Föreningen Nordulv överklagar lodjursjakten


Föreningen Nordulv/Sanna Cronheim – Svenska Jägareförbundet hotar med illegal jakt om de inte får styra Naturvårdsverkets viltvårdsenhet (Nordulvs pressmeddelande nedan)

Biträdande riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné uppmanar öppet i sin blogg rikets jägare att ta till kriminella handlingar om de inte får en ökning av jaktkvoten för lo. Det samtidigt som Värmlands läns rovvilthandläggare Lars Furuholm, en statligt anställd tjänsteman, meddelar att han tänker överklaga NV:s beslut om tilldelning och vägra utföra ett beslut som går jägarna emot.

Båda är häpnadsväckande handlingar som tyder på att Svenska Jägareförbundet har fått alldeles för mycket att säga till om när det gäller hur våra rovdjur ska påveras. . En hobbyförening har mer och mer börjat agera som myndighet, både ang. vargjakten och nu även beträffande lojakten. Att öppet deklarera att man kommer att ta lagen i egna händer och uppmana till kriminalitet i våra skogar borde Svenska Jägareförbundet kraftigt fördöma, men än har vi inte sett detta.

– Vi undrar hur korrumperade Naturvårdsverket och vissa Länsstyrelser egentligen är eftersom sådan röta tillåts komma i dagen och dessutom möts med tystnad av berörda parter, säger Föreningen Nordulv.

Riksdagen antog 2009 nya mål för lodjurspopulationen, miniminivån på 300 årliga föryngringar kompletterades med att lodjurspopulationen ”kan variera ned till 250 föryngringar under förutsättning att spridningen fortsätter i södra Sverige”.

Spridning i södra Sverige har inte skett. I inventeringsresultaten för vintern 2009/2010 anges 251 lodjursfamiljer*, dvs. under miniminivån och i prognosen för innevarande vinter anges 247 familjegrupper, klart under gränsen för sårbarhetsberäkningarna. Trots detta protesterar jägarna och statliga tjänstemän mot en tilldelning som inte ens den borde vara möjlig med hänsyn till den uteblivna beräknade tillväxten. Detta är helt och hållet ytterligare en eftergift åt hobbyjägarna.

Ligné konstaterar att om inte jägarna själva får bestämma hur mycket som ska skjutas lagligt så kommer man ändå att skjuta så mycket man vill illegalt, och hänvisar till hur den italienska maffian arbetar. Är detta Svenska Jägareförbundets egentliga inställning? undrar Sanna Cronhielm, Nordulvs ordförande.

* Källa: Inventeringsrapport från Viltskadecenter 2010-4”

it , , , , , , , , , , ab ex svd dn1


18 svar till “Föreningen Nordulv överklagar lodjursjakten”

 1. Detta beteende är under all kritik! Det är banne mig dags att minska ersättningar till jägareförbundet och kraftigt öka resurserna till krafttag mot den illegala jakten.
  Det enda jägareantal som människan bör begränsa är de tvåbenta! Här ska kraftigt reduceras för att möta de naturliga jägarnas behov av vilt.
  Människan kan ta utav naturens överskott, men inte minska alla andra rovdjur för att gynna sig själva!

  • Skottpengar på jägare kanske :-)

   Jägarkåren behöver hursomhelst en attitydjustering.

  • Det borde vara olagligt att hota med illegal jakt!!!!! Jag blir mer och mer less på jägarna och nu drar jag snart alla ”över en kam”.

 2. Det är vackra djur! Jag fattar inte varför inte djuren får sköta sig själva. För övrigt vill jag att man ska återinplantera Vicenten, den fanns här förut.

  • Det är ytterligare något som Nordulv arbetar för. Vi vill att hela naturen ska läka och åter vara i balans med alla de utan människans ingripande naturliga arterna. Vi välkomnar medlemmar som liksom vi vill arbeta för detta.

   • Jag kommer att gå med i föreningen som det inte kostar en förmögenhet i årsavgift. Mångfalden är viktig, och det gäller inte bara tvåbenta svenskar!

    • Det gillar vi att du gör! Du, liksom alla andra likasinnade, är hjärtligt välkomna. Det är hög tid att vi kan mota massakern som fritt pågår i våra skogar sedan alltför länge, mycket i lönndom och med våra myndigheterns medgivande. 150 kr till PG 14 12 20-4 hjälper oss att vara närvarande där det behövs. http://nordulv.se/blimedlem.php

  • Jägarkåren tål inte att inte dom ensamma får slakta ”alla” älgar och rådjur och stoppa i sina frysar. Det är fruktansvärt det här med all makt och bestämmande som jägarna ser till att ha för sig själva. Vi måste organisera oss på nåt vis, alla vi som älskar djur och natur, mot den alldeles för egensinniga jägarmaffian som för sitt nöjes skull också ger sig på våra alldeles för fåtaliga rovdjur. Det har gått för långt nu. Vi måste protestera mer påtagligt. Kan ingen komma på nåt?!

  • Nä, det vore rimligt att ha ett krav på att att innehavare av en vapenlicens stöder och lovar följa svensk jaktlagstiftning. Jägarförbundet verkar att tro att de är en svensk myndighet.

 3. Rent logisk set finns enorma mängder vilt i dom svenska skogana till svenska jägar , problemen är att svenska viltstammar måste forsörja 24 000 utländska jägarnas behov och då kan aldrig så mycken vilt vara nog , i detta läge är det förstås fristanda att forsöka få bort rovdjuren , även om detta betyder tjuvjakt .

 4. Jägarförbundet tycks vara adelns egen lilla intresseförening och adeln har, på grund av de senaste 10 årens skattepolitik, återtagit mycket av sin forna makt i landet. Läs boken ”Jorden de ärvde” av Björn af Kleen. Den är chockerande. Är inte alls förvånad, efter att ha läst den, att adeln åter börjar betrakta sig som den stora maktfaktorn i landet, vars intressen ska gå före allt annat.

 5. Ni borde ha en blogg bara för medlemmar. Annars kommer varghatarna att spamma sönder den.

  • Själv tycker jag att det är bra om de visar sitt fula tryne och att man får tillfälle att bemöta dem så att folk förstår vilka de är och vad de är kapabla till.

   • Tveksamt, det blir en såpass knäpp diskussion att man tvingas stryka deras i många fall skruvade kommentarer. Det skrämmer folk tror jag. De flesta av läsarna är inte härdade nätnördar nämligen..

 6. Hostname: 92-32-118-217.tn.glocalnet.net
  ISP: Bredbandsbolaget AB
  Organization: Bredbandsbolaget AB
  Proxy: None detected
  Type: Broadband
  Assignment: Static IP
  Blacklist: Yes
  Geolocation Information
  Country: Sweden se flag
  State/Region: Stockholms Lan
  City: Tyresö