Det luktar kattskit Andreas Carlgren!

Idag skriver åtta forskare vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet en debattartikel i Dagens Nyheter om vargslakten som inträffade i början av januari månad. Det är en artikel som gör sunt tänkande människor ledsna, orsaken är förstås att dessa forskare vet vad de talar om, något som inte gäller jägarlobbyns och varghatarnas handgångne man Andreas Carlgren.

Det finns egentligen ingenting man kan tillägga i den här diskussionen, de flesta forskarna i landet har redan avfärdat vargjakten, utom Olof Liberg på Grimsö forskningsstation som länge ansetts som en av landets mesta rovdjursexperter, en man som doktorerade på ladugårdskatternas sociala beteende. Den reaktion som vargjakten resulterat i från forskarvärlden är, bortsett från Libergs, helt enhällig.

Det är jägarlobbyn som styrt riksdagens ledamöter till att fatta ett historiskt sett dåligt beslut, något som nu resulterat i handfast kritik mot Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson. Deras gärning är inte något som är bra för naturens mångfald, snarare precis tvärtom. Jag illustrerar det med tre citat från artikeln i Dagens Nyheter, jag hoppas givetvis att intresserade tar sig tid att läsa artikeln i sin helhet, dessa forskare står inte i något beroendeförhållande till Jägarförbundet utan är bara experter inom sina yrkesområden, inget annat.

DN: ”Sverige har inlett det internationella biodiversitetsåret 2010 på ett synnerligen pinsamt sätt. Licensjakten på varg har försatt det starkt inavelsskadade och utrotningshotade svenska vargbeståndet i ett ännu sämre genetiskt läge. Det är inte biologiskt möjligt att skjuta stammen till bättre hälsa som miljöminister Andreas Carlgren tycks tro.”

DN: ”Jakten har bedrivits på ett sätt som riskerar att genetiskt viktiga individer skjutits. Vargar som bär på gener från de två invandrande varghanar som för första gången på 18 år lyckats tillföra stammen friskt genetiskt material, kan ha dödats i jakten. Den information som skulle kunna erhållas ur det unika stamträdet över de vilda svenska vