Extremt väder = Klimatförändring


Fram tills nu har vi haft två extrema vintrar i rad, nu säger visserligen meteorologerna att det från och med nu ska bli en normal vinter, men det törs jag inte räkna med, knappast någon annan heller förmodligen.

Men hur det än blir så kan vi konstatera att Australien har långt ifrån normala väderförhållanden. Jag såg TV-bilder därifrån igår där bilarna följde med flodvågor, man talade om ett område som har blivit en sjö, en sjö större än Sverige. Det låter extremt så det både räcker och blir över. En person som intervjuades hävdade att det hade regnat i en månad i sträck nu, samtidigt gled kameran över en bil som stod parkerad, det regnade så att det såg ut som stänket bildade dimma ovanför bilen.

Här i Handen så har snön sjunkit rejält de senaste dygnen, från cirka sjuttio centimeter ner till tjugofem skulle jag uppskatta det till utan att ha mätt. För en vecka sedan trodde jag nästan att snön skulle ligga kvar ända tills i midsommar, men så blir det nog inte. Klimatförnekarna har dessutom lugnat ner sig ett par snäpp, det var visserligen en och annan som hävdade att kylan här var ett bevis på att 2010 inte var ett speciellt varmt år, men efter att jag förklarat vad ordet ”globalt” betyder så har jag inte sett till dessa foliehattar mer.

Jag kan annars tänka mig att även vi i Sverige kan drab-
bas av liknande vädertyper som den nu aktuella i Australien. Vår normala avrinning via åar och älvar klarar i bästa fall vår-
smältningen, men vad händer om det kommer mer väta än vad en normal vårsmältning åstadkommer? Det finns säkert vissa risker förbundna med sådana vädersituationer. De flesta dammar har någon sorts överrinningsskydd som tömmer ut överskottet på vatten, men tänk om det blir samma typ av ihållande regn som där down under?

Vad händer då med våra kustnära samhällen om avrinningen ökar hundrafalt? Minnesgoda har sett TV-bilder härifrån då hus stått vid älvkanten och sakta brutits ner i det förbipasserande vattnet, antagligen rena mardrömmen för de boende. Och Vänern och Vättern, klarar de att ta emot hur mycket vatten som helst, jag tvivlar på det.

Själv undrar jag förstås hur det går med samhälls-
planeringen i nuläget, regeringen tänker ju enbart på att sänka skatterna för dem som redan har, det på bekostnad av dem som inte har, som arbetslösa, sjuka och pensionärer. Att satsa några miljoner på att utreda om vi klarar den sortens vädersituation kan väl knappast vara aktuellt när man till och med sparar in på underhållet till våra järnvägar och låtsas som att det aldrig är vinter i Sverige.

Regeringen är ett rent skämt, men är det någon som hör om folk skrattar?

it , , , , , , , , dn12345 svd1234 ex123 ab12 svt


10 svar till “Extremt väder = Klimatförändring”

  1. Angående Vänern: det finns funderingar på en extra avloppstunnel ut mot Uddevallahållet. Annars blir det besvärligt längs Göta älv om allt vatten skall ut den vägen. Det blir väl ännu mer ras i lerjorden längs älven, och delar av Göteborg kan dränkas. Det finns en statlig utredning som behandlar detta har jag för mig.

    Angående Mälaren: SMHI har i sin värsta prognos en tremetersvåg vart tiotusende år om jag minns rätt, risken för det är ganska liten med andra ord. Men antag att det kommer några tvåmeters översvämningar ett par år i rad, då är det fråga om vallar och sandsäckar och sådant räcker till och oerhört kostsamt att städa upp. Dessutom har vi alla knäppisar som skall bygga nere vid stranden. En del bostadsområden i Stockholm ligger illa till om vattnet stiger några meter. Man avser att utvidga i Södertälje sluss, och om inte nuvarande Slussen i Stockholm får bättre genomflöde snart så får vi räkna med att det kan gå illa, med Stockholms känsligaste område för nord-sydliga kommunikationer under vatten.

  2. Vem var det som eftersatte järnvägsuppehållet i över 20 år? Ja inte var det högern i alla fall.

    • Källa och länk som säger att det var en -likadan-?

      De byggde den damm som nu svämmat över efter den, men du menar att det INTE handlar om klimatförändringen? Länk till en trovärdig källa isf…

  3. Jodå, extremt väder har alltid förekommit. Vem säger något annat? Poängen är att i en varmare värld blir det allt vanligare med orkaner, översvämningar, värmeböljor etc. För den som är intresserad av fakta finns det en hel del att läsa på SMHI:s webb, bl a en jämförelse av klimatet i Sverige 1991-2005 med standardperioden 1961-1990.

    • Kjell, ditt påstående haltar betänkligt när du skriver om en varmare värld men hänvisar till ett lokalt klimat(Sverige).
      Faktum är att ”2-year running measure of global tropical cyclone activity” är den lägsta på 30 år. Så om det har blivit varmare i vår värld har i alla fall inte orkanindex följt din poäng!
      http://www.coaps.fsu.edu/~maue/tropical/global_running_ace.jpg