Fuskande naturfotograf kan inte kallas fotograf

En tråkig skandal valsar nu runt i media, det är Terje Hellesø som tydligen var trött på att vänta ut djuren som han ville fotografera och satte sig för att skapa bilderna i Photoshop istället. Givetvis är hans karriär som fotograf över nu, kanske kommer de som olyckligtvis har köpt bilder av honom att stämma honom.

DN: ”I våras fick han utmärkelsen Årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Nu erkänner Terje Hellesø ett omfattande bildfusk, där han har monterat in rovdjur i sina bilder. ”Vi naturfotografer får aldrig glömma det ansvar vi har med våra bilder; både ur ett dokumentärt och konstnärligt perspektiv”. Så sade Terje Hellesø när han i maj i år tog emot priset som Årets naturfotograf 2010 av Naturvårdsverket.”

Att det är enkelt att manipulera bilder har jag visat förr. Bilden här till höger är egentligen två bilder. En bild tagen här utanför i snöblasket en vinter, den andra bilden är en vargbild från Skansen. Men jag försökte aldrig låtsas som att den var äkta, men det gjorde tyvärr Hellesø. Jag hade säkert kunnat få in den i någon tidning också om jag hade hävdat att den inte var manipulerad, och det trots att det är lätt att manipulera bilder.

Jag har roat mig med att lägga in rovfåglar i bilder tidigare, så t.ex. har jag en bild på statsministern som jag tog för några år sedan, på en av de bilderna lade jag in en bild på en ormvråk på hans slips, eller om det var på ett slag på hans kavaj. Möjligen anser somliga att det hade passat bättre med någon form av fekalier, men jag tycker att han gör tillräckligt mycket dumt ändå utan att jag ska behöva överdriva och förfalska bilderna.

I vintras funderade jag på att lägga in en ladusvala i en mycket vintrig bild bara för att se om någon ens skulle upptäckta falsariet, men jag gjorde det inte tyvärr. Möjligen ska jag ge mig på något liknande framöver, vi får se. Man får nämligen förfalska bilder hur mycket man vill, men bara egna bilder. Men tar man betalt för bilderna och påstår att de är äkta så kan man bli åtalad för bedrägeri.

När jag sitter och skriver dessa rader nu på söndagsmorgonen så får jag massor av idéer som skulle vara skojiga att prova, så brukar du besöka den här sidan så kan det vara idé att minnas vad jag skriver, för jag är definitivt inte så korkad att det kommer ett test på läsarnas vakenhetsgrad redan idag, men kommer gör det.

it Andra om: , , , , , dn svd ab sr svt

  11 comments for “Fuskande naturfotograf kan inte kallas fotograf

Comments are closed.