Eyjafjallajökull i mitt hjärta..


[column width=”49%” padding=”2%”]
Det är lustigt, för någon vecka sedan var det knappast fler än en handfull svenskar som hade hört talas om Eyjafjallajökull, idag är vi nio miljoner. Och det är inte bara svenskar, varenda europé har rimligen hört talas om vulkanen nu. Eller snarare ska man väl skriva vulkanen under Eyjafjallajökull.


Nyss hörde jag på Ekot
att det puttrade på under glaciären och att molnen av aska fortsätter att stiga mot himlen i oförminskad kraft, det gläder mig, som jag skrivit tidigare. På sikt kan kanske folk börja fundera över sina resvanor, tåg i Sverige fungerar oavsett om några vulkaner på Island sprutar eld eller inte, och det är betydligt bättre för miljön.

Flygbolagen har rest krav om att staten ska gå in och ersätta dem för förlusterna som uppkommer av flygstoppet. Det är lika korkat som det faktum att staten gick in och ersatte vissa skogsägare efter stormen Gudrun, eller vad den nu hette. Skattebetalarna ska aldrig agera försäkringsbolag åt företag som sparar pengar genom att låta bli att försäkra sin verksamhet. Vill en skogsbonde spara pengar genom att låta bli att försäkra skogen mot storm och brand, så inte sjutton betalar han in dessa besparingar till skatteverket om inte skogen blåser omkull.

Försäkringsbranschen är precis som vilket spelbolag som helst. De kan slå vad med vem som helst om vad som helst, bara de får betalt. Givetvis skulle flygresor bli dyrare om bolagen var tvungna att försäkra sig mot naturkatastrofer som kan stoppa flygtrafiken, men det är knappast skattebetalarnas problem. Vissa skulle avstå att försäkra sig, och de ska givetvis stå sitt kast. Personligen är jag orolig för att Maud Olofsson kommer att ändra sig, hon vill främst gynna företagen, och allt annat är munväder tror jag. ” – Några pengar från staten kan flygbolagen inte räkna med efter vulkanstoppet. – Vi vill undvika statsstöd, vi vill hålla emot, sade näringsminister Maud Olofsson till Västerbottens-Kuriren

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]vulkan

när hon tog det första planet från Umeå till Stockholm på måndagen.” skriver Dagens Nyheter.

Bortsett från det så är jag besviken på Eyjafjallajökull. När man hört talas om nedfallande vulkanaska så har jag alltid föreställt mig en mörk himmel där stora flagor singlar ner som snöflingor. Bilder från vulkanutbrott visar ständigt sådana miljöer, ställen där marken täcks av ett grått snöliknande täcke. Men här skiner solen och himlen är blå. Man kan lätt få intrycket att detta inte är på riktigt, att det bara är på låtsas.

Min dotter ska vara på en konferens i London, jag har för mig att det var onsdag och torsdag, och igår när jag talade med henne så hade hon fortfarande inte bestämt sig. ”- Man vill ju gärna komma hem igen efteråt”, sade hon. Nu är det knappast något problem, såvitt jag förstått så gäller flygförbudet fortfarande England så resan blir nog som det som står på skyltarna på flygplatserna, Cancelled.

intressant Tags: , , , , , , , , ab123 ex svd dn t
[/column]


13 svar till “Eyjafjallajökull i mitt hjärta..”

 1. Det är lite skrämmande hur naturens nyckfullhet kan slå ut det mesta av vad människan företar sig? Kristna människor nickar bara på huvudet och instämmer. Problemet är att kristna människor har pratat om domedagen i minst 1000 år. Men det är ju lätt att bli lite fundersam över alla jordskalv och vulkanutbrott den senaste tiden? Mycket tyder på att det inte står rätt till med vårt kära jordklot…

 2. Lugn när väl vulkanen har slutat att spy aska över Europa så flygs det som vanligt igen och alla har glömt att det har hänt. Hur många pratar idag om den ”förfärliga” influensan i höstas eller katastrofen på Haiti?

  Livet är bara ett stort scoop, ju fler desto bättre. Tyvärr!

