Jag väntar på The Big One


Jag är som bekant mycket negativt inställd till USA:s politik i världen, men det är trots allt inte det som är orsaken till rubriken på denna artikel.

Jag har helt enkelt aldrig begripit mig på människor som kan bo och arbeta på platser som riskerar att drabbas av en apokalyptisk katastrof, som t.ex. en jordbävning som skulle ge utslag på över 8-9 på Richterskalan. I många länder saknar befolkningen möjlighet att flytta av ekonomiska eller kanske politiska skäl, men i USA så borde inte den sortens hinder ligga i vägen.

Nu talas det om att Los Angeles är byggt för att klara mycket svåra jordbävningar, men det mesta av sådana resonemang bygger på rent önsketänkande. Det är först efter ”The Big One” som vi vet hur Kaliforniens hus klarat sig, och jag är övertygad om att jag och andra svartsynta kommer att få rätt. De värsta olyckskorparna spekulerar om att en stor del av kustremsan skulle falla ut i havet, det vet jag inte om jag tror på direkt, men att städer som LA riskerar att förlora miljoner av sina innevånare är helt uppenbart.

En jordbävning mellan 8-9 på Richterskalan skulle i värsta fall vara lika dödlig som om en atombomb släpptes i staden.

Det verkar med andra ord helt vettlöst att bo på en sådan plats. Min egen son bodde i LA förra gången det var en allvarlig jordbävning och jag kan försäkra att det var oroliga timmar som förflöt då vi föräldrar ringde och fick ett automatiserat svar i våra öron från en bandspelare ”- På grund av en jordbävning så fungerar inte telefonerna, var god återkom…” I efterhand visade det sig att enbart en bokhylla och en byrå hade vält i lägenheten. När min dotter var över och hälsade på honom kom ett efterskalv så kraftigt att hon blev sittande i hissen i ett höghus en bra stund innan hon kunde ta sig ner till markplanet.

Los Angelses, The Big One

Och det värsta i denna kråksång är att de som idag är unga kommer troligen att få vara med om The Big One. Enligt alla forskare är det dags för St Andreasförkastningen, eller vad den heter, och när det smäller så är det bara att hoppas att epicentrum ligger långt ute i öknen så att inga storstadsområden drabbas. Men för oss som från och till drabbas av svartsyn så är det väl närmast självklart, det händer i centrala Los Angeles. Varför man bygger en av världens största städer mitt på en förkastning övergår min fattningsförmåga.

Men det är väl så att många amerikaner bett till Gud att inget ska hända, eller att Gud ska skydda dem. Och när de flesta faktiskt tror på detta så kanske man bör döpa om katastrofen till Den Stora Blåsningen?

AB123 DN12 SvD it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Los Angeles, Kalifornien, Jordbävning, Richterskalan, The Big One, Natur, Vansinne, St Andreasförkastningen, Politik[/tags]


6 svar till “Jag väntar på The Big One”

 1. @Lars:

  Ja, och nyligen dog tusentals i Kina. Jag tycker att det är otäckt, det finns dessutom mängder av länder där risken är överhängande. Men Tokyo och LA tar nog priset antagligen.

 2. Jag delar inte din svartsyn Jinge, och jag hoppas jag har rätt.
  Just denna jordbävning kände jag inte, av en enkla anledningen att jag satt i bilen. däremot var min dotter 10 km från epicentrum och blev omskakad i dubbel bemärkelse. Hon hade också känningar av efterskalven.
  En av mina kompisar bor i Chino Hills fick en del glas krossat i sina skåp och när jag fick tag på honom medgav han viss nervositet.
  I samband med jordbävningar och liknande situationer reserverar myndigheterna nätet för sina hjälpinsatser. En helt korrekt prioritering som jag ser det. Således behöver inte telenätet vara skadat när man inte lyckas få kontakt. Det borde kommuniceras för att lugna anhöriga som inte omgående får kontakt per telefon med sina nära och köra

 3. Jag har samma asikt som Lars. Det ar manga platser pa denna planet dar dom har jordbavningar. Ett example ar Mexico, Indonesia, Japan etc. Sedan jag har levt over har har aven Sverige haft en eller tva. Min point ar det ar omojligt att forutse vad vill eller kan handa. Du kan inte lata dig sjalv bli paralized av skrack. Jag tror inte att din prediction av vad ”kan handa” har mycket vetenskaplig bakgrund. Jordbavningen idag var en av flera som jag och min familj har upplevt. Nar det hander stoppar du for ett ogonblick summerar vad gar pa runt om dig, vilken action ar bor du ta. Nar du ser att allt ar OK gar du tillbaka till vad du var sysselsatt med innan. Hemska handelser kan och vill handa varsom halst pa denna underbara planet. Darfor vill jag gora mitt basta med mitt liv varje dag och hoppas att andra manniskor gor detsamma. Glom inte USA ar ett ”ungt” men att Los Angeles var incorporated stad Aril 4th, 1850.

 4. The Big One som False Flag – Det finns också de som befarar ännu en israelisk false flagg mot USA för att dra igång irankriget. De sänkte ju US Liberty utanför Egypten tidigare, men det var ju bara småpotatis. Diskuteras bland säkerhetsfolk i USA.

  MVH

  Lasse W

 5. Ett är då tämligen säkert: Bush och hans handgågne män kommer att sätta igång ett krig mellan USA/UK, israel och Iran rätt så snart.
  Precis som förra gången kommer CIA-styrda attentat att bilda upptakten till the Big One.
  Vi kan förvänta oss något i storleken 9/11…
  israel har faktiskt inte mycket att frukta. De är dessutom nära på fullkomligt skyddade av storebror och 150 stycken stora, stygga bomber samt hur mycket biologiska och kärnkraftsbestyckade vapen som helst att ta till.