Hellre en bäck utanför torpet

När elmarknaden släpptes fri så skulle elen bli billigare än vad den var tidigare, idag vet vi att det var en stor bluff och att det nu slås rekord efter rekord i elpriser. Många misstror ägarna till kärnkraftsverken eftersom dessa har ”råkat” ha behov av att uppdateras då förbrukningen är på topp, att ett svenskt statligt företag också är med bland ägarna är inte någon garanti mot kartellbildningar.

AB: ”Sverige var för några årtionden en av världens ledande kärnkraftsnationer. Nu är vi en av de sämsta, enligt nyhets-
dokumentären ”Kärnkraftsfiaskot” som sänds i kväll i SVT2 21.30. Och det är kunderna som får betala i form av högre priser och osäkerhet. Året var 1993. Den svenska kärnkraftsanläggningen Forsmark utses till till årets kraftverk i världen, ”Power plant of the year”. Året därpå: Ett rekordår för Forsmark som producerar 24,3 miljarder kilowattimmar. Men enligt SVT-dokumentären Kärnkraftsfiaskot går det därefter utför med svensk kärnkraft. De senaste två åren har läget blivit akut.”

Själv är jag ingen vän av kärnkraft, tvärtom, men det är möjligt att vi trots allt måste behålla eländet till den dag som expertisen på området är överens om att vi klarar även stränga vintrar med förnyelse-
bar energi. Problemet med detta är förstås vems röst det är som hörs mest, kraftindustrin vill givetvis att priserna ska hållas uppe samtidigt som det är gammal teknik som står för produktionen. Själv kan jag för lite i ämnet för att vara säker på vad som är vad.

Jag har bundit elpriset sedan något år, å andra sidan så förbrukar jag bara marginellt mer elektricitet på vintern än på sommaren. En extra lågenergilampa tänd ger inget större genomslag på elräkningen, annat vore det förstås om man bodde i en eluppvärmd villa.

Idealet är väl att äga ett litet torp med en bäck i närheten, då skulle man kunna låna ett par meters fallhöjd för att sedan återbörda vattnet till bäcken. Det skulle inte vara något problem om man bara lånade någon procent av flödet. I vart fall om man bortser från svårigheterna med att få tillstånd även om man själv äger marken.

it , , , , , , , , , ab1 svd dn svt1 ex Läsvärt: k&å, annarkia, kulturbloggen, annarkia, kaj, k&å, röda m, nicke

  19 comments for “Hellre en bäck utanför torpet

Comments are closed.