Hur många vargar tål Sverige? 3000?


Igår gladde en genetiker vargvännerna genom att hävda att det behövs mellan 3000 och 5000 vargar för att vargstammen ska bli genetisk sund. I praktiken betyder att vi här i Sverige behöver många gånger fler vargar än vad vi har idag.

SVT (fakta): ”Det finns mellan 310 och 320 vargar i Sverige och Norge. Nya preliminära uppskattningar från Viltskadecentrum visar att det skedde knappt 30 föryngringar förra våren. 2010 skedde 31 föryngringar.

Den skandinaviska stammen är starkt inavlad. Effekterna är bland annat missbildningar och mindre kullar. Därför har riksdagen bestämt att genetiken ska förbättras genom att man sätter ut valpar från djurparker och att man flyttar vuxna östliga invandrare till nya områden i söder. Om stammen ska stanna på 300 till 400 vargar måste 20 nya djur tillföras inom 25 år, enligt vargforskaren Olof Liberg. Om inga nya gener tillförs behöver vargstammen bestå av uppemot 2.000 djur, enligt samma beräkningar.

Genetikern Linda Laikre vid Stockholm universitet bedömer att det bör finnas 3.000 till 5.000 vargar i Sverige, Norge, Finland och västra Ryssland. Det skulle ge en långsiktigt frisk stam.”

Det låter nästan som ett skämt när man talar om ett vargbestånd på fem tusen individer, det är föralldel möjligt att genetikern har rätt, men jag har svårt att tänka mig att man skulle få någon acceptans för så många djur. Vi ser redan idag att kriminaliteten ökar och att kriminella jägare helt bortser från landets lagar bara för att vargar äter – älg.

Visserligen framstår dessa tjuvjägare som särskilt primitiva individer, en åsikt som de samtidigt drar ner över hela jägarkåren, men med ett sådant vargantal så riskerar vargens tillskyndare att varghatarna verkligen får vind i seglen. Linda Laikre sade i en radiointervju att hon inte tar ställning till vargens vara eller icke vara, utan bara till genetiken.

Men det finns anledning att påpeka att lilla Estland har 3000 vargar, skulle ländernas yta vara det som styrde vargtätheten så skulle Sverige i en jämförelse ha över 20 000 djur.

it Andra om: , , , , , svt dn12 svd1 sr ab12


12 svar till “Hur många vargar tål Sverige? 3000?”

 1. Ja det finns ju många länder i europa betydligt mer tättbefolkade än sverige, (spanien t ex)som har flera tusen vargar. Om jag minns rätt så lever vi ca 13 invånare per kvadratkilometer i det här landet så det finns nog plats för 3000 vargar. En följd av ett sådant antal är ju också att det skulle bli möjligt med licensjakt på 300 vargar årligen men ”jägarna” tycker väl att det är roligare att köra ihjäl vargar med skotern.

  En annan följd skulle ju bli att rennäringen finge inhägna sina renar och och köpa kraftfoder till dem som alla andra köttproducenter.

  Och återigen vargens utrotning är inte det stora problemet i vår svenska natur, det är förödandet av den biologiska mångfalden som en följd av vårt naturbruk i skog och mark.

 2. Själv hoppas jag att vargen kommer på allvar hit till 08! Det vore mulligt att vara i skogen om man hade chans att få se varg! :-)

 3. 3000-5000 vargar behöver vi för en hälsosam stam, men det skulle nog kunna vara 2-3 gånger så många för landet är ganska stort.

  • Det som begränsar vargbeståndet är inte i första hand landarealen utan tillgången på byte. Vargen är ju ett rovdjur och lever dessutom i ganska stora revir.

   Jag passar på att korrigera den förekommande felaktiga uppgiften om lilla Estlands vargbestånd. Det är inte 3.000 djur utan uppskattningarna brukar variera mellan 200 och 500 – vilket ändå gör landet betydligt vargtätare än Sverige. Rumänien är det land i Europa som anges ha så många som 3.000 vargar.

 4. 3000 vargar i vårt stora land! Wow jag är för!
  Värmlänningarna kommer nu dragandes med skräckpropaganda om alla spädbarn som kommer bli uppätna varje år!
  Läs gärna ”Vargens farlighet” av JDC Linell.
  Finns som pdf på nätet bara o googla.

 5. Jägarna har alltid varit mot och förbannade( inte alla), att det skulle vara Vargen som hotar att Älg stammen inte ”räcker” för båda. Jägarna gillar ju inte konkurrens så dom gör nästan vad som helst för att helst av allt utrota hela Varg stamman.

  Men här visar det sig att det där med att Vargen skulle hota Älg stammen,så att det inte skulle bli något över till Jägarna är bara Skitsnack från början till slut:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5014662

  • på vargbilden som Ekot använder ser gråben lite lurig ut, en vanlig attityd hos vargen. Jag har en vargtavla med samma stuk på vargen.. :-)

   • Utan tvekan är det väldigt fina Djur.Både Varg och också Lo.
    Jag förstår ö.h.t inte hur man bara kan skjuta dessa fina Djur.

 6. Majoriteten är väl numera rovdjurspositiv med stor övervikt? Det är väl media som älskar att underblåsa en till stor del fiktiv ”konflikt”, där 1/4 stollar & skjutglada figurers åsikter framställs som vore det 80% av befolkningen som talar? En sund rovdjurspolitik bygger väl helt på vetenskap, och säger då vetenskapen att 7500 nya vargar behövs, ja då är det väl det som behövs. Då är det väl så det är. Svårt att argumentera med någon tyngd mot sådana besked..