Gustav – Alla Stormars Moder!


– Alla stormars moder, – Ni måste bli rädda, – Du måste flytta din rumpa från New Orleans just nu, – Detta är århundradets storm, – Vi har aldrig sett något liknande, ja det är ord från New Orleans borgmästare som nu förmedlas via CNN Breaking News.

CNN Breaking News, New Orleans, Louisiana: “New Orleans Mayor Ray Nagin ordered a mandatory evacuation of the city beginning 8 a.m. Sunday but urged residents to consider escaping ”the mother of all storms” before then. ”You need to be scared,” Nagin said of the Category 4 hurricane tearing along Cuba’s western coast. ”You need to be concerned, and you need to get your butts moving out of New Orleans right now. This is the storm of the century.”… …”This storm is so powerful and growing more powerful every day,” Nagin said. ”I’m not sure we’ve seen anything like this.””

Man kan ju hoppas att borgmästare Ray Nagin överdramatiserar och att detta inte är “Alla Stormars Moder”, för ligger det sanning i denna profetia så kommer man drabbas mycket hårt. Givetvis är det utomordentligt illavarslande att CNN sänder ut detta som Breaking News internationellt. Är denna orkan värre än Katrina för tre år sedan så är det riktigt illa. Då dog 1800 människor och nu tror man tydligen att det kan bli värre.

Jag kan aldrig sluta förundras över att ett förhållandevis rikt land som USA inte kan se till att skydda sin befolkning mot naturkatastrofer. När det gällde Katrina så hade pengarna man beslutat om för byggande av vallar använts till Irakkriget och militären. Vis av erfarenheten så borde det nu vara byggt tillräckligt robusta vattenhinder, men det verkar inte som om borgmästare Nagin anser det.

Att de har det knepigt med tropiska oväder i Bangladesh har jag lättare att förstå. Där bor många miljoner nere i vad som närmast kan betraktas som mangroveträsk. Men även i USA är det de fattigaste som drabbas, de som inte på ett tidigt stadium kan – flytta röven från staden, som borgmästaren säger.

Orkan

Är alla brösttoner befogade så kommer det väl återigen att bli en debatt om klimatförändringar, växthuseffekt och liknande. En debatt där nyliberala globaliseringsförespråkare ständigt upprepar samma mantra, – Jorden är platt,
– Jorden är platt…

Någon tidning skriver att detta kan bli ett stort bakslag för Bush. Igen, för nu kanske man tvingas flytta republikanernas partikonvent.

CNN DN12 SvD12 AB Dbl Pol National Hurricane Center Wikin om Katrina it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Gustav, Orkan, New Orleans, Katrina, Miljö, Växthuseffekten, Klimatförändringen, Naturkatastrof, Bush, Partikonvent, Klimatförnekarna, Politik[/tags]


13 svar till “Gustav – Alla Stormars Moder!”

 1. Jinge, jsg hsr följt din blogg många år via rss och detta är andra gången jag går in på själva sidan. Men jag måste bara fråga vad du menar ned att globaliseringsförespråkarna hävdar att ”jorden är platt”?

 2. Hmm.. Det kanske inte var en så klockren formulering :P Jag menar, JAG vet ju exakt vad jag tycker. Det jag försökte säga är att många av de nyliberala globaliseringsfantasterna oxo är klimatförnekare. Och det betraktar jag som lika seriöst som – Jorden är platt-gänget.

  Jag är oxo en globaliseringsförespråkare, men jag anser att globaliseringen ska ske långsamt, inte genom att låta allt hända på samma gång, det leder istället bara till ofred, något som vi ser exempel på nu runt om på vår planet. Globaliseringsextremisterna ser inte till helheten, de tenderar att se allt som en gigantisk marknad där allt ska vara tillåtet, helst redan igår.

  Marknadsfundamentalism är också den ideologiska bas som de har för att bli extremister. De vill ha en omedelbar globalisering, men det utgör oxo en grund för att hävda att miljöförändringarna är cykliska och inget som människan själva orsakar. Det är ett kortsiktigt tänkande, en brist på vett och sans.

  (Men det är troligen för tidigt att formulera sig begripligt tidigt en söndagsmorgon… :-) Ha tålamod, jag kanske piggnar på mig…

 3. Ah, en raljering. Det är nog därför många läser din blogg för dina invecklade men fantastiska raljeringar. Här i Shanghai är klockan mitt på dagen, men fortfarande söndag.

 4. Jag har alltid undrat varför i hela friden folk läser… :P Men det är trist när en raljering måste förklaras, raljanta formuleringar och ironi bör lite mer än anas, inte förklaras.. :)

 5. Intressant diskussion på ämnet ”orkan”. Jag tror att många läser din blog därför att du är både elak och rolig. Jag tycker nog att raljerandet normalt går fram, också ironin. Men det kanske krävs att man läser ofta för att begripa, för en ny läsare så kanske det är ett mysterium? Jag har läst din blog i två år nu nästan dagligen. Både från jobbet och hemifrån. Jag tillhör de nöjda läsarna! :D

 6. Får hoppas att du fortsätter med dina raljeringar!

  För övrigt kan man fråga sig hur många jättelika orkaner det krävs innan förnekarna ändrar uppfattning.

  Läste en artikel (minns inte var) om att det finns en aktiv intresseorganisation med många medlemmar som hävdar att jorden är platt. De anser tydligen att världen har en sorts ”sfärisk form” fast ändå är platt. På så sätt går det att flyga ”runt jorden” fast man ändå inte gör detta…. Lät nästan logiskt innan förnuftet tog vid! Snurrigt värre om jag får säga det självt (OBS: en raljering).

 7. Jag förstod. Jag tror dessutom att Gustav är en del av växthuseffekten! Det är lite oroande att västa stormarna har svenskklingande namn!

 8. CO2 driven klimatförändring eller ej – synd bara att det drabbar det provade folket i NO (liksom på de karibiska öarna som har redan fått ta stryk med tiotals döda…)

  Kan vi inte skrapa ihop några riksdaler o köpa en ranch år Bush i New Orleans trakten? Eller på ett riktigt jordbävningsgrabbat område? :D

 9. Intressant ur ett queer-perspektiv, detta att Gustav kan vara moder… tycker ni inte?