Kan Haiti vänta?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Bilderna från Haiti är hjärtskärande. Det är en katastrof av en magnitud som egentligen är helt omöjlig att ta in till hundra procent, i vart fall för oss i Sverige som aldrig riskerar en omfattande jordbävning.

Jag begriper inte varför vi inte direkt sänder ett flygplan med 30-40 läkare och minst det dubbla antalet sjuksköterskor. Fyller vi ett flygplan med personal och ett annat med utrustning så kan de direkt börja göra nytta när de kommer ner. Visst är frivilligorganisationer som Läkare Utan Gränser nödvändiga, men ser man till de bilder som kablas ut över världen så behöver folk hjälp nu, jag är dessutom övertygad om att en massa sjukvårdspersonal skulle åka direkt om de bara fick möjlighet.

Även om FN ska bedöma vad omvärlden ska hjälpa till med så framgår det tydligt att sjukvård är en av de saker som hade behövts redan i förrgår. Där råder det en stor brist och visar det sig att behovet fylls av mer näraliggande länder så kan vi flyga hem personalen igen. Igår kväll såg jag en massa bilder som förställde människor som hade ett ögonblickligt behov av vård, måste verkligen regeringen avvakta vad FN kommer fram till?

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]haiti

Här kan du lämna ditt bidrag till Läkare Utan Gränser! Du kan också gå till Aftonbladets hemsida där länken också finns.

intressant Andra om: , , , , , , ab123 dn123 svd123 t
[/column]


20 svar till “Kan Haiti vänta?”

  1. Såg att fattiga Island var först på plats med statlig hjälp. De kanske känner solidaritet med en annan ö.

  2. Flygplan kan inte bara åka, det måste finnas plats att landa, fylla bränsle osv. Idag skriver man att flyg i USA avvaktar på grund av att flygpaltsen på Haiti helt enkelt är full.
    Vi kan väl skylla på den borgerliga regeringen som den själv gjorde mot S under tsunamin.

    • Visst kan vi det. Det har gått 2 1/2 dygn sedan olyckan. Sverige hade utan problem hunnit sända ett team.

      Är det kul att försvara borgarna??

  3. Det handlar nog rätt mycket om att samordna allt också. Jag läste att det var svårt att komma in landvägen för vägarna var fulla av flyktingar. Haiti har bett USA och andra närliggande länder att stoppa inflygningar för flygplatserna är fulla. Hade vi bara skickat dit ett flygplan med läkare hade de nog fått hoppa in med fallskärm.

    För något år sedan vid någon annan katastrof (jag minns inte vilken) så skeppade jänkarna in hjälp med helikoptrar som startade och landade på hangarfartyg – så gör man troligtvis nu också men för att eventuell svensk hjälp ska kunna använda sig av det så måste även det samordnas. Tur att jänkarnas krigsmakt är bra till något förresten…

  4. Vi skickar inte ett flygplan därför att det råder flygstopp. Flygplatsen klarar inte mer och fler flygplan förstör mer än de gör nytta. Bättre att en insats görs väl än att den gör skada. Det borde koordineras med öarna runt och flyga dit hjälp som sedan kan föras vidare med båt. Kan dock ta lite mer tid, men blir effektivare i längden.

  5. Sedan racker det inte att skicka enbart lakare och sjukskotare (som inte nodvandigtvis maste vara kvinnor) till ett katastrof omrade. For att kunna gora nytta maste det vara en sjalvgaende och inledningsvis sjalvforsorjande sjukvardsenhet, dvs ett faltsjukhus eller motsvarande.

    Ett faltsjukhus beroende av stolek ar fran 100 till 500 personer med vilt skilda arbetsuppgifter.

    For att en sadan organisation ska kunna skickas utomlands pa kort varsel maste dess personal vara kontrakterad och i beredskap pa forhand. Nagot som mig veteligen inte finns i Sverige i dag.

    • Sant, men då hade man kunnat skicka 30-40 läkare, sjuksyrror och medicinsk materiel..

      I ett akut läge, och det är vad det handlar om, så hade det varit bättre än ett obefintligt fältsjukhus.

      Eller hur? Snacket om att det var fullt på flygplatsen ger jag inte mycket för. Hade de varit på plats inom 36 timmar så hade trängsel inte varit problemet.

