Haninge, landets fulaste kommunentré?

Jag har bott i Haninge kommun sedan 1962, sedan jag var sexton år gammal. Jag har hunnit med tre kommundelar, Tungelsta, Västerhaninge och nu Handen. För den som inte känner till Haninge så kan jag berätta att det är en kommun med mycket natur, och en stor del av kommunen är skärgård.

Var man än bor så har man sällan längre än tio minuters promenad till ett naturreservat, och vi har också stora delar av Tyresta Nationalpark inom kommungränsen. Tar man hit besökare så behöver man normalt inte skämmas. Det är rent och snyggt på de flesta ställen inom kommunen och jag tror att majoriteten tycker att saker och ting är hyfsat väl-
ordnade, inte perfekta men i stort sett bra.

Men kommer besökarna med pendeltåget så kommer de att bli riktigt oroliga. Det första de får se vid ankomsten till Handen, som centralorten heter
– är slum. Pendeltågsstationen ser oerhört nedsliten ut och miljön man passerar fram till ingången av vårt stora innecentrum är under all kritik. Igår när jag kom hem från ett besök i den stora och malliga huvudkommunen så roade jag mig med att ta några bilder för att illustrera denna bloggpost.

Att några av bilderna har viss oskärpa beror på att jag valde bort blixten, jag tycker illa om konstljus. Och promenadvägen är så mörk så trots att solskenet flödade igår förmåddes inte skumrasket lysas upp så pass att det gick att ta skarpa bilder utan stativ. Promenadvägen domineras av mörka och murriga färger i kombination med ytterst bristfällig belysning.

Det är givetvis bra att man sparar på innevånarnas skattepengar, men visst hade det varit trevligt med ljusare färger och ordentligt med ljus. Förr fick man passera den här vägen när man skulle till nämnd-
huset, men nu har man flyttat det till Telias gamla huvudkontor. Det är nästan så jag misstänker att jag förstår varför. För ska besökare till politiker gå den här vägen så undrar de nog vart de hamnat…

Haninge är troligen en av landets vackraste kommuner, men politikerna har uppenbarligen inte alls förstått hur besökares första intryck påverkar de som aldrig varit här förut.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , it HaningePosten

[tags]Haninge kommun, Handen, Tungelsta, Västerhaninge, Miljö, Pendeltåg, Belusning, Slum, Nämndhuset, Kommunpolitiker, Fulhetspris, Entré, Skattepengar, Målarfärg, Skötsel, Station, Politik[/tags]

  14 comments for “Haninge, landets fulaste kommunentré?

 1. Rawia Morra
  25 april, 2009 at 12:42

  Jag har nästan stängt av. Jag ser inget när jag skyndar förbi.

  Jag undrar över kontrasten mellan inne och utemiljön i centrum. Där har det ju byggts om och byggts till oavbrutet, men hur man än tar sig ut ur centrum, precis genom alla de fem eller sex utgångarna jag kan komma på nu, så slås man av en ful, kal och ogästvänlig miljö. Det kan helt enkelt inte vara bra för affärerna.

  Men vårt huvudtempel ligger kanske vid det stora köpkomplexet vid länna? Bilburet folk som kommer dig, skyfflar in en massa saker i sina bilar och susar därifrån fort som attan därför att de inte har tid att titta?

 2. 25 april, 2009 at 13:12

  Du borde varna för otäcka bilder, Jinge.(Nästan).

  Men den som vill överleva riktig mardröm under jorden, klaustrofobi, känna obehag – rekommenderar att åka med T-bana i New York.
  Metall dörrar på spärrar i T-bana är från 60 talet, liksom många andra saker som används fortfarande på flygplatsen J.F. Kennedy.

  Haninge är välutvecklad och lyxig!
  :-)

 3. 25 april, 2009 at 13:26

  Malliga? Vi är minsann väldigt ödmjuka och fina i huvudkommunen!

  Man kanske kan tillägga (jag åker ofta till Haninge så jag känner till pendeltågsstationen) att rulltrapporna står stilla ganska ofta och att hissarna inte alltid är rena direkt. Med tanke på att det krävs två omgångar med rulltrappa eller hiss för att ta sig ner från gatunivå till perrong är det verkligen inte bra. Busstorget är ärligt talat ganska trist också, nästan som Gullmarsplan.

 4. Pingback: Bilderblogg.se
 5. nature
  25 april, 2009 at 21:06

  Usch! Växte själv upp i Haninge! Ångest, ångest är vår arvedel!

  Min ångest är en risig skog, där blodiga fåglar skriker.Stoltare ödemark finner du nog, men det är mej nu likgiltigt. Jag sitter i höga träd, och lyss till de hesa skriken själv ska jag snart falla ner och dö, och ruttna bland alla fågelliken.

  • 25 april, 2009 at 21:13

   Vad har du rökt Nature?

 6. nature
  25 april, 2009 at 21:51

  Sorry, där högg du i sten Jinge: Tobaken heter Pär Lagerkvist!
  Du borde känna igen texten, du är vänster och därför är du en litterat Person!

 7. nature
  25 april, 2009 at 21:55

  Min ångest är som en risig skog

  Min ångest är som en risig skog
  där blodiga fåglar skrika.
  Vackrare ödemark finner du nog
  men mig kvittar det lika.

  Jag sitter och glor under torra träd
  och lyss till de hesa skriken.
  Jag ligger snart under tomma träd
  och ruttnar bland fågelliken.

  Pär Lagerkvist.

 8. blingbling
  25 april, 2009 at 22:32

  #6, Jinge:

  :P … nåt riktigt dåligt antar jag, å andra sidan anar jag att det bör kunna vara Brandbergen han talar om.

  Handen kommer jag alltid förknippa med Clark och hans polare när dom klippte den där polisen på 60-talet, då var Handen landet. Vegagrillen räknas till dom positiva sakerna, liksom Rudan och Tyresta.

 9. Christer W
  25 april, 2009 at 23:06

  Haninge? Det är väl där vägskälet till Sorunda ligger?

 10. nature
  26 april, 2009 at 11:02

  Det fanns ljusglimtar i Handenscentrum i början av 80-talet! Ultrahuset t ex. Där fick alla punkband möjlighet att spelade, och vi som lyssnade äta kanelbullar. Någon som mins det?

  Själv har jag bott på: Nynäsvägen 44, 50 samt 65. Vidare Midgårdsvägen.

 11. Sara G
  26 april, 2009 at 11:34

  nature, man behöver inte vara litterär för att ha ångest.
  Den drabbar hög som låg.

 12. nature
  26 april, 2009 at 18:12

  @Sara G
  Men det underlättar att vara litterat, när du får ångest! Ty ju mer du har läst, ju vackrare blir livet!

 13. Sara G
  27 april, 2009 at 11:49

  nature, så är det verkligen – och jag läser en hel del. Det berikar livet.
  Men jag tror inte någon slipper ifrån ångest – en del har svårare än andra – andra lättare.
  Livet är tyvärr inte särskilt rättvis.

Comments are closed.