Jägare och bönder vill begränsa allemansrätten

Möjligen har jägare och bönder influerats av de tongångar som numera kommer från Rosenbad och riksdagshuset. I första vändan klagar de på kommersiell bärplockning, i nästa andetag kommer de att vilja begränsa all vistelse i skog och mark, i vart fall av sådana som inte har jaktgevär.

DI: ”Stoppa kommersiell bärplockning i hela landet. Det kräver motioner från lokalavdelningar i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Norrbotten och Västerbotten. De ser verksamheten som ett växande problem för markägare och jägare.”Bärplockarna riskerar att bli skjutna, det går inte att jaga”, säger Arne Lindström, LRF:s ordförande i Västerbotten, till TV4 Nyheterna i Umeå.”

Oavsett om man är bärplockare eller inte så tar man betydande risker när man beger sig ut i skogen under jakttid. Personligen skulle jag akta mig väldigt noga efter att ha läst alla historier om jägare som blivit skjutna av misstag. Det går väl knappast någon säsong utan att jägare själva skjuts under jakten. Dessutom lyckas de skrämmande ofta skjuta ihjäl sina egna jakthundar, det sker i betydande omfattning men jägarkåren skyller förstås på vargen.

För ett par veckor sedan berättade forskaren Gunnar Gillberg att jägarna själva sköt 135 hundar under en period då de påstår att rovdjur tog 78. Den enkla slutsatsen är att husse är dubbelt så farlig som vargen. Men andras hussar, som kör bil, är hundra gånger farligare än vargen. Men ändå handlar debatten om varg, och nu vill de jaga bort människorna från skogen också.

Gunnar Gillberg/AB: ”Sverige har cirka 200 vargar, det är ingenting jämfört med andra länder. Trots det är hetsen stor från renskötare och nöjesjägare som oroar sig för sina lösdrivande hundars hälsa. Men av 7508 hundar som dödades eller skadades under perioden 2000-2005 var 7252 av dem offer för trafiken, 135 hundar dödades eller skadades genom vådaskott av jägarna själva och endast 78 hundar blev offer för något av våra rovdjur.”

Som jag skrev inledningsvis så är säkerligen de här jägarna i LRF-föreningarna inspirerade av


individualismens företrädare som nu tagit plats i Rosenbad. De tycker antagligen att jaktmarkerna ska få vara ifred av flera orsaker. Varghatarlobbyn är förstås angelägen om att de ska få ägna sig åt sitt Skjut, Gräv, och Tig utan att riskera att någon svamp- eller bärplockare blir vittne.

Men högern är lite lustig. De har agerat hårt för att privatisera t.ex. barnomsorgen. Men så var det någon kommun som rekryterade förskollärare genom att bjuda tjugofem tusen i ingångslön. Då stod en moderat politiker i TV-rutan och ylade om att kommunerna inte skulle tillåtas göra så. De tar död på den privata barnomsorgen, sade kvinnan. Marknaden är bra bara så länge den fyller den egna plånboken.

Så ordet privat eller privatägd spelar en mycket stor roll i deras tankevärld. Nu vill de begränsa allemansrätten, och vem vet, borgerlig regering 2010-2014 och de kanske hinner slopa den helt.

Andra om: , , , , , , , , , , , it

[tags]Jägare, Varghatarlobbyn, LRF, Allemansrätten, Högerregeringen, Privat, Skogen, Bärplockare, Svampplockare, Egennytta, Rovdjurshatare, Politik[/tags]

  10 comments for “Jägare och bönder vill begränsa allemansrätten

 1. Ken
  26 mars, 2009 at 11:44

  Ge jägarna endast en vecka om året då dom får bege sig ut i skogen och leka med sina bössor.

 2. uno
  26 mars, 2009 at 12:19

  Så var vi där egen. För många vargar. Också jägare vet att älgar blir större, kraftigare, friskare när det finna vargar i trakten. Trycket från rovdjuren bidrar till stammens överlevnad. En jägare skjuter största älgen, finaste rådjuret, bästa björnen. De som skulle ge sitt genom till nästa generation av älgar. Jägare är ett helvete för genetikens lagar, bryter mönstret, precis som människan bryter naturens mönster hela tiden, inte minst vad gäller avverkningar av skog!!! Uno i Köket

 3. 26 mars, 2009 at 13:29

  Det är väl helt klart att allemansrätten kommer att försvinna. Första tillfället någon klagar i EU över att svensk lag inskränker markägarnas rätt att bestämma över sina privata egendomar så är vi där – gissar jag.
  Tror inte att EU kan tillåta en nationell lag som inskränker den heliga privata äganderätten.
  Gud har ju delat ut jorden till ett litet fåtal och då tillkommer det ju inte människorna att försöka sätta sig över hans bud.
  Eller så har den osynliga handen fördelat alla jordens resurser till några få, och då måste man ge den osynliga handen ett hjälpande handtag så att den fungerar effektivare.
  Bara att välja argument, alltefter tro och livsåskådning.

 4. Bengt Nilsson
  26 mars, 2009 at 15:21

  Ja högern har ju alla redan börjat nagga allemansrätten i kanten genom att 2009-02-18 överlämna en proposition om ett utveckla och förnya strandskyddet där kommunerna får större befogenheter i att frångå strandskyddet vid byggande av hus.
  Så det lär inte dröja länge förrän nästa inskränkning i allamansrätten kommer!
  Och som vanligt är det dödstyst från oppositionen när högern monterar ner Sverige mer och mer!

 5. Gripen
  26 mars, 2009 at 15:42

  Om någon EU domstol säger att allemansrätten är mot EUs standarder så blir jag en seperatist mot EU.

  Jag tycker att allemansrätten är något av det bästa vi har här i Sverige och jag har bara set något liknande på en annan plats och det är i Maine USA och om en delstat i USA kan ha allemansrätt så kan nog troligast Sverige ha det även med EU medlemskap.

 6. Mikko
  26 mars, 2009 at 18:40

  om allemansrätten försvinner så tycker jag att alla bidrag till markägare och jägare också försvinner

 7. Tina
  26 mars, 2009 at 23:26

  Jag tycker inte jägarna gör något fel när dom jagar, dom har alltid funnits, och det är deras rätt att oxå finnas kvar. Det händer olyckor, det sker misstag.. men va fan alla gör misstag.

  Visst, det är fel att förbjuda folk från skogsmarkerna, väldigt fel men om jag ägde privat mark skulle jag inte vilja att folk strövade omkring på den, bara om dom fått lov förstås. Och vargpolitiken är helt klart fel som vi har här i sverige, såklart vi ska ha mer varg.

 8. 27 mars, 2009 at 02:07

  Den där osynliga handen (alternativt Guden) som fördelade jorden uppträdde förresten i riksdagens dräkt, då denna beslutade om de stora skiftena. Den helige fördelaren, vem han än anses vara, fick alltså god hjälp av Svea Rikas lagstiftare :-).

 9. Pär
  27 mars, 2009 at 21:01

  Jägarna vill ha ensamrätt till skog å mark.
  Den natur som dom förstör med sin jakt.
  Skrämmande vilka förslag dom kommer med.

 10. Leif
  27 mars, 2009 at 21:02

  Det är jägarna som ska försvinna å INTE allemansrätten!!!!!

Comments are closed.