Judar, muslimer och slakt

Jeanette Thelander och Katarina Lindehag-Ekholm skriver idag en debattartikel i Dagens Nyheter där de motsätter sig Koscher- och Halalslakt.


DN/Debatt:
”Omfattande forskningsresultat visar att högre däggdjur lider på samma sätt som människor: Liberaler, kristna, muslimer och judar måste stoppas från att kräva slakt utan bedövning. Genom omfattande vetenskaplig forskning vet man i dag att vid smärta och ångest aktiveras samma funktioner i hjärnan hos får, kor och andra primater som hos människor. Det betyder att slakt utan bedövning är synnerligen plågsamt för högre däggdjur. Det är heller inte tillåtet enligt svensk djurskyddslag. Men den lagen angrips av Judiska centralrådet och Muslimska rådet med stöd från socialdemokraternas kristna Broderskapskap-
rörelse och delar av folkpartiet. Att slakt utan bedövning innebär djurplågeri har de valt att ignorera.”

Det är fullkomligt absurt att djur ska behöva lida på grund av ett antal gamla folksagor som folk idag, 3000 – 1500 år senare fortfarande tror på. Oavsett vilken religion man har ska inte djur behöva lida för detta. Att vi äter animalisk föda, och även behöver sådan mat, ska definitivt inte drabba djuren själva mer än absolut nödvändigt. När djur ska slaktas så ska det ske på ett vetenskapligt beprövat sätt, och under veterinärkontroll.

Duger inte det åt dem som har dessa religiösa föreställningar så får de bli vegetarianer. Det är inte djurens fel att de tror på en massa gamla historier om än det ena och än det andra.

Dessutom anser jag att det borde lagstiftas om att sådant kött inte får importeras. I artikeln nämns det dessutom att man från Judiska centralrådet, Muslimska rådet och Broderskapsrörelsen anfört att ”det borde finnas en marknad för att exportera svenskt kött från djur som slaktats utan bedövning. Man vill alltså inte bara plåga djur i onödan för att tillgodose konsumentkrav från inhemska minoriteter, utan även för att få in några extra kronor i statskassan i form av exportintäkter.”

Halal, Kosher
En passande illustration till dessa dumheter…

När den svenska Broderskapsrörelsen trasslar in sig i ett sådant resonemang så tappar åtminstone jag den respekt jag haft för dem tidigare. Personligen tar jag avstånd från vissa ”Djurrättare” och framförallt så kommer jag att fortsätta att äta kött i olika former.

Jag anser att alla djur har rätt att bli så bra behandlade som möjligt, och att göra undantag från detta på grund av religiösa vanförestäl-
lningar är en rent horribel tanke.

DN Dagen i t

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Broderskapsrörelsen, Judiska centralrådet, Muslimska rådet, Jeanette Thelander, Katarina Lindehag-Ekholm, Slakt, Halal, Kosher, Djurplågeri, Religion, Fanatism, Drurens Rätt, Judendom, Islam, Politik[/tags]

  15 comments for “Judar, muslimer och slakt

 1. 27 juli, 2008 at 12:41

  Jordbruksverket har klart och tydligt konstaterat att slakten medför plågor för djuren. Alltså skall den vara förbjuden. Undantag har dock gjorts för kycklingar eftersom man ansett att slaktmetoderna medfört extra lindande i det fallet.

  Tidigare har muslimerna i Sverige accepterat bedövning som en del av Halal-slakten. Jag hoppas de inte backar om det nu. Och att broderskap hetsar på om djurplågerli är oförlåtligt.

 2. Rawia Morra
  27 juli, 2008 at 12:42

  Kött är överhuvudtaget det sämsta man kan lägga på tallriken idag. Det är den matan som smutsar ner naturen mest. Det går dessutom lika bra med falafel, böner, burghul och annat.
  Det GÅR att laga god och näringsrik mat utan kött och då får vi mindre djur som är rena fabriker för utsläpp. Dessutom lider inte kikärterna lika mycket som en kalv.

  Alla religioner bör predika mindre köttätande överhuvudtaget. De arealen som krävs för att föda upp en enda ko kan ge föda till ett stort antal människor under samma period utan någon som helst blodsutgjutelse.

 3. 27 juli, 2008 at 12:51

  Jag håller med dig i det du skriver i din artikel. Väldigt absurd att ens komma på tanken att slakta djur utan bedövning.

  Det är trist däremot att det behövs forskning för att komma fram till självklarheter. Människan är ett däggdjur som vid skador känner smärta och har kan känna ångest inför situationer som kan medföra döden. Varför skulle inte övriga djur har samma mekanismer. Det handlar inte bara om däggsjur utan även fåglar, kräldjur och andra djurgrupper. Människan är ett unikt djur på många sätt men ibland så är vi mer lik andra djur än vad vi själva tror. Vi måste komma ifrån tanken på att vi är skapelsens krona utan att vi är lever tillsammans med andra organismer som inte skiljer sig mycket från vår anatomiska uppbyggnad på vår vackra jord.

 4. 27 juli, 2008 at 12:53

  @Nicke:

  Sant, och vi ÄR faktiskt djur själva…

 5. Daniel A
  27 juli, 2008 at 13:17

  Det finns all möjlig fånig forskning.
  Man har ju bland annat forskat om växter kan röra på sig, och har kommit fram till att dom kan det. Man har upptäkt att blommor följer solens rörelser på himlen…

  Jag finner det osmakligt att man sätter personlig frihet mot djurplågeri.

  Jag vill också för övrigt säga att om man av av nån anledning vill äta kött, så anser jag att det vore bättre för djuren om man åt viltkött. Djuren där har haft det bra mycket bättre än djuren i bur.
  Men som Rawia ovan säger så vore det bästa att äta så mycket vegetariskt som möjligt.
  Se köttet mer som ett komplement istället för något absolut.

 6. 27 juli, 2008 at 14:36

  Jag begriper sannerligen inte vad Broderskaparna ska in i den här virrpannedebatten och göra! Som du skriver, det får en att tappa respekten för dem totalt. Och jag har ändå varit och talat på en hel del av deras arr och känner många där också.

  Nej till skäktat och halalkött!

 7. Larsa
  27 juli, 2008 at 14:50

  ”Att vi äter animalisk föda, och även behöver sådan mat, ska definitivt inte drabba djuren själva mer än absolut nödvändigt.”

  Det beror väl var i världen du har turen eller oturen att befinna dig. På hemmaplan har vi möjligheten att välja bort kött till förmån för grön och ofta nyttigare mat – något vi alla skulle må bättre av i längden. Vegetariska alternativ har kommit långt och det finns ersättningsprodukter för det mesta i köttväg. Det innebär lite mer ansvar som konsument. Men att vara noga med vad man stoppar i sig är väl rätt bra i övrigt också?

  Kosher är inget en klåpare för syssla med i judisk tradition utan kräver en utbildad shochet. Kniven ska vara vass som ett rakblad och djuret ska vara dött innan det når marken. Annars har man gjort fel.
  Jag känner inte till halal lika bra men kan nog föreställa mig att det är detsamma. Boven i dramat heter industri där man med så billiga medel som möjligt ska pressa ut mängder med kött. Outbildade har fått ta över och man nöjer sig med en rabbin som välsignar köttet – sedan får maskinerna ta över. Detta är egentligen inte förenligt med den religiösa lagen utan har fått bli en kompromiss.
  Jag är inte emot traditionell slakt om den sköts som det är tänkt. Tyvärr är det inte så idag vilket orsakar lidande.

  Vi i väst har inte någon vidare bra djurhållning heller och vi bör sopa rent först innan vi klagar på hur andra gör. Här heter också boven industri och djuren har förlorat sitt egenvärde för länge sedan. Överproduktion, dödsångest och empatilöshet i en underbar karusell. Slutprodukten är inte precis något som gör oss människor nåt gott heller med tanke på all skit det innehåller.

 8. Erik
  27 juli, 2008 at 14:57

  Eftersom människan behöver kött så äter vi det i min familj, dessutom är det gott. Men det är helt orimligt att man ska slakta djur på annat sätt än genom elbedövning/slaktmask. Det är som du säger nåt som hör forntiden till. Religiöst vansinne måste vara tillåtet, men inte ska djuren drabbas!

 9. nature
  27 juli, 2008 at 15:10

  @Erik
  Kött smakar ingenting utan kryddor – d.v.s. i de allra flesta fall vegetabilier!

  Och du, vi behöver verkligen inte äta kött för att överleva! Vad är det för trams?

 10. Larsa
  27 juli, 2008 at 15:21

  Erik: Slaktmask är knappast ett bra alternativ och det används inte så vitt jag vet på något slakteri idag heller.

 11. 27 juli, 2008 at 15:29

  @Larsa:

  Gårdsslakt bara kanske, men snabbt…

 12. Monica
  27 juli, 2008 at 23:01

  OM skäktning utförs rätt, som Larsa skriver, så är det inte ett sämre alternativ än de metoder som används i dagens svenska slakterier; en ungdomskamrat till mig blev demivegetarian, efter att ha arbetat en period i ett sådant…
  Jag föredrar viltkött, rent smakmässigt, men dessvärre är detta kött dyrare än vad min plånbok trivs med…
  Och visst är människan, till sin biologi, ett djur – själv är jag ett rovdjur!

 13. moe
  28 juli, 2008 at 10:41

  har de skrivit om att det humanare att ge muslimer bedövning innan de slaktas? de har har också känslor, precis som djuren! ;)

 14. moe
  28 juli, 2008 at 10:55

  Jag har både jobbat på en svensk slakteri och slaktat halal för eget bruk! Skillnaden blir att på det svenska slakteriet är djuren ofta inte är helt döda när de börjas snittas o delas upp! Ofta har djur börjat rycka till när man börjat dra av de skinnet!!! Vi har t o m haft tjurar som har ramlat av bandet och börjat springa därifrån, och de skulle har varit döda i 10min!! bedövar man djuren så vet man inte säkert ifall djuret är död eller bara bedövat!!

 15. Rawia Morra
  28 juli, 2008 at 12:00

  Aha, moe, det var sannerligen något nytt. Fy så hemskt det där du beskriver…

  Jinge, som du ser, det svenska sättet att slaka är kanske inte världens bästa?

  Hur som helst tycker jag att man ska välja bort kött så långt det går.

Comments are closed.