Idag ska eken äntligen ner


Det är märkligt att se intervjuer med äldre damer på TV där de säger att den gamla eken bör bevaras, och att de ska demonstrera mot Stockholm Stad för att rädda trädet. Det handlar om ett ruttet träd som riskerar att döda folk den dag det rasar ihop.

Möjligen kommer dessa kvinnor från en stadsdel där pensionerna inte är så viktiga, de kanske bara är ett tillskott som fickpengar. Men för alla andra pensionärer så märks sänkningen av pensionerna, för de arbetslösa är det högst påtagligt att regeringen är en högerregering, och för de sjuka så minskar inkomsten och utgifterna ökar. Men det är det ingen som demonstrerar om, istället samlas ett antal människor runt ett ruttet gammalt träd.

Det passar regeringen perfekt, låt folk gorma om en rutten ek så kan de fortsätta att plundra landet i lugn och ro. Jag ger mig sjutton på att det kommer samlas folk runt parkförvaltningens folk när de ska göra det som borde ha gjorts för länge sedan. Man kan förstås undra över vilka mekanismer som gör människor så totalt ointresserade av politik så att de demonstrerar för ett ihåligt gammalt träd…

it Andra om: , , , , dn sr svd ex ab


12 svar till “Idag ska eken äntligen ner”

 1. Jag föredrar att se hoppfullt på saken. Det som många av oss uppfattar som en pseudohändelse är för andra en Viktig Symbolfråga. Att folk engagerar sig för en gammal gisten ek är trots allt bättre än att de aldrig någonsin engagerar sig för någonting.

  Kanske kan de lära sig något av det. Många politiskt aktiva har börjat med trädkramande eller någon annan, sakligt sett, poänglös protestverksamhet.

  Dessutom är jag inte så säker på att borgarna verkligen föredrar demonstrationer mot trädfällning. De vill ha undersåtar som ler tacksamt och är nöjda med sina platt-TV:ar, RUT-städerskor och färdigpackade matkassar.

  • Jag är nog inne lite på samma linje, tycker att det är kul att tanterna engagerar sig för nåt, detta oavsett om dom däremellan äter sig illamående på gåslever, det tyder på att det iallafall finns någonting dom bryr sig om vilket känns hoppfullt. Om ett par år kanske vi får se dom kasta molotovcocktails mot TV4-huset …

 2. Naturligtvis har du rätt i din analys,och visst är det trist att en så gammal ek måste fällas men om nu trädet ifråga är i så pass dåligt skick att det utgör en fara för allmänheten då bör trädet fällas eller möjligtvis beskäras kraftigt.
  Men när te x äldrevården havererar då går man inte man ur huse minsann,då är ett utdömt träd viktigare att bevara!!!!.Svensken i ett ”nöt”skal.

 3. Kan det vara så att politiken numera anses så självständig och opåverkbar att man inte tror sig ha en jalle att påverka något även om man engagerar sig. Eken är en enstaka företelelse som är gripbar och förståelig för oss vanliga dödliga vilken då blir något som man tror sig kunna göra något för?

  Sedan är det ju slående att jämföra dagens demonstrationer med de på 60 och 70 talen. Vad jag minns var exv 1a majdemonstrationerna dåförtiden verkligen något som samlade stora skaror. Dagens dito är oftast väldigt glebefolkade av såväl demonstranter som åskådare. Är det tvn mobilen datorn etc eller är det politikens onåbarhet som ställer till det?

 4. Är medlem i Naturskyddsföreningen, och i senaste numret (som kom igår eller i förrgår) är temat just skogen. Många bra och viktiga artiklar t ex om hur fjällnära urskog inte bara hotas, utan helt förstörs, det enroma arealer varje år.

  Allt engagemang som denna (ruttna) innerstadsek visas, var är det när det verkligen gäller storskogarna?

  Eller som Stefan skriver här ovan, när det handlar om äldrevården, är det lite tomt på demonstranter.

  • Likaså för den humanitära katastrofen i Västsahara, eller det faktum att miljontals grisar går en fruktansvärd och plågsam död till mötes i våra industriella slakterier… Det finns massor av hedervärda saker man kan ägna sig åt, men det här är vad de väljer. Patetiskt.

 5. Men det ena utesluter väl inte det andra?
  Kanske dessa som vill bevara Tv-eken också engagerar sig i andra frågor?
  OM eken nu är så rutten att den utgör en omedelbar trafikfara så kanske man kan beskära dess grenar och samtidigt staga upp den med något (vajrar el. dyl.).
  Och på Östermalm bor ju inte bara gåsleverpastejätande överklass utan också en och annan vänsterpartist om jag förstått saken rätt….
  Jag tycker det är bra att folk engagerar sig i det de anser sig tycka vara fel.

  • Eken är redan stagad på alla sätt, det går MÅNGA vajrar mellan trädets olika grenar, och nej, det är massor av damer från Öfre Östermalm där. Det handlar om en pseudohändelse, inget annat.