Förklaringen till extremt väder?


Föga överraskande så snöar det i Haninge, och enligt väderspåtjänsten så ska det fortsätta att göra det i morgon, och i övermorgon. På tisdag ska det ha slutat snöa, men då ska temperaturen sjunka ner mot minus 20° Celsius.

Ska man döma utifrån beskrivningarna i tidningarna så har det aldrig varit så här mycket snö, och inte så tidigt, sedan mätningarna startade. Det rör sig om drygt etthundrafemtio år säger en del, ännu längre tillbaka i tiden säger andra. Själv får jag det till att dessa mätningar på allvar började mellan år 1800 och 1850, mer precision än så kan man inte få med ledning av pressens uppskattningar. Vilken tidning som helst skulle kunna ägna en timme åt att undersöka saken och sedan beskriva den, men det är väl för dyrt att ta reda på fakta.

Men visst är det kul att se klimatförnekarnas envisa sprattlande inför kylan, de hävdar att kylan är ett bevis för att koldioxidutsläppen minsann inte påverkar klimatet, för om det så vore skulle man inte behöva ploga. Motsatta sidan har hela tiden hävdat att vädret kommer att bli allt mer extremt, något som stämmer bra med tanke på hur det ser ut här hos mig. Själv var jag ute och åkte buss idag, bussen kördes av en dödsföraktande kamikazepilot som bara hade bitvis väggrepp. Jag funderade på att kliva av och vänta på nästa buss, men sedan tänkte jag att han var som jag när jag kör bil, lite lekfull för att testa var någonstans underlaget sätter gränser. Och jag överlevde, det gjorde även alla medtrafikanter.

Men visst känner jag mig besvärad av att snötäcket kanske ligger ett halvår, från början av november till och med april. Det är siffror som passar bäst för norra Norrbotten, plötsligt förstår man varför norrlänningar är så tystlåtna. Så nu är det enda som gäller en riktigt fet Lottovinst för att sedan köpa ett litet hus någonstans nere i Spanien för vintern, och ett litet hus i Skåne för sommaren.

När tidningarnas reportrar sysslar med att klargöra för läsarna när mätningarna verkligen startade, så skulle de samtidigt fråga ut forskarna om varför det inte blir varmare, och varför vädret blir så svårt att förutse. Hur kopplar man extremt väder vintertid till den klimatförändring som är på väg? År 2010 ser ut att bli det varmaste året någonsin sedan mätningarna började, men för oss tenderar det snarare att bli det kallaste på 150 år. Det vill jag att några professorer i meteorologi ska svara på oberoende av varandra. Då kommer jag till och med att köpa ett lösnummer eller två…

it , , , , , , , , ex1 ab12 svd12 dn12 svt


43 svar till “Förklaringen till extremt väder?”

 1. Nu är jag ju ingen professor och kommer förmodligen aldrig heller att bli en. Men vi kan väl knappast tillskriva klimatförändringarna/dvs den globala uppvärmningen att vi fått ett par bistra vintrar på rad. Eller kanske är det just därför ?

  Man jag tror nog att det kanske är naturens naturliga sätt att reglera saker och ting på vår moder jord. Sånt som vi inte kan förklara och förstå ännu. Minns själv de bistra vintrarna man var med om i ungdomens glada dagar. Då med snömängder som inte alls var långt ifrån de vi hade förra vintern och ser början till idag. Ibland fick vi till och med mer och många gånger med ihållande och sträng kyla under längre tider. Kanske inte så tidigt som i år och kanske inte heller riktigt under så lång tid som nu i år. Men kallt var det och stor snömängd likaså. Minns de snörika sportloven med glädje. Vinterfisket, skidåkningen och skridskoisarna. Det är inte dagens ungdomar vana vid och vi nu mycket bekväma vuxna ställer oss oförstående till ”snökaoset” som drabbar oss under vintertiden.

  Talar gärna med äldre när jag är ute på uppdrag å jobbets vägnar och så gott som alla jag frågat säger att detta inte är något särskilt ovanligt att det blir så här ibland och att naturen beter sig som den alltid har gjort. Vi ska nog vara glada om vi slipper vintrar som ens kommer i närheten av de som var under krigsåren då det stundtals var temperaturer runt -40 och då folk led än mycket värre än vad vi gör idag. Och tågen, de kom fram. Kanske inte i tid, men de kom fram.

