Imbecilla jägare tjuvjagar varg


Nu visar det sig att Världsnaturfondens, WWF, uppfattning att den illegala jakten på varg nästan hade upphört var felaktig, grovt felaktig. Hur det kommer sig att man misstagit sig så mycket känner jag inte till, möjligen kommer det leda till olika slags spekulationer.

Expressen: ”I februari hittade privatpersoner skoterspår med blod och hårtussar och larmade länsstyrelsens naturbevakare som i samarbete med polisen hittade den döda vargtiken. Två män, 50 respektive 40 år, misstänks nu för grovt jaktbrott. – Polis och åklagare ska ha allt beröm de kan få för den framgång man hittills gjort i detta ärende säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg. Det är ett av få fall som med all sannolikhet kommer att leda till en rättslig process. Den illegala jakten sker ofta i det tysta och några spår kommer sällan eller aldrig fram…

…Expressen kan i dag avslöja opublicerade siffror på försvunna och illegalt dödade vargar i Dalarnas och Gävleborgs län. Minst 77 vargar har illegalt dödats eller försvunnit från 1997 fram till i år, enligt en sammanställning som Mats Rapp gjort. Den bygger bland annat på information från länsstyrelsens inventeringar. – Att de har försvunnit är vi säkra på, och det är inte hög dödlighet på vuxna vargar. De allra flesta har blivit illegalt dödade tror vi, säger Mats Rapp. Både han och Daniel Hansson på Länsstyrelsen i Gävleborgs län vill att rovdjursförvaltningen ska byggas på fakta och inte felaktiga grunder. – Vi höjer på ögonbrynen åt de här siffrorna för det är märkliga saker som hänt. Vargar försvinner utan att det finns någon logisk förklaring bakom, säger Daniel Hansson.”

Tidningen berättar om ett exempel i Värmland där det fanns fem plus två vargar, men när snön kom och man kunde börja spåra vargarna igen så fanns det – noll vargar. Statens veterinärmedicinska anstalt berättar att det under perioden 1997-2004 hittades åtta vargar som misstänktes vara illegalt dödade, medans det under 2005-2011 hittades fyrtioåtta som dödats under omständigheter som tydde på illegal jakt.

Det är särskilt märkvärdigt eftersom jägarkåren ofta försöker ge sken av att de är naturvänner. Men kartan och verkligheten skiljer sig åt. Visserligen så ska man inte förledas att tro att alla jägare kan tänka sig att skjuta varg illegalt, men det är något allvarligt fel på jägarnas egna organisationer när man inte kan sätta ner foten för medlemmarna och tala om vart skåpet ska stå. Som det är nu så misstänkliggörs hela jägarkåren och det eventuella stöd jägarna kan ha för att ägna sig åt sin hobby sjunker. (forts nedan..)

En försvårande omständighet är förstås att jägarnas egna organisationer uppmanas att skriva kommentarer till tidningarnas artiklar och på bloggar. Bland annat så har undertecknad haft problem med en ljugande jaktvårds-
konsulent som är rent fanatisk i sitt varghat.

Själv anser jag att det behövs en lagändring. Straffet för olaga jakt behöver skärpas rejält, och folk som har illegala vapen borde drabbas av ett minimistraff på tre års fängelse. Det skulle eliminera en hel del illegala jaktvapen och samtidigt försvåra för annan brottslighet där vapen är inblandade.

it Andra om: , , , , , ex sr dn1 svd ab gp


8 svar till “Imbecilla jägare tjuvjagar varg”

 1. Hårdare straff betyder lite om de inte kan tillämpas.

  Det riktigt perversa i den moderata vargpolitiken är att det bygger i princip på en god tanke, att engagera folk som bor i vargbygderna i frågan. Sociologisk och ekonomisk forskning (se t.ex. nästan vad som helst Ostrom publicerat) pekar på att detta är ofta det bästa sättet att få till fungerande lösningar för allmänningar. Moderaterna har bara genomfört det på ett helt vansinnigt sätt, som varken bidragit till att skapa acceptans för vargen bland varghatarna eller för att ge bevarandeprogrammen större lokal förankring.

  För att långsiktigt bevara vargen och andra större rovdjur, behövs det i slutändan samtals- och samarbetsforum för de som bor i områdena, de som vill bevara vargen och varghatarna. Vilket förstås tar en himla tid att ordna upp.

 2. Vad som sällan kommer fram i vargdebatten är vad som händer när en Alfahona/hanne (tjuv)skjuts. Då splittras flocken, vilket medför att de ensamma, ofta unga, vargarna på egen hand måste skaffa sig föda.

  En vargflock går inte in i beteshagar och fäller tamboskap. De behöver inte ta den risken. De samarbetar och håller sig till viltet i skogen.

  Men en ensam varg kan inte lika lätt ta ett vilt byte som t.ex. en älgkalv, därför tar den ensamme vargen större risker och ger sig på tamboskap när den blir tillräckligt hungrig.

 3. Mötte för ett tag sen en jägare i skogen, han frågade om jag har sett någon varg. Nej inga andra än mina egna svarade jag och pekade på mina två hundar. Det räcker, sa mannen och gick. Alla man talar med här i skogsbygden är negativa till varg, ja till alla rovdjur tycks det. Jag kan inte alls förstå det men orkar inte ta diskussion varje gång det skäms jag för. Tack för att du följer och belyser vargfrågan så bra.

 4. Man kan undra vad Jägarförbundet gör för att stoppa tjuvjakt och varghat?
  Har de koll på sina jägare och på vad som händer i skogarna?
  Ibland tycks det som om jägarna tror sig veta exakt vad som händer i skogen vad gäller varg, var de finns och hur många de är.
  Kanske har de samma koll på hur många som tjuvjagats och vilka tjuvjägarna är?
  Och i så fall så anmäler de väl förstås dessa?

 5. Ja, Lena Ek kan kanske dra en lättnadens suck. Med den här takten kommer nästa års licensjaktkvot redan att vara fylld. Då slipper hon nesan att göra en Carlgren.