Gör tidningsbudet till brevbärare


Ofta förvånas jag över att jag får post två gånger om dagen. Först kommer normalt postverkets brevbärare, någon timme senare kommer Citymails på samma runda. Det märkliga är att postens monopol antagligen togs bort för att konkurrensutsätta dem, något som gett dubbel brevutbäring. Rimligen så vore det en rejäl rationalisering om posten och Citymail hjälpte varandra att dela ut posten så att bara en brevbärare behövdes på varje utdelning.

Eftersom tidningsbuden är kapabla att dela ut flera medieföretags tidningar, så borde även brevbärarna klara att dela ut två olika postföretags brev. För det kan knappast bli billigare när två företag gör ett parallellt arbete, allt görs lika från postutkörning till själva utbärningen.

En bieffekt av detta system var som bekant att postkontoren försvann. Istället kom Kassaservice, en verksamhet som nu i sin tur håller på att försvinna vilket kan vara detsamma eftersom de inte ens säljer frimärken. Postkontoret låg förut i Handen Centrum, nu ligger det i ett industriområde dit inga bussar går. Ska man ha frimärken idag så är det troligen bara tobakshandlare som säljer.

Men man får inte vara dum. Jag har en skanner och papper med gummerad baksida. Jag påstår inte att jag skannat in ett frimärke och sedan klistrat det på ett kuvert, gjorde jag det så vore det ju samma sak som att erkänna ett brott. Men jag ska villigt erkänna att tanken slagit mig, mer säger jag inte utan närvaro av en advokat. Frimärksförfalskning är väl lika allvarligt som falskmynteri även om beloppet bara är några kronor?

För egen del har jag hämtat paket dels i min ICA-butik, i Pressbyrån i centrum och sedan i spelbutiken i samma centrum. I början var det ofta olika ställen där man skulle hämta paket, nu tycks det ha stabiliserat sig till att bara vara spelbutiken. Och visst, är man spelgalen så passar det väl bra att hämta ett par böcker när man ändå ska lämna in en kupong V75. När det gäller tidningar så är jag periodare. Jag abonnerar ett tag och brukar vanligen knöla ner tidningen i hushållssoporna. Det får man inte göra, det är bättre för miljön om man lämnar den till återvinning. Men hallå!? Vore det inte allra bäst om man slutade hugga ner skog och göra tidningar av alla träd?

Eftersom jag är periodarabonnent så ser jag förändringarna. Idag är mer än 50 procent av tidningen reklam, och det blir bara mer och mer för varje gång jag påbörjar ett abonnemang. Dessutom ligger det alltid med minst en reklambilaga, det skulle bara bra om tidningarna redovisade hur många träd som gått åt till dagens upplaga, men det passar de sig för.

Frimärke

Visst, jag håller gärna en tidning i handen när jag läser, men varför den i dessa tidevarv ska vara gjord av papper kan jag inte förstå. Det lär finnas färdig teknik för att göra en mjuk och tunn skärm som skulle fungera, en sådan skulle snabbt löna sig eftersom tidningsbuden blev överflödiga. Antagligen skulle tidningarna då bli helt gratis som deras internetvarianter, finansieringen skulle ske via reklam.

Den smartaste rationaliseringen skulle utan tvivel vara att Posten och Citymail helt slog ihop sina påsar, då skulle all postutbärning bli effektivare och mer ekonomisk. Kunde man dessutom ändra på utbärningstiderna till vargtimmen så kunde kanske tidningsbudet ta med sig posten, hon eller han ska ju ändå kuta i trapporna. Plötsligen skulle vi upptäcka att det blir billigare att skicka brev, tänka sig va?

Frimärket här ovanför har jag inte testat att klistra på ett brev, risken finns att posten skulle upptäcka falsariet då. Men jag kan berätta att en vanligtvis välunderrättad källa hävdar att det gått alldeles utmärkt att klistra på fejkade frimärken ett tjugotal gånger, något som dessutom underlättas av att vissa moderna frimärken har raka kanter och är försedda med gummering redan från början. it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Citymail, Posten, Morgontidningen, Brevbärare, Tidningsbud, Konkurrens, ICA, Pressbyrån, Spelbutiken, Handen Centrum, Politik[/tags]


18 svar till “Gör tidningsbudet till brevbärare”

  1. Ja det är ett jävla konstigt system att vi blivit av med posten men fått två brevbärare. Men enligt dina önskemål så försvinner tidningsbudet och det blir en brevbärare.

  2. Bra tanke, konkurrensutsättning om marknadskrafterna är knappast det optimala. Återge monopol till Posten!

  3. Brevutdelning på lördagar minns jag, ja Anders, jag tycker oxo att man ska återge monopolsställning till posten. Nästa till rakning är apoteket, det blir bara skit av det med.

  4. Fördelen med att bo på en liten ort: Bara Posten som brevbärare och ett utlämningsställe.

  5. CityMail … Det är vel endast reklam det, eller är det någan här som får viktig post via den kanalen?

    För min del kan dom gärna stanna hemma och fika.

