Jägare kan inte ens träffa en Björn


Återigen visar den svenska jägarkåren upp en betydande inkompetens. Nu gäller det björnar, ett djur som normalt inte rör sig med blixtens hastighet. Dessutom är björnar tämligen kompakta djur, något som visar att ett stort antal skyttar har avlossat sitt vapen trots att björnen inte varit tillräckligt nära.

Ekot: ”Landets björnjägare får trots att jakten fortfarande pågår i de flesta björnjaktslänen redan nu underkänt på flera håll. Ovanligt många tveksamma skott har avlossats mot björnar som sprungit iväg utan att man hittat björnen.

– Det är en relativt hög siffra. Det betyder ju att en ganska stor andel av de vi fått inrapporterade i år är träffade utan att man har hittat björnen, säger Josefin Olsson som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten där sju så kallade påskjutningar skett.

Fram till i helgen hade drygt 220 av totalt 295 tillåtna björnar fällts i de sju björnjaktslänen. Och vid åtminstone 34 tillfällen har jägare skjutit mot en björn utan att de lyckas fälla den. En del av björnarna har senare konstaterats oskadda medan andra visat sig vara skadeskjutna efter att man hittat blodspår vid eftersök.”

Man kanske bör tillägga att det är trettiofyra gånger som jägarna har rapporterat att de skjutit mot en björn men inte lyckats fälla den. På goda grunder kan man anta att jägare har skjutit vid ännu fler tillfällen men att de av olika skäl väljer att inte rapportera sina misslyckanden. Stämmer siffran så har 220 björnar skjutits och vid minst 34 tillfällen så har jägaren missat helt, eller bara skadskjutit djuret.

Jag har många gånger konstaterat att jägarkåren många gånger saknar rätt kompetens för att tillåtas ge sig ut i skogen med vapen i hand. Det visas bland annat av den omfattande illegala jakt på rovdjur som förekommer. Räknar man in alla dödade vargar, lodjur, järvar, björnar och kungsörnar som fällts av kriminella jägare så förstår alla att kompetensen inom skrået är skrämmande låg.

Nu är det lätt för mig som gammal tävlingsskytt att kritisera folk som i ett skarpt läge ska döda ett rovdjur, men fler än undertecknad har kunnat konstatera att många av dem som sysslar med jakt på fritiden borde ägna sig åt något som är ofarligare för grannar, djur och natur. Bara det faktum att illegal jakt är en utbredd företeelse bevisar påståendet (forts..)

Sedan finns det säkerligen ett stort antal utomordentliga skyttar bland jägarna, men ett absolut krav för en jaktlicens ska vara att man just är en utomordentlig skytt. Och man ska vara det i en stressig situation, inte bara på en jakt-
skyttebana där en pappersälg som går på räls är målet.

it Andra om: , , , , , , , , sr ab dn svd svt


9 svar till “Jägare kan inte ens träffa en Björn”

 1. Ytan, träffpunkten på en björn, för att döda den, är inte större än en tennisboll.
  Det är alltid beklagligt när ett djur skadeskjuts, men det är, även för en prickskytt, svårt att fälla en björn med ett skott. Det är inte alltid björnen står helt stilla. Tänk på det.

  Morgan

  • Men jägaren, om han gör skäl för namnet, bör ta sådant med i beräkningen! Om björnen är i rörelse ska man hålla inne pekfingret, annars är man ju helt likgiltig för risken att skadeskjuta. Den sortens jägare finns det alltför många av. Ibland kan det nog vara något ännu värre än likgiltighet.

  • Det är väl upp till skytten att vänta till han/hon får ett läge. Eller du kanske tycker det är björnens fel som inte går fram och lägger sig ner två meter framför jägaren kanske.

   Ska man ut och jaga får man väl för bövelen se till att man kan hantera sitt vapen ordentligt.

  • Vad är det för snack? Stor som en tennisboll? Måste ni ljuga åxå för att förklara bort era misslyckanden?

 2. I dagens Aftonbladet säger Jägarförbundets biträdande jaktvårdskonsulent Daniel Ligne´att felskjutningar på björn inte handlar om dålig skjutskicklighet utan på ”björnfrossa”! Är man så ängslig för björn tycker jag att man ska stanna hemma!