 2. Rekordkylan kan bero på fenomenet Negativ Atlantisk Oscillation;NAO. Det innebär att polarluft tvingas ner över Skandinavien och Nordeuropa en längre tid, motsatsen Positiv Atlantisk O. Enligt Sydsvenskan, som citerar Journal of Geophysics,så beror NAO på ökad avsmältning av Arktis istäcke. Paradoxalt nog så är det kallare för att det blir varmare globalt sett.

  • Plus vad som irriterar mig är att folk blint tror att det är ingen uppvärmning för att det är kallt på vissa platser. Det är en global förändring och det visar en ökning.

  • Precis som du skriver är det en hel del som framfört att det kan vara ett negativt NAO i år som gör det lite extra kallt, och itillsammans med en del andra faktorer så skapar det en ”Rekordvinter”.

   Fast att det blir varmare globalt sett – well:
   Jämfört med 2006-2009 så ser det ut så.
   Jämfört med 1998/1999 så är det nog jämt skägg, iaf om man tittar på medel i satellitmätningarna.

   1998: +0.538
   2010: +0.526

   Liväl som jag är ävertygad om att människans utsläpp påverkar. Liväl är jag övertygad om att vi är mkt mkt långt ifrån att kunna förutsäga hur klimatet beter sig på 50-100 års sikt. Och väldigt många av forskarna som bidragit till IPCC’s jobb har ju också gått ut med att dom bidragit med sin lilla del, men att dom är övertygade om att summan av allt är mkt svårare att förutspå. Ta saker som solens inverkan och molnbildnign som inte alls tagits hänsyn till i ngn signifikant grad – om dessa faktorer verkar förstärkande eller dämpande – well jag vet inte…
   Och sen försöker många vinna politiska poänger mha ”klimathotet” -DET stör mig mest…
   Jag tror mer på att adressera vårt beroende på olja – pss kommer vi även få ned utsälpp av bla co2 – och dessutom, om vi pratar Sverige, så kanske vi kan få en bra position i den internationella konkurrensen om vi tex bygger upp en icke-fossil, prisvärd intern energiförsörjning (då syftar jag både på kärnkraft och mer småskalig vind- och sol samt olika uppvärmningskällor som spillvärme från industrier och kärnkraftverk). Pss så kanske vi kan behålla jobb och tom skapa fler jobb häruppe i vårt kalla norr, och vara minre beroende av moder naturs nycker, både enskilda år och i förlängningen (om det blir kallar kan man ju tex producera grönsaker i växthus OM man har tillgång till billig uppvärmning!)

   /K

   • Jag kan tycka att vi borde utnyttja vår relativt höga teknikkompetens till att skapa vindkraftverk, vi har flera industrier som är på väg bort, förhoppningsvis bland annat krigsmateriel som idag tillverkas (sammansätts?) av Saab som t.ex. Gripen. De hundra miljarder som skattebetalarna ska skänka Wall Enberg borde istället gå till uppbyggnad av kompetens och produktionslinjer för vindsnurror, möjligen borde man oxo satsa på solkraft. Dessutom på den småskaliga vattenkraften, många av de mindre kraftverken snurrar idag med turbiner/generatorer som inte ens tillvaratar hälften av den ingående energin, det är ett område där vi borde satsa mycket. Batteriteknik ett annat.

    Sedan haltar din jämförelse när du bara går tillbaka 12 år i tiden, det spelar i sammanhanget mindre roll eftersom du har rätt för övrigt. F.ö. ska man nog kolla alla tillgängliga observationer och inte hänga upp sig på satellitmätningar, den typen av data har inte alls någon historisk relevans eftersom man mätt med riktiga termometrar på jordytan i snart tvåhundra år. Och hur länge har man haft toppkvalitet på satellitmätningar??

