men moms på energiskatten får vi betala!

  ..varför så knäpptyst från oppositionen..

    • Det är ju det som är så tragiskt, att sossarna ligger bakom en väldans massa privatiseringar och avregleringar (SJ någon?), allt i sin desperation efter ”förnyelse” och för att blidka den så kallade marknaden, vilket ju får en att undra om det ska krävas att vänstern får egen majoritet för att saker och ting ska kunna ställas till rätta igen. För inte kommer väl sossarna erkänna att allt var ett stort jävla misstag?

  • Man har moms på bensinskatt också. Skatt på skatt, det visar på det svenska skattesystemets sjuka natur.