Jag använder en svart lampa istället

Ikväll ska alla reduceras till en gigantisk fårskock, vi ska alla släcka våra lampor för att på det sättet göra något slags manifestation för miljön.


AB:
”Kungälvs kommun i Västra Götaland släcker ner kommunhuset, gymnasieskolan och Bohus fästning. I Malmö släcks Gustav Adolfs torg och Hyllie Vattentorn ner och i Göteborg släcks en lång rad offentliga byggnader och platser. På samma sätt ser det ut i stort sett hela landet och invånarna i samtliga kommuner uppmanas att själva delta och släcka ljuset i sina bostäder.”

Även här i Haninge ska man släcka ner kommun-
huset, något som antagligen kostar mer än att ha belysningen tänd. För ska man släcka så måste personal vara på plats och säkerligen också representanter för ett vaktbolag. Med andra ord så tror jag att det blir dyrare för oss som bor i kommunen. Och värdet av den här sortens jippon är utomordentligt tveksamt. Jag vet inte om det var Lennart Hyland som fick befolkningen att släcka ljuset inomhus första gången, men att köra repriser i det oändliga vinner aldrig några poäng.

För egen del känner jag bara en intensiv motvilja mot företeelsen. Nu hävdar tidningarna att kungen

ska släcka ner fasadbelysningen på Stockholms Slott, Drottningholm, Gripsholm och Rosendals slott. Det avgör saken för min del. Jag kör för min del med en svart lampa istället.

Andra om: , , , , , , , , it AB123 EX12 Db SvD1 DN

[tags]Miljö, Earth hour, Haninge, Kungen, Manifestation, Får, Jippo, Hyland, Politik[/tags]

  25 comments for “Jag använder en svart lampa istället

 1. Ken
  28 mars, 2009 at 06:42

  Risken är att vi får ett jättestort landsomfattande strömavbrott på grund av detta jippo. Vårt stora elnät är inte byggt för att klara stora snabba förändringar i strömförbrukningen och kan därför kollapsa precis som det gjorde 28 december i början av 80-talet. Jag kommer istället att tända upp så mycket jag kan i kväll 20:30-21:30.

  • 28 mars, 2009 at 07:59

   Jag tvivlar på det. Det handlar om att ett hundra tusen människor släcker några lampor i sina lägenheter, merparten av strömmen som produceras går till olika fasta förbrukare. Jag skulle tro att förbrukningen knappast sjunker mer än någon procent.

 2. Anselm
  28 mars, 2009 at 08:02

  Det roligaste med hela jippot är i alla fall ”jag ska inte släcka för jag vet minsann bäst”-bananer! Hade det hela gällt en gigantisk lamptändarkampanj hade ni nog suttit i stearinljusets sken! Tack alla ni gnölhundar, ni ger mig i alla fall ett asgarv!

 3. Thomas
  28 mars, 2009 at 08:14

  Jinge, hoppa över till bloggen the climate scam och fundera på om du verkligen vill vara på samma sida som dem :-)

  Visst är det en symbolåtgärd, men det är väl inget fel med sådana? Tror du t ex att din bojkott mot israeliska varor är mer än en symbolhandling? Tråkigt bara att det verkar bli mulet, jag hade hoppats på en fin stjärnhimmel.

 4. Nanna
  28 mars, 2009 at 10:32

  Släcka lämporna en stund är verkligen ett jippo. Kom tillbaka den dagen då man måste införa elransonering exepelvis! Det blir revolution då.

  Är vi verkligen beredda att betala det pris som en miljön kräver av oss? Kanappast!

 5. Kaj Wahlberg
  28 mars, 2009 at 10:43

  Jordens medeltemperatur har varierat i cykler under planetens hela livstid. Just nu är vi nära en topp p g a en helt naturlig och opåverkbar händelseutveckling. Det är inte omöjligt att vi inom några decennier, något sekel går mot en ny istid istället. Av växthusgaserna utgör vattenånga cirka 10 procent medan koldioxoden bara är 0,03 procent. De mesta utsläppen av koldioxid kommer från helt naturliga källor som växtlighet, myrar mm. Människans påverkan är troligen försumbar.
  Använd sunt förnuft och gå inte på klimatbluffen.

  • 28 mars, 2009 at 10:56

   Vattenånga är ingen ingen växthusgas! (tycker jag…)

 6. Andreas
  28 mars, 2009 at 11:25

  vattenånga är den viktigaste av alla växthusgaser.

  Eller vill du påstå att vattenånga inte påverkas av värmestrålning?

 7. 28 mars, 2009 at 11:32

  Jo, Jinge, vattenånga är den största växthusgasen, precis som Kaj säger. Vattenångan släpper igenom det inkommande solljuset, det är så vatten fungerar, men våglängderna i det relekterade ljuset passerar inte vatten. Ergo: Värme blir kvar på jorden.

 8. Mr Biz
  28 mars, 2009 at 11:33

  Den smarte kungen hoppas väl på en babyboom om 9 mån…

 9. Kaj Wahlberg
  28 mars, 2009 at 11:33

  Ja Jinge Du har rätt. Jag borde ha skrivit ”av jordens atmosfär utgör vattenånga cirka 10 procent och koldioxid 0,03 procent”. I övrigt står jag fast vid min kommentar.

 10. annarkia
  28 mars, 2009 at 11:39

  Ska inhandla svart lampa ;)

 11. blingbling
  28 mars, 2009 at 11:42

  Jag hade möjligen kunnat respektera kampanjen om man samtidigt hade hållit världens alla flygplan på backen eller nånting liknande typ att stoppa ugnarna på SSAB, gärna en dag mitt i veckan också.

 12. Marcus R
  28 mars, 2009 at 12:30

  #7 Jinge – Mjo, vattenånga räknas som en växthusgas.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xthuseffekten

 13. Malin E
  28 mars, 2009 at 12:50

  Snyggt med svarta lampor. Man borde kunna ha ett värmeljus i den…

 14. jon
  28 mars, 2009 at 13:09

  Vilka svamlare det finns. ”Klimatbluffen”.. jadu. Även om vi är i en naturlig cykel så är det ett FAKTUM är att vi släpper ut miljoner ton med växthusgaser dagligen. Att ändra den kemiska balansen i atmosfären får alltid någon slags effekt. I den takt som vi släpper ut gaser som bättre kan hålla kvar värme, och i den takt som vi avverkar den skog som omvandlar en av dessa gaser tillbaka till syre, så kommer värmen att gå upp. Och när värmen går upp så smälter en bit av polerna bort, där det såklart finns ännu mer växthusgaser…

  För att inte tala om all växthusgas som finns i korallreven som nu håller på att tyna bort för att haven håller på att bli för varma. Fööör att inte tala om all den metangas boskap släpper ut.

  Det blir en obalans. Man behöver inte vara en forskare för att räkna ut det.

  Och Jinge.. vattenånga räknas faktiskt som en växthusgas.

  • 28 mars, 2009 at 13:15

   Det känns skönt att jag inte har rätt JÄMT. fasen vad tråkigt det skulle vara… :-)

 15. palle
  28 mars, 2009 at 13:41

  Jippon är löjligt.

 16. uno
  28 mars, 2009 at 13:54

  Själv har jag installerat en trampdriven generator som jag tänker driva en generator med, som i sin tur driver en lampa och TV-n med fotboll. Kan det vara nåt? Uno

 17. Thomas
  28 mars, 2009 at 15:16

  Maria, vattenånga är en växthusgas som släpper igenom synligt ljus och absorberar IR. Moln som du talar om består av små vattendroppar (eller iskristaller på hög höjd) vilket inte är riktigt samma sak. Moln är komplicerade, de reflekterar solljus vilket ger en avkylande effekt, men de reflekterar även IR vilket värmer marken. Molniga dagar är kallare men molniga nätter är varmare.

  Kaj, vattenånga utgör inte några 10% av atmosfären, tvärtemot vad du påstår är det våra utsläpp som gör att koldioxidhalten ökar etc. I valet mellan ”sunt förnuft” och vetenskap, välj den senare.

 18. LOLZZ
  28 mars, 2009 at 17:22

  De va då ett jävla gnällande på er alla. Då kan ju ni ta era svarta lampor och göra nått vettigare med era liv än att sitta här som en skock får! ^^

 19. 28 mars, 2009 at 18:11

  Visst är det en symbolåtgärd, men det är väl inget fel med sådana?

  Jo… det är det. Symbolhandlingar är den slappe aktivistens avlat. Han/hon gör symbolhandlingen och tycker sedan ”Nu har jag gjort mitt… jag har brytt mig”. Så symbolhandlingar är värre än att inte göra något alls… för har man inte gjort något så har man åtminstone kvar känslan att man borde göra något, vilket kan leda till en verklig åtgärd.

 20. 28 mars, 2009 at 21:41

  Säg som det är Jinge, du vill bara ha häftigare stormar i framtiden, det är för lamt som det är nu. ;)

 21. Ken
  29 mars, 2009 at 10:29

  Tydligen var vi ”bara” halvvägs till kollaps i elnätet denna gång.
  Jag kompenserade lite genom att istället tända allt lyse jag hade.

 22. 29 mars, 2009 at 11:49

  Ken: Vad du är duktig som inte är PK, du verkar vara en så häftig kille, kan jag få din autograf?

Comments are closed.