    Nej vi ska avväpna Saab och låta dem tillverka sol, vind och vattenkraft. Snart har vi dessutom en bilfabrik i Trollhättan som ska läggas ner, det vore guld om vi bara kunde byta produktionslina så att den poppade ut mindre kraftverk istället…

 3. Klimatförändringar… ett kommersiellt gigantiskt stort jippo är detta! Så här har vårt klimat var i århundranden. Vissa somrar extremt varma, vissa kalla, milda vintrar och extrema vintrar. Det är ett antal människor som föröker tjäna storkova på att försök skrämma oss om att det pågår klimatförändringar, vilket det inte gör!
  Sommaren 1955, en otroligt varm sommar! Det var vattentemperaturer upp mot 24 grader ända uppe i Hälsingekusten och ända fram till mitten av september. Året efter, kallt, regnigt, kommunistjävlarna i Sovjet och Jänkarna höll på med sina kärnvapen-provsprängningar. Några som trodde dom visste allt, spred sin egen information om att det var kärnvapenproven som var orsaken till det dåliga klimatet just då. Det var ”radioaktiv aska” som skymde solen, påstod dårfinkarna…. Det är samma svammel nu, – det är våra utsläpp som är orsaken till den global uppvärmingen. Vad då för uppvärmning? Storljugare är dom och totalt okunniga, men är storsvamlare som påstår detta. Vintern 2009/b 2010, var en av de kallaste vintrarna i manna minne i Södra och Norra Dolimterna, (Italien) och stora delar av Zillertaldalen i Österrike. I vecka 9/10 kom det 1,5 meter snö lokalt i Södra Dolomiterna. Det var 33 grader kallt på flera platser där det normal är cirka 3-7 grader kallt där i alpregionerna.

  • Klimatförändringar… ett kommersiellt gigantiskt stort jippo är detta! Så här har vårt klimat var i århundranden. Vissa somrar extremt varma, vissa kalla, milda vintrar och extrema vintrar. Det är ett antal människor som föröker tjäna storkova på att försök skrämma oss om att det pågår klimatförändringar, vilket det inte gör!

   Du menar att de har fått med sig alla vetenskapsmän på denna svindel? TUSENTALS!?

   Skickligt jobbat i så fall… ;-)

   • Att några få motsätter sig vad tusentals kommit fram till spelar ju mindre roll. Hur många tusen har deltagit i IPCC:s forskning? Det är – tusentals. Foliehattstråden är befängd.

 4. Poooooooooooooooooooooooooooooooolskiftet *host host* blir nästa vinter bättre. Nej MYCKET VÄRRE!

 5. Jinge, du skulle ha varit med när jag förra vintern fick bredsladd med hela ledbussen (18m lång). Det var helt oplanerat men gick bra. Passagerarna höll i sig ordentligt där bak. Hela vägens bredd och lite till gick åt. Det fanns extra med utrymme just där. Färden fortsatte sedan i betydligt lägre hastighet.
  Som tur var hade jag för länge sedan funderat ut hur jag skulle göra i en sådan situation, men trodde aldrig att jag skulle råka ut för det eftersom jag alltid kör försiktigt. Man kan aldrig vara säker på vad som kan hända. Det var extremt halt just där.

 6. Ibland undrar man hur det är där nere i Skåne egentligen, hittar de sina körkort i ett Cornflakes paket eller har de inga krav på halkbana där?
  Hur kommer det sig att så fort det kommer några snöflingor där nere så är det 100tals avåkningar och allmänt ”kaos”. De borde ta sig en funderare på hur de beter sig egentligen, jämför med norra Sverige där det är metervis med snö och inte alls lika många avåkningar och framförallt inget kaos.
  Nä ta och skicka upp några skåningar på kurs så de får lära sig att man inte kan ligga i 110 när man ser 10 meter framför bilen och det är ”snorhalt” på vägen.

  Tack för mig.

  /Anton

  • Snökaos blir det lätt i Skåne då snön på snart sagt varenda väg, (där det är öppet åkerlandskap och det är det på många ställen i Skåne), blåser igen på några minuter med stora drivor som följd. Drivor och snörök gör det i det närmsta omöjligt att se vägens dragning genom åkern. Ser man inte vägen, är det lätt att köra ner i diket. Drivorna gör också att det skapas enbart ett körfält och då inte bara i mitten av vägen, utan på sina ställen på ena sidan (fel sida beroende på vilket håll man kommer ifrån). Om man då möter t.ex. en lastbil så finns det ingen annanstans att ta vägen än ner i diket. Lägg därtill en snöröjningkapacitet och beredskap satt efter ekonomi och inte efter hur vädret kan tänkas bli och man får lätt mängder med avåkningar.

 7. Jag skulle inte klaga på några plusgrader pga klimatförändring! grrr va kallt!
  Visst håller jag med om att människor påverkar miljön men det är så politiserad så man har inget val och misstro ”larmet”
  Jag är medveten om att t ex skogsskövling och stora utsläpp påverkar miljön och naturen, men va fan?

  sen så undrar jag:
  Varför är det inte många som trummar på energibesparing-flugan när miljoner extra lampor lyser upp gator och hus hela dec o jan?
  Varför klagar inga klimatfanatiker på alla militärövningar och krig som sker här o där?
  Eller alla vuxenlekar, som motortävlingar och andra former av miljöbovar som kommer undan…

  Det är alltid konsumenterna som måste betala med extra avgifter, skatter och nya dyrare utrustning.
  Jag oppas 80tals frisyren och suv-bilar blir populära och ger oss några varma vintrar igen :)

 8. Om klimathysterin är befogad eller inte låter jag vara osagt. Dessvärre är den nog befogad. Däremot så är det ju hittils mest positiva effekter för oss i Sverige; mer extrema väder är bättre. Såg någon som menade att det skulle bli vanligare med flera veckor i rad med extrem värme på sommaren – tackar som bockar säger jag!

  Samma med detta vinterväder. Tycker det är mycket tjafs, så farligt är det inte. Mest charmigt tycker jag…

  • ”vanligare med flera veckor i rad med extrem värme på sommaren – tackar som bockar säger jag!”

   Med det följer sjunkande grundvatten och bevattningsförbud. Inte mycket att tacka och bocka för.

 9. Eftersom vi alla är överens om att man måste hitta roten till allt ont som händer i världen i högerpolitik vill jag först att vi bestämmer om det är bra eller dåligt att vi får en vit jul.

  Om det är bra med en vit jul må det vara hänt, men jag lutar åt att det är dåligt.

  Och om vi demokratiskt bestämmer att det är dåligt så måste det ju bero på den globala uppvärmningen. Eller, ”klimatförändringarna”, för att vara exakt, eftersom det ju har blivit kallare och inte varmare. Rackarns.

  Alla vet ju att klimatet står och faller med höger/vänsterbeslut. Högerbeslut gör världen sämre och vänsterbeslut gör världen bättre. Det vet redan alla. Jag vill inte säga kallare eller varmare eftersom vi inte bestämt vilket som är bra eller dåligt än.

  Så nu är frågan; hur gör vi? Att vi gör vänster är självklart, men vad innebär ”vänster”?

  Led mig mot en bättre värld.

  • Tja, jag lutar nog mot att det är trevligt med en vit jul. Huruvida vårt lokalt kalla väder i Europa har med klimatförändringen att göra kan diskuteras men med tanke på hur medeltemperaturen globalt ser ut och fortskrider vill nog jag dra mitt strå till stacken och tänka och ibland till och med agera miljösmart. Kolla in denna länk och ta er en funderare om IPPC-folket är ute och cyklar.
   http://www.dmi.dk/dmi/content-newpage-2november_2010_-_rekordvarm_trods_et_k_ligt_stillehav
   Jag anser det vara solklart att temperaturen globalt stiger.

   Är det vi människor som påverkar att temperaturen stiger globalt? Naturen självt? Solen?
   Vem vet, men det skulle bättre om en del folk kunde ta av sig skygglapparna och se och tänka lite mer globalt.

   Så ingen mer solresa till Australien, ingen ny SUV och suck, inte största fyrverkerilådan i år.
   Stackars mig!

 10. I natt har vi tydligen fått minst 20cm snö! Det skall fortsätta ända till och med hela morrondagen också.

 11. För den som PÅ RIKTIGT vill första hur klimatet styrs rekommenderar jag rena fantastiska video från CERN där RIKTIGA forskare jobbar. Med riktiga menar jag sådana som letar efter sanningen och inte efter att få bekräfta sagor om CO2.
  http://cdsweb.cern.ch/record/1181073

   • Ja, vad du med flera borde fundera på varför det så viktigt att slå ner på deras resultat. Vore intressant att höra din tolking av en 68 minuters video efter 3 minuters analys (9:02 till 9:05) om det är något annat än förutfattade meningar du har att framföra.

    • Du kan ju börja med ett litet sammandrag och redogöra för resultatet, du kan inte rimligen begära att en enda person skulle sätta sig att glo på en video för att du säger det. Du kan skriva en sammanfattning på 2-300 ord och lägga in den som en kommentar till dig själv, då kanske i alla fall någon tycker att det är så intressant så att de vill bedöma saken själva. Men nämn oxo då att det är omstridda saker som redovisas, lägg gärna in en länk oxo till de mest signifikanta kritikerna.