  Istället borde vi kanske fundera efter om människor behöver flyga till Thailand (som är en rättighet i Sverige idag, ingen LYX) eller att shoppa i New York bara för det är kul grej. Kanske videokonferenser blir fler istället är att personalen flyger och far, tekniken finns ju. Visst ja, jag glömmer att det är ju hippt att få resa på tjänsteresa i 1:a klass och äta ultragod mat och bo på Hilton, det gör man ju inte hemma på kontoret direkt.

  Denna vackra vulkan borde verkligen få dagens bortskämda västerlänningar att TÄNKA efter, snacka om I-landsproblem!!!!!!!

  • Använd inte kommentarsmöjligheten som en privat brevlåda !!
   Håll dig till ämnet !!

   / Jinge

 3. Personligen fick jag snudd på hicka när det singlade ner flingor från en nästan molnfri himmel i morse. Som tur var så var de bara snö och inte aska!
  Precis som föregående talare så håller jag med om att man borde tänka efter lite mer på konsekvenserna samtidigt som vi alla vet att om det inte rör pengar eller tid så har vi ett minne för viktiga saker i paritet med höns.
  Jag har observerat i min omkrets att det har klart blivit lite B att resa med tåg till Europa även bilande håller många tyst om. Man vill ju inte framstå som att man inte har råd. Det skall ju flygas inget annat. Gärna lååååångt och exotiskt med alla i familjen. Att ha en semester som är miljövänlig är det bara bottenskrapet miljöpartiet som har!? ;-)

 4. Skattebetalarna får absolut inte agera försäkringsbolag. Det är sådant som den fantastiska MARKNADEN får sköta på egen hand.

 5. Jinge, intressant att du i fallet med flygbolag är av åsikten att ”man ska få stå sitt kast” om man inte har tänkt långsiktigt och tidigare tagit de kostnader som behövs för att säkra framtiden etc, medan den vänsterideologi som du ständigt predikar när det gäller människor säger raka motsatsen (d.v.s. om man inte skaffar sig en bra utbildning så ska man fortfarande ha lika bra betalt som de som gör det, om man hänger sig till allsköns dåliga vanor så ska samhället ändå ta hand om de kostnader och problem som detta skapar etc)?

  Förklaring månne?

  Kan det möjligtvis handla om ett infall av den överförenklade miljönaivism som växer sig allt starkare i politikens vänsterområden?

  • Vilket dravel !?

   om man inte skaffar sig en bra utbildning så ska man fortfarande ha lika bra betalt som de som gör det, om man hänger sig till allsköns dåliga vanor så ska samhället ändå ta hand om de kostnader och problem som detta skapar etc

   Var i min ”ideologi” står det att jag tycker så ?? Url??

   Däremot så tycker jag faktiskt inte att skattebetalarna ska rädda företag som inte sköter sina försäkringar. Sedan en sidoanmärkning, pådyvla mig inte åsikter jag inte har framgent…

 6. Den fantastiska fria ’marknaden’: när det går bra skall den skörda alla vinster, när det går dåligt skall däremot staten (du och jag: skattebetalarna) gripa in och rädda dem (eller företagen som marknaden tror på). När tar det här vansinnet slut?! Gott folk, sätt ner foten och säg ifrån! Företag skall ha rörelsereserver som täcker mer än några enstaka dagar! Aktieägarna ska vara just aktieägare => rikskapitalister som tar RISKER.. och stå för det! Risk innebär möjlig förlust… och inte bara utdelning!

 7. Lustigt vad lätt det är att införa rigorösa och kränkande säkerhetskontroller mot hypotetiska terrorister… men att tillåta osäkra flygningar genom aska i viss mån är ju helt ok…

  (ang. beslutet idag)

 8. Det tråkiga är att tåg i Sverige inte funkar när det är kallt och finns snö. Så det är inget egentligt alternativ. Återstår då att ta bilen och inte fasen vet jag hur mycket bättre det är att 1-2 pers sätter sig i en bil varje gång man ska någonstans. Själv kommer jag som det ser ut istället för att flyga till Tyskland sätta mig i min bil och puttra iväg ensam (tågen är för opålitliga och en tågresa tar också för lång tid för mig). Miljövänligare än att dela ett flyg med ett par hundra? Ingen aning, så insatt är jag inte.