      • Det finns faltsjukhus i Sverige, vi har aven formagan och kunnande att satta upp och driva faltsjukhus pa de mast ogastvanliga platserna man kan tanka sig. Sverige har flera ganger bistatt FN med faltsjukhus.

        Vad som i dag i Sverige saknas ar kontrakterad och beredskapstalld personal, dvs de 30 till 40 lakarna som du namner ovan.

        Den kortaste tiden jag vet fran politiskt beslut till att ha ett faltsjukhus pa plats ar ca en manad.

        • Tyvärr har socialdemokratiska försvarsministrar avvecklat alla våra fältsjukhus utom ett och det ligger i malpåse.

  6. Överlag finns det ett land i regionen som har beredskap. Som är kända för sina många och kvalificerade läkare. Som är vana vid att jobba i hårda förhållanden. Som aldrig tvekat att hjälpa sina grannländer. Det är Kuba. De har 344 läkare på plats sedan tidigare och har redan skickat ett nytt fältsjukhus. De har också stor erfarenhet av katastrofhjälp på ett sätt Sverige aldrig haft. Om jag minns rätt hade de fler fältsjukhus på plats vid jordbävningen i Pakistan är USA och Europa tillsammans.

    Just nu är det glädjande hur Kuba och USA sammarbetar för att hjälpa Haiti. Och ännu mer glädjande att Kuba numera sprider sin revolution via läkare istället för vapen.

    • Det tragiska är att Cuba aldrig får erkännande för något positivt. Cuba var de första att sätta upp fältsjukhus vid denna katastrof för att de hade över 300 läkare som redan var på plats, men de kommer vi aldrig att få höra om på nyheterna.

  7. men är detta inlägg allvarligt menat? det är inte tanken som räknas. det är vad som går att uträtta på plats som räknas för de drabbade o det är beroende av kompetens, erfarenhet och planering, inte välvilja allena. fylla upp med läkare o utrustning, ja då måste dessa läkare finnas att tillgå och vara bereda att fara. rätt utrustning måste finnas ock kunskapen om vad som behövs. finansiering måste finnas. försörjning av läkarna väl på plats måste finnas. finns möjlighet till detta eller inte?

  8. Men är det inte egendomligt att det inte finns en internationell samordnad beredskap för katastrofer av den här magnituden. Jag menar speciellt nu när miljökatastroferna kommer bli flera och större runt om i världen. Hela den rika världen eller de länder som är beredda borde kunna finansiera något dylikt som är organiserade och som inte kräver politisk handling i den vanliga bemärkelsen. Någon typ av räddningstjänst i en extrem omfattning helt enkelt. Kanske är det bara drömmar och en orimlighet i den värld vi lever i där inte liv i alla länder är lika mycket värda och i en värld där man sätter militären i första hand så kanske detta är en orimlighet.

  9. Det Island skickade var räddningsexperter, dvs personal som snabbt kan transporteras i ett vanligt passagerarflygplan då dom inte medför någon stor mängd utrustning. Sverige däremot ska frakta dit 45 ton utrustning. Det är inget man stuvar på en kafferast.

    Här är 2 länkar från MSB:s hemsida om förberedelserna och hur deras tidsplan ser ut.
    http://www.tjugofyra7.se/Nyheter/Febril-aktivitet-infor-Haiti-insats/
    http://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/Mer-hjalp-till-Haiti/

  10. Sveriges insats ær som vanligt jævligt pinsam. 2 pers med reguljærflyg ær allt dom lyckats med. Usa ca 6000man trots att det inte finns någon olja. Island snabbbt på plats med personal o utrustning. Israel fæltsjukhus, 40 lækare 25 skøterskor. Danmark skickar æven de mængder med utrustning o personal.

    Mvh
    Mikael i Ballerup

  11. Visst är det bedrövligt att Sverige inte har någon transportkapacitet värd namnet. Vi var i färd att inköpa två flygplan med stor lastkapacitet och med lång räckvidd (C-17 om jag inte kommer ihåg fel) men detta lades ner av någon anledning. Våra Herkules-plan har som bekant hopplöst dålig räckvidd och är närmast meningslösa för användning utanför Europa.
    Vidare så är jag övertygad om att Haiti har större behov än läkare i just detta skede. Framförallt skulle man behöva ett par flyglaster med byggingenjörer och material så att deras huvudhamn kunde byggas upp igen, så länge den är raserad kommer endast små mängder förnödenheter kunna levereras till landet.