  6. Det är nog snarare aktuellt att privatisera posten, och skall den sedan bli vinstdrivande så får de som bor utanför tätorter naturligtvis betala den faktiska kostnaden för att få brev/tidning levererade. Då blir det bara i städernas innerdelar det fortfarande kommer att vara lönsamt att dela ut tidning.

  7. Men,,,,,det är ju det som är fritt företagande. Där min far bor ute i Rönninge har det byggts 7 mobilmaster nästan brevid för 7 olika företag varandra mne dom skulle lätt kunna samsas på samma mast som i kaknästornet tex.

  8. Själv förundras jag hur dyrt det är att skicka brev och paket ifrån Sverige.
    Eftersom jag har en släktning i Norge och jag skickar paket och brev dit har jag upptäckt att det är nästan samma kostnad att skicka från USA som från Sverige.
    Ganska märkligt fenomen

  9. De flesta länder där man gör sig av med statliga monopol så börjar man saker som sprit, apotek etc… här tog man bort monopolet från posten, något som i princip alla andra länder behåller helt statligt.
    Det blir nog väldigt svårt nu att få posten och citymail att gå samman, tyvärr.

  10. Googla gärna lite om Brevia, då kommer ni att hitta en rad ekobrott där, bl.a. förfalskning av frimärke (vilket räknas precis som förfalskning av pengar).

    Posten trakasserar varje företag som sätter sig in i branchen som konkurrant. City Mail fick vänta i ett par år för att börja rulla sin verksamhet. Postboxföretag liksom privata postföretag kan inte få egen postnummer för att registrera lättare och snabbare samt sortera smydigare kundernas brev!
    Utan, man får första året en kollektiv postbox i posten, dit man går för att hämta brev för exempelvis 300 kunder, sen delar man ut! Posten släpper inte city mail, mail box eller någon annan på fri fot! Alla dessa företag är under postens kontroll första ett par år. Sen när man bevisar att man envist överlever på så sätt, trots postens trakasseri, då kanske man får av postens styrelse eget postnummer för att dela ut posten lättare & enklare.
    När city får sitt eget postnummer kommer de vara enda som ska dela ut din post, Jinge! I så fall, blev posten borta, de tar hand om kunder i området. Nu är det så att du har både posten & city!

  11. Jag bor också på en liten ort, på ”landet” kanske man kan säga och hit far det där Citymail också, många timmar senare än ”vanliga” postbilen. De dagar jag inte arbetar dagtid innebär det två promenader till postlådan. För att inte tala om förvirring som sker den dagen då jag måste luska reda på vem som levererat trasig försändelse eller om post inte dyker upp, vems fel är det, och vem la skiten i min postlåda, om jag inte vaktar och ser vem som stoppar saker i den…

  12. Om jag inte minns fel så är Posten en av huvudägarna i Citymail. Dom samarbetar också ganska tätt. Ibland får jag brev via posten, och ibland så kommer brev från samma yttre företag via citymail.

    det är lite som att microsoft är väl fortfarande en av huvudägarna till apple?

  13. Jag drar mig till minnes att Citymail krisade rejält i början av 2000-talet och att Posten, av alla, av politikerna beordrades att gå in och rädda verksamheten.
    Numera har Citymail sålts till norska Posten (statligt) efter att bl a ha haft tyska postverket (statligt) som stor ägare.

    I vanlig ordning är det staten som måste garantera samhällsfunktionerna samtidigt som stureplansentreprenörena leker affär.

    Kontentan: förstatliga post- och bankväsendet! Det är ändå staten som får betala!

  14. @Torsten.

    Du har rätt i både äganderätten och hur det borde vara.
    Är norska Posten bolagiserat? Och är det vinstkrav på bolaget?

    Jag tycker att alla dessa utländska statliga bolag försvårar ens sätt att se klart. Alla järnvägsbolag som kör privattrafik i sverige är väl statliga. Det känns konstigt att t.ex. franska skattepengar subventionerar svensk järnvägstrafik.

  15. Daniel A

    Jag har lite svårt att tro utländska aktörer, statliga eller inte statliga, om att suventionera någonting alls här i Sverige.
    Däremot verkar Sverige, i detta avregleringarnas tidevarv, vara en riktig guldgruva för grannarnas icke avreglerade statliga bolag.

  16. Till Ida D. … intressant skall kolla upp detta.
    Till alla
    Allmänheten verkar ju få post i allafall men jag min stackare som har loakliserats till storstan och måste ha eftersändning förlorar post. Var tar den vägen? Och precis som mL säger måste man, när jag klagar, tala om vem som har gjort fel. Jag har oftast ingen aning vilka försändelser som kommer med X eller Y, för mig är post -post, om det stoppas i brevlådan av X eller Y struntar jag i allt jag begärär att den skall komma fram och i tid.

  17. Ja, låt tidningsbuden ta det. Eftersom de har 7 dagars arbetsvecka kommer det delas ut post även på helgen. De kan nog få 25 öre/brevet de delar ut om de får ta över brevbärarens uppgift. Vem vet, de kanske kan få ut hela 6000:-/mån efter skatt istället för dagens 5000 och slutligen få arbetskläder av företagen. :D
    Tänk…plötsligt minns jag varför jag inte är tidningsbud längre.