Ett Nyårslöfte


Den här mannen, vars ögon nu stirrar på er läsare, var betald lobbyist när det gällde George W Bushs krig i Irak. Ett krig där irakierna själva beräknar antalet dödsoffer till ungefärligen 1 500 000, en och en halv miljon. Idag har USA lämnat landet, om man bortser från 15 000 betalda legosoldater och världens i särklass största ambassad som består av flera tusen anställda. Den är större än Vatikanstaten i Rom.

Irakierna har inte bara förlorat en och en halv miljon landsmän och landsmaninnor, de har des-
sutom förlorat sin olja. Alla olje-
fyndigheter är numera sålda till amerikanska eller brittiska olje-
bolag. Det som irakierna kan hop-
pas på är att deras medborgare i bästa fall får ett arbete på något av de ställen där utländska företag pumpar upp den irakiska oljan som sedan ska skeppas vidare till USA och Storbritannien.

Mitt nyårslöfte består av en försäkran om att jag ska läsa allt som går att läsa om personen vars ögon syns här. Jag ska sedan berätta allt jag får fram om denna person så att alla som röstat i valen 2006 och 2010 kan göra ett vet-
tigare val år 2014.

it Andra om: , , , , , , , dn svt sr svd ab ex


7 svar till “Ett Nyårslöfte”

  1. Är det månne ”taxen som röt i en för stor kostym ” eller hur det nu var? Han som har gift sig med en italienska.

    Men Rhenfält är mer obehaglig…

    • Rajraj och kräket med ”den alltför stora kostymen” är nog lika goda kålsupare. Bägge har drabbat barn, svaga och oskyldig
      med den enormt negativa kraft
      som bara empatistörda jeppar
      och deras likar i gott samförstånd kan åstadkom.
      Svenskarna är inte sovande, utan lever bara
      gott och väl
      upp till epitetet
      ”die dumme Schweden.”

      • Visst. Jag hoppas att Martin Shibbyes och Johan Perssons öde kan bidra till att psykopatens teflonkostym får sig en reva, så att jordatmosfären rusar in och bränner upp innehållet. Men antagligen består detta endast av en automatisk telefonsvarare.

  2. Och mannen som stirrar på oss har fortfarande
    ett minne som är lika långt som ett snöre.

  3. Bra inlägg Jinge!
    I Irak har också samhällstrukturen till stor del slagits i spillror. Oppositionella, intellektuella och andra har mördats eller satts i koncentrationsliknande fängelser. Jag råkade i höstas träffa på forskarkolleger från Irak som bekräftade detta.
    Och inte minst: ”Det finns ingen annan källa till miljoner nya fat olja någonstans i världen” sa USA:s Bagdadambassadör James Jeffrey när han för UD äskade 6,2 miljarder dollar för Irakbudgeten 2012.
    Våra massmedia skriver sällan om Irak och än mer sällan vågar de rikta kritik mot de krigsbrott som USA utfört. Inte har vi hört Carl Bildt protestera mot detta, lika litet som ledare inom EU. Har en gradvis ”anpassning” har skett till en uppenbarligen brutal supermakts politik?
    Carl Bildt skriver också:
    ”I världen i stort tänker jag också på de många miljoner som lyfts ur fattigdom, som fått en utbildning och som kunnat se fram mot ett längre och bättre liv.

    Men enligt FN-rapport 2010 har andel fattiga i världen ökat till 33 % (2000.000.000 medmänniskor). Via sin kontroll över IMF och Världsbanken (USA har drygt 15 % av rösterna, vilket räcker för veto i dessa odemokratiska organ) har USA aktivt stött en ekonomisk politik som skadat många fattigare länders ekonomi med krav på sådana ekonomiska åtgärder som aldrig skulle accepterats i t.ex. USA. Se t.ex. böckerna av Nobelpristagaren Joseph Stiglitz, de Vylder m.fl. Och EU sluter upp bakom USA:s politik.
    Thomas Pogge, professor vid Yale universitet i USA uppger att omkring 18 miljoner dödsfall per år är relaterade till fattigdom, med stöd av FN-data (UNICEF 2005: inside front cover). Enligt hans uppgifter behövdes år 2006 330 miljarder US dollar för att höja alla de då 2 735 miljoner människorna som levde under Världsbankens fattigdomsgräns 2 US dollar/dag till över denna nivå. Det var mindre än 1 % av BNP i de rika länderna år 2005 (World Bank. World Development Report 2007. New York: Oxford University Press).

    Behöver Sverige en utrikesminister som så skönmålar verkligheten?

  4. Jag vill tacka dej för din intressanta och lärorika blogg. Har haft stor glädje och utbyte av den hela året. Jag sympatiserar verkligen för det mesta med det du skriver. Det är möjligtvis din inställning till svenska journalisterna som är fast i Etiopien som jag inte begriper mig på. Men du kanske vet nåt mer bakomliggande där som inte jag känner till.
    Jag ser fram emot att få fortsätta följa din blogg också nästa år…
    Gott nytt år!!!