EU skärper tonen om vargjakten


Jag det hävdar i alla fall Dagens Nyheter efter det att EU:s miljökommissionär, Janez Potocnik, uttalat tveksamheter kring det svar som Andreas Carlgren lämnat in till EU-kommissionen.

DN: ”Eric Degerbeck (Janez Potocniks presskontakt) påpekar att andra länder som betraktar sina vargstammar som livskraftiga har betydligt fler djur än Sverige. I själva verket är Sverige ovanligt glest vargförsett bland de länder där djuret lever. I Europa har exempelvis såväl Spanien som Rumänien och Grekland över 2.000 vargar. Delstaten Minnesota i USA har 3.000 vargar på en yta hälften så stor som Sveriges. Där bor också ungefär hälften så många människor som i Sverige.”

Dessutom ser det väl illa ut att den svenska regeringen uppenbarligen låter sig styras av jägarlobbyn, något som knappast skulle kunna ske i speciellt många länder i unionen. Jag har själv läst svaret som skickats till EU-kommissionen och i korthet kan man säga att regeringen vill skjuta varg nu för att plantera in varg igen senast 2014. Det är en förenklad beskrivning, men det finns i dagsläget inga som helst beslut rörande om, när, hur eller var varg ska planteras in.

Regeringen struntar med andra ord helt i EU-kommissionen vars jurisdiktion uppenbarligen inte sträcker sig till Miljödepartementet.

it , , , , , , , , , dn svd ex ab


2 svar till “EU skärper tonen om vargjakten”

 1. Tjollrar politikerna i minnesota om något ”vargtryck” utklädda i jaktkepsar när de lagar mat ute i det fria (som om detta vore något naturligt för dem istället för lyxrestaurang)? Skulle inte tro det. De skulle antagligen bli utskrattade istället för att få allvarsrynkade ”hovreportrar” villigt föra vidare sina landsbygdspopulistiska paranoida skrönor. Vad skulle man säga i afrika??

 2. Nytt år
  Ny jakt.
  Vet någon varför
  Vet någon vilka vargar som bör skjutas undan och vilka som behöver leva
  Är det någon skillnad mot jakten/slakten förra året
  Den kan väl inte ha gjort någon stolt….eller ?