Gräsänderna har fått ungar – i December!

I söndags åkte jag tåg från pendeltågsstationen i Handen och upptäckte att i sjön Rudan, som ligger alldeles bredvid stationen, simmade ett antal gräsänder – med ungar.

Det var två kullar ungar och utan att säkert kunna åldersbestämma dem så kan jag i alla fall konstatera att ungarna kläckts i november, de minsta ungarna kan inte varit mer än två till tre veckor gamla. De äldsta var möjligen en vecka – tio dagar äldre, men ingen av de sex levande ungar jag såg kommer att överleva vintern. Eftersom det rörde sig om två kullar så är det lätt att inse att över hälften av deras syskon redan dött.

Hur vanligt det är att gräsänder får ungar så här sent på hösten vet jag inte, men jag har aldrig själv sett ungar vid den här årstiden. För någon vecka sedan såg jag att skator i närheten hade fått fram ytterligare en kull, fåglar som kan flyga med rätt vind och lite god vilja, skatungar som nästan helt saknar stjärtfjädrar. Kanske skatorna kan överleva om snön håller sig borta några veckor till, men det troligaste är väl att även de dukar under.

Orsakerna till att fåglarna häckar ytterligare en gång är förstås att hösten sänder helt fel signaler till våra vilda vänner, eftersom kylan uteblir så satsar de på att skaffa sig ytterligare en kull ungar.

SR/Ekot: ”Martin Khor har länge arbetat för olika organisationer med tredje världenperspektiv. Han är nu chef för South Centre i Genève. Han anser att förhandlarna är inne på fel spår. – En del andra industriländer vill nu anpassa sig till USA, som ju inte har godkänt Kyotoprotokollet. Nackdelen med att överge Kyotoprotokollet är att det nya avtalet inte skulle bli bindande på samma sätt. Där skulle varje land ange vilka utsläppsminskningar de är beredda till, men det finns då inget övergripande gemensamt mål. Det skulle föra klimatarbetet många steg tillbaka, anser Martin Khor. Utfästelserna om utsläppsminskningar som industriländerna hittills har presenterat räcker inte.”

Här på Ostkusten kan vi konstatera att hösten fram tills nu varit osedvanligt enahanda. Visst har vi sett solen skina, men ingen kan neka till att vi haft ett ständigt inflöde av grå moln. Och det handlar dessutom om tjocka moln eftersom ljuset knappt tränger igenom. Om det tillhör normalavvikelsen så ska jag äta upp min gamla keps.

Om FN:s Klimatmöte kommer fram till slutsatser som inte är tvingande för de länder som samlats i Köpenhamn så undrar jag varför man ens möts. Förenta Nationerna styrs som bekant av USA och några enstaka länder till. Inga beslut fattas om de strider mot USA:s intressen, och t.ex. så ger USA andra länder tillåtelse att mörda och förfölja, och blockerar varje försök till uttalanden och beslut i motsatt riktning i säkerhetsrådet.

Möjligen kan jag anklagas för svartsyn, men jag har svårt att förstå meningen med att dra ihop ett stort antal länders regeringsrepresentanter i Köpenhamn om inte de beslut man kommer fram till ska vara tvingande. Om klimatet är på väg att ändras till följd av människans levnadssätt så måste man göra något åt saken, inte bara skjuta upp besluten till den dagen då den egna politiska karriären är över, eller hur?

intressant Andra om: , , , , , , , , dn1 svd ex12 ab1 t

  2 comments for “Gräsänderna har fått ungar – i December!

 1. Mr. T.
  9 december, 2009 at 09:00

  Det spelar ingen roll vad som händer i Köpenhamn, människan kan INTE ändra på klimatet, har aldrig kunnat gjort och kommer inte kunna göra.. Klimatet sköter sig självt, det är helt enkelt så att vi får anpassa oss till klimatförändringarna. Men klimatet kommer som vanligt att bli kallare igen, så har det alltid pendlat och kommer alltid att göra..

  Det finns astronomiska förändringar som påverkar klimatet på jorden.. Solen, kosmisk instrålning, molnbildning osv, Co2 har INGET med klimatet att göra, Co2 nivån ökar ett par hundra år EFTER det att temperaturen stigit på jorden, detta kan man utläsa ur iskärnorna i bland annat Vostok, alltså RIKTIG klimatvetenskap..

 2. Cynisk biolog
  10 december, 2009 at 21:43

  Gräsänder har ju en väldigt hög fitness, dvs förmåga att reproducera sig. Det förvånar mig inte att höra att de fått ungar så ”sent”.

  Att våra utsläpp av så kallade växthusgaser har inverkan på miljön/naturen/klimatet är självklart. Allt som sker påverkar på något sätt. Min skepsis ligger bara i att denna klimathysteri endast verkar vara ett hett ämne bara för att fenomenet påverkar människan i så stor grad. Att vi människor i övrigt förstör planeten på andra sätt som gynnar oss bryr sig inga politiker om!

Comments are closed.