Hoppas att staden fäller Eken idag


Det är förstås ett lustigt sammanträffande att Stockholm ibland kallas för ”Eken”, något som förstås borde göra dem som bor i staden extra vaksamma när någon vill såga ner ek-eländet, men de gånger jag har varit där så har det inte varit mer än 14-15 personer samlade runt det antika trädet, och då ska man veta att minst 3-4 av dessa var där på uppdrag av sin arbetsgivare, Radio/TV eller någon av tidningarna.

Uppe i trädet så går det mängder av stållinor kors och tvärs mellan grenarna, de är ditsatta för att förhindra att någon av grenarna ramlar ner i huvudet på förbipasserande, det finns minst fem-sex sådana staglinor vilket borde tolkas av de omkringstående som ett tecken på fara, men icke. Själv har jag sett TV-bilder på en äldre dam som var gråtfärdig för att gatukontoret har för avsikt att såga ner trädet, hon hävdade att det var ett tecken på bristande ”demokrati” om det tilläts hända. Hon bortsåg ifrån det faktum att det bor över två miljoner människor i Stor-Stockholm och att dessa knappast bryr sig för att en gisten gammal ek ska fällas.

Jag kan också tycka att en lastgammal ek är vacker, men just denna ek är bokstavligt talat fallfärdig och jag har inga problem med att staden i förebyggande syfte sågar ner den innan någon får delar av den i huvudet. En annan sak är för-
stås att jag undrar varför inte alla som protesterar beger sig ner till parken utanför Rosenbad, då skulle de kunna demonstrera mot allt annat som är fel i landet.

Klagar man på demokratin i Sverige så är det ett utmärkt ställe att vara på, tänk om ett par tusen människor skulle samlas utanför Rosenbad, talkörerna skulle förhindra alla samtal inne i huset, dessutom skulle det säkert bli trafikstockning om det fylldes på med folk ut mot Tegelbacken. Och varför inte Occupy Stockholm valde den parken förstår jag inte, där skulle hundratusentals resenärer se dem varje dag.

Men som sagt, bortsett ifrån faran för allmänheten så länge eken står kvar, så undrar jag hur det kommer sig att inte stockholmarna går till Rosenbad varje dag. Regeringens agenda, att öka klyftorna genom att försämra a-kassa, pensioner och sjukförsäkringssystemet borde rimligen få mängder av människor att protestera. Visst, polisen skulle inte gilla det eftersom bevakningen skulle bli personalkrävande, men sen när har polisen gillat demonstrationer överhuvudtaget?

it Andra om: , , , , dn sr svd ab ex


13 svar till “Hoppas att staden fäller Eken idag”

 1. Jag håller med dig, såga ner den och plantera en ny som ersättning så kommer den vara fin om 200 år. Saker som denna döende ek är inte värd protestera när det finns så många andra strider att ta.

 2. Frans G Bengtsson har i en essä skrivit om träd och att ekar växer i 300 år, lever i 300 år och dör i 300 år. Tyvärr har det blivit så att här landet sätts det upp skyltar på riktigt gamla träd, inte bara ekar, där läsaren blir upplyst om att trädet är kulturminnesmärkt. Eftersom ekar definintivt inte ges ett kulturminnesskydd förrän de är långt in i sin sista fas, sågas yngre ekar glatt ner. Yngre kan nog i sammanhanget vara flera hundra år.

  Träd har en begränsad livstid och om det inte sparas några yngre och halvgamla ekar med flera trädslag kommer det rätt snart att inte finnas några kulturminnesmärkta ekar kvar. Vi blir allt mer historielösa inom allt fler områden.

 3. Men om det är just en gammal ek – som man kanske sett i hela sit liv – som man har engagerat sig i, så går det väl inte lika bra att åka till Rosenbad för att där kan man demonstera mot ”allt annat som är fel i landet”.

  Jag blev själv så förtjust i ’tvenne ekar’ som det stod på en skylt i Rydboholms slottsträdgård för ett antal år sedan. De var också urgamla och vi brukade sitta på en filt där och dricka vårt medhavda kaffe. Det är en speciell känsla att sitta intill så gamla träd, fridfullt på något sätt.
  Låt de få personer som vaktar eken göra det så kan väl du samla ihop folk till parken utanför Rosenbad.

  För övrigt tycker jag att eken ska tas bort om den är till fara för folk, men därom råder visst delade meningar. Även av experter.

  • Man kan inte sitta på trottoaren på Oxenstiernsgatan och dricka kaffe, miljön är klart olämplig. 100 meter därifrån har man hela Gärdet att fika på. Det kan tio tusen göra samtidigt utan att behöva trängas.

   • Fika på Oxenstiernsgatan hade jag ju inte tänkt mig, jag ville bara beskriva vilken känsla man kan få för ett flera hundra år gammalt träd.

    Du har tagit flera fina bilder på gamla träd har jag sett, så du tycker nog också att de har något visst.

  • Annars är det mysigt med en fika ute vid Waldemarsudde under Prins Eugens ek. Förr tillhörde ekarna kungen, så det är närmast en symbol för förtryck.

 4. Ja, om jag vore elak kunde jag citera en av dig känd bloggare,typ riv skiten (Slussen) men jag gör inte detta. ;)

  Men underligt nog tycker minst 50% av väljarna att alliansen är toppen!

  Man undrar vad som tycker är roligast/viktigast i politiken?

  Dom blir ju aldrig sjuka arbetslösa gamla och dom kan förmodligen ta med sig pengarna genom Pärleporten,även om vissa påstår att det är riven…

  Bara undrar.

  En ny affärside är att vinna ett kontrakt och sedan missköta det och som omväxling bli avpolletterade för 125 mille.
  Se http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.781571-tagentreprenor-far-betalt-for-att-sluta

 5. Om man ansträngde sig lika mycket över att protestera över nedsågningen av välfärdsträdet som över nedsågningen av den där eken vore det ju bra. Varför inte symboliskt döpa eken till ”välfärden” för att folk, vid nedsågningen av nämnda, genom förenklat bildspråk ska förstå vad som sker i landet i stort.

 6. Så hejdlöst larvigt att påstå att den fina ärevördiga eken skulle vara farlig. Risken att dö när man går under den är en trilliondel av risken att dö när man passerar övergångsstället Götgatan – Folkungagatan i Stockholm.