Jägareförbundets räkneförmåga


Jag är en av dem som i många år lyssnat på radioprogrammet Naturmorgon i Radions P1 då jag kunnat. Och så gjorde jag i morse också. Man har där ett kåseriinslag som man kallar dagens ”Kråkvinkel” som idag handlade om landsbygdens befolkning sett utifrån landsbygdsbon Lasse Willéns perspektiv.

Han ägnade en betydande del av inslaget till att berätta om en jakt-
vårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet som påstått att nästan alla på landsbygden jagar, något som fick Lasse Willén att börja räkna. För är verkligen 135 000 jägare ”nästan alla” när det totalt bor drygt två miljoner människor på landsbygden? Ja, det beror förstås på vem som betalar för familjens pannkaka och köttbullar. Är man anställd på Sv. Jägareförbundet som Per Zakariasson, som jaktvårdskonsulenten heter, så ska man givetvis överdriva så att det gynnar den som betalar ens lön. Att det blir lite trassligt med begreppen är väl något man får ta, om det inte är medvetna lögner förstås.

Dessvärre så ligger inte DN-artikeln som Naturmorgon refererar till på nätet, men det gör Lasse Willéns kråkvinkel, inslaget börjar 21.50 in i programmet som du kan lyssna på om du klickar här!

it , , , , , , , , , ,


4 svar till “Jägareförbundets räkneförmåga”

 1. Jag har kvar min släktgård i de norra delarna av Sverige och upplever varje höst den hysteri som råder omkring älgjakten. Älgjägarna blir som galna och det är bara att finna sig i att under den tiden är skogarna deras. Att ta upp att vargen ska fridlysas då, ska man akta sig för!

  • Att ta upp att vargen ska fridlysas då, ska man akta sig för!

   :-) Det kan jag tänka mig. Men den svenska älgstammen är för stor, den ska inte anpassas till jägarnas våta drömmar…

 2. I mina närmsta Bergslagskommuner, avfolkningshålor med arbetslösa skäggiga män i rutiga skjortor så borde det vara väldigt hög procent kan man tro. Så jag har kollat, andel jaktkortslösare av kommunens innevånare 5-6%!
  Det är det Jägareförbundet kallar nästan alla, vi andra 94% ska liksom bara hålla käften.

  • Ja det var väl det som Lasse Willén hävdade. Man försöker få det att låta som om landsbygden inte skulle överleva utan jakten, visst, den är viktig för många, men det vore nog bra för alla om älgstammen kunde minskas ner till bara några tusen djur.