     Jag ser att det är två som klickat på länken, den ena av dessa är jag själv. Jag tvivlar på att det är över tio när kvällen kommer, men kanske 25-30 om du berättar på vilket sätt de desavouerar IPCC…

      • På tal om brandfacklor, ibland passar det visst. ”Men visst är det kul att se klimatförnekarnas envisa sprattlande inför kylan, de hävdar att kylan är ett bevis för att koldioxidutsläppen minsann inte påverkar klimatet, för om det så vore skulle man inte behöva ploga.”

 12. En del följer tydligen vädret i Sverige enbart och det kan vi faktiskt skylla på våra väderprognoser i media som slutar någonstans mitt i Europa. Skulle man sänka blicken ett par centimeter till i kartan skulle man bli sömnlös för vädret i östra Medelhavsområdet ser idag ut som det gjorde vid persiska viken för 20 år sedan.
  Sommaren var ett helvete i Jordanien, Syrien, Egypten och Libanon. Ingen nu levande person där har varit med om maken till kokande hetta. Och värst av allt, det har regnat EN gång där den här vinterna. Två skördar är borta med allt vad det innebär för matförsörjning och priser. Och det var inte regn som föll utan snö. Det såg lit konstigt ut med de enorma snöflingorna i den syriska öknen.

   • Jag känner till folk som varit tvungna att köpa bil därför att de inte kan gå ut på sommaren annars. En luftkonditionerad bil är förutsättningen för allt rörelse i MÖ. I stora delar av Syrien och Libanon blev det nästan inga oliver i år. Många skogsbränder blev det, och regnar det inte så blir det inga nya träd och buskar. De vanligtvis billibaste grönsakerna kostade 6 till 10 gånger mer i år. Ett kilo kött kostar 2-3 gånger mer än i Sverige. I dollar räknat och utan hänsyn till löneskillnad. Skulle vi ta hänsyn till löneskillnaden skulle ett kilo kött kosta motsvarande 2000 svenska kronor i vissa fall. Man behöver inte ha livlig fantasi för att inse undernäring och hunger är vanliga.

 13. Jag förstår inte riktigt det här dividerandet om huruvida vi är på väg mot en global uppvärmning eller ej. Att så är fallet är ingenting vi behöver tvivla på eftersom den globala medeltemperaturen höjts åtskilligt det senaste århundradet. Temperaturökningen, hittills iaf, är alltså inget att tvista om utan vetenskapligt fakta.

 14. En förklaring till detta myckna snöande och tidiga vinter kan vara att golfströmmen fick problem efter oljeutsläppet i Mexikanska golfen. Det påstås att golfströmmen har stannat, men vi får hoppas på att det inte är sant och om det skulle vara sant får vi hoppas att Golfströmmen repar sig. Annars kommer det bli väldigt kallt här hemma i gamla Svedala.
  http://xxxx

  (Foliehattssidor undanbedes! / Jinge)

  • Nej havsströmmarna har enligt vetenskapen hittills inte ändrat sig märkbart. Däremot hörde jag en annan sak för ett tag sedan som möjligen kan förklara de två senaste vintrarnas kyla. Arktis påstås vara på väg att gå in i en varmare fas (och inget nytt med det egentligen), och värmen från ett varmare Arktis antas kunna störa polarvindarna, som normalt håller sig inom polarområdet men nu istället tillåts blåsa söderut, och det sistnämnda är väl ungefär det som hänt de sista två åren. Detta kan alltså vara en förklaring till kylan vi har nu, men det är självklart förhastat att efter bara några stycken kyliga vintrar låsa sig för någon speciell teori öht. ”Vintrigheten” hos de senaste vintrarna kan lika gärna bero på helt naturliga vädervariationer.

 15. Utan att vara ”klimatförnekare” (vilket löjligt ord för resten, det är väl ingen som förnekar att klimatet finns ?) är jag ändå inte helt övertygad. Det ”ska” ju vara den globala uppvärmningen som leder till ”extremt väder” vilket vi alltså har nu. Men extremt väder har det väl funnits ”i alla tider” ? Och i vissa delar av världen ständigt återkommande …

  • Jo fast de flesta inser att 2010 var det varmaste året och att kurvan pekar åt ett och samma håll. Skillnaden är att värmen drabbar andra, vi drabbas av kylan.