Idag har Dagens Nyheter ett par artiklar som berör naturkatastrofer och andra situationer som kan komma att hota Sverige i framtiden, i en del av de fall tidningen skriver om så ökar givetvis riskerna exponen-
tiellt ju värre klimatförändringen blir.
DN: ”Omfattande översvämningar, smittsamma sjukdomar och solstormar som slår ut elsystem. Sverige har för första gången sammanställt en lista över mardrömssituationer som kan hota vårt samhälle i framtiden.
Stormen Dagmar hade knappt hunnit bedarra innan nästa oväder drog in under gårdagen. Konsekvenserna i Norrland är fortfarande svåra att överblicka, men elbolagen räknar med en miljardnota.
I framtiden kan det uppstå betydligt värre naturkatastrofer som kan få allvarliga följder för samhället.”
Bara för några dagar sedan var det en av de som kommenterade här som muttrade något om situationen för norrlänningarna. Han menade att kraftledningarna till södra delarna av landet var sårbara, något som givetvis är sant. Handlar det om terrorism så är landet mycket sårbart, och våldsverkare har ju möjlighet att fundera ut i förväg hur de ska göra för att åstadkomma maximal skada. Trösten i bedrövelsen är väl att eventuella missdådare kommer att kokas i tjära när folk får tag i dem.
Ett veckolångt strömavbrott på matarlinjerna mot södra delarna av landet kan få långt värre konsekvenser än vad en enskild storm kan orsaka. Samtidigt så tror och hoppas jag att myndigheterna i landet har övningar där de spekulerar i olika scenarios och kommer fram till hur de ska agera om olika saker händer. Jag har själv deltagit i ett par kommuners krisgrupper där man i samverkan med olika kommunala och statliga aktörer funderat över hur man ska samverka.
Spekulera kan man, och jag tror dessutom att man gör det i t.ex. Stockholm. Vad händer en vårvinter om det kommer en rejäl värmebölja i landet. Mälarens källflöden översvämmas och om det sker i samband med kraftig nederbörd så tar det väl inte så lång tid innan man behöver öppna samtliga slussar för att bli av med tonvis med vatten varje sekund. Räcker inte den åtgärden så kommer Stockholms tunnelbana att översvämmas vilket givetvis skulle få mycket allvarliga konsekvenser.
Antagligen så förstår vi inte själva hur allvarligt saker och ting kan utvecklas, det är bara att hålla tummarna för att de som ska tänka och planera för extremsituationer också gör det.
it Andra om: DN, Katastrofer, Väder, Klimat, Terrorism, Myndigheter, Politik dn1 svd gp sr1 svt ab1 ex
Tweet
8 svar till “Intressant om katastrofer i DN”
Det kan vara någon som sett förmycket av katastroffilmer från det stora landet i väst. Men där finns det alltid en hjälte som reder ut situationen. Är det förresten inte meningen att jorden skall gå under 2012 enligt maya-kalendern. Men hur det nu blir så har DN glömt att det allra största hotet mot Sverige idag, det är den sittande regeringen!
Mayakalendern? Jordens undergång?
Nej, deras långa kalender tar visst slut nästa år, precis som den förra gjorde för 393 år sedan. Sedan tar nästa vid, i 394 år till tror jag det var.
De gjorde med kalendrar precis som vi gör. När den gamla tar slut börjar man på nästa. När 2011 är över börjar vi med 2012. Svårare (och läskigare) än så var det inte.
Till problemet hör också att man försöker skaffa sig ”beredskap” på fel sätt. Exempelvis SJ:s omskrivna problem med att köra tåg i kraftigt snöoväder berodde ju inte på att de inte var mentalt förberedda på scenariot. Det är bara så att om man under en längre tid ägnar sig åt att skala ner på teknik, underhåll och bemanning så når man förr eller senare en punkt då det helt enkelt inte längre är möjligt att möta extrema situationer.
Samma sak gäller beredskapen hos kommuner, el- och telebolag, etc. De kan sitta och tänka ut hur många potentiella riskscenarion som helst. De kan träna åtgärdsprogram, spela rollspel och trycka upp miljontals informationsbroschyrer. Men när en katastrof väl är ett faktum avgörs förmågan att hantera den av vilka resurser som finns till hands.
I det moderna, nerskalade, effektiviserade samhället har man fått för sig att resurser och överskottskapacitet kan ersättas med mental förberedelse och åtgärdsprogram. Om ett lok går sönder finns inte nödvändigtvis ett annat fungerande lok att ersätta det med. Istället finns i bästa fall en ”krishandlingsplan” – vilken kan rymma helt orealistiska åtgärdsförslag på vad man borde göra med det trasiga loket.
Samhällets växande sårbarhet beror inte på någon oförmåga att föreställa oss det värsta. Tvärtom har vi blivit stadigt bättre på sådant. Lik förbaskat väljer vi att stoppa resurserna i egen ficka istället för att investera dem i sådant som skulle kunna minska sårbarheten lite.
Hahaha! Jag läste listan. Det var som en spelanvisning till Simcity! Väntade med spänning på när Godzila och Aliens skulle dyka upp. Ja skit kan hända men det finns annat att oroa sig och jobba för än flera av de mycket extrema fall som togs upp. Skolan, jobben, energi- och matförsörjningen, utanförskapet, moralen, m.m.
Listan känns som ett beställningsjobb från köpmannaföreningen. ”Katastrofen är här snart och därmed din död – passa på och konsumera lite mera! Den som har mest prylar när denne dör vinner!” ;-)
Moralen? Ska vi ägna oss mer åt romantik?
Nja det var inte det jag tänkte på utan mer att man mer och mer saknar moral. Betalningsmoral – må det vara lån eller skatter, rättsmoral – bara för att det är lagligt är der inte alltid rätt m.m. Indivudalismens spridning är klar moralfråga. Hur kan man ha mage att ha en månadslön på 500.000 och ta emot ett boendet fritt och hellst inte skatta för det heller? Att inte se och bekräfta varandra är också ett moralisk förfall som inte hjäper vårt samhälle framåt. Sverige är in mångt och mycket ett kallt land sedan gammalt, syftar inte på vädret, men det har blivit väldigt mycket kallare under de sista åren.
När jag läser denna artikel så ser jag att ett av de största problemen att hantera kriser och katastrofer är privatiseringar och avregleringar. För ingen privat aktör har något intresse i att investera i något som kanske blir användbart någon gång, de gör det som de tjänar best på det närmaste kvartalet och med avregleringarna ser vi också att det blir svårare och svårare att hitta ansvariga, när något sker.
Förr skrämde överheten folket till underkastelse genom hotet om yttersta domen,
då alla skulle få
stå till svars för sina synder.
Nu har den borgliga pressen tagit på sig ansvaret att skrämma upp oss ordentligt, urholka tryggheten
till lydnad och underkastelse.
Skrämda människor tenderar ju att bli lamslagna.
Och det är just det nyliberalerna vill att
vi ska vara, tysta och rädda
så att den råkapitalistiska
politik som rajraj så
skickligt bedriver
ska få fortsatt energi
att vidga klyftorna ännu mer och ge
socialgrupp 1 allt de begär och
mer därtill
Undrar föresten hur mycket ”propagandaminister” Schlingmann
har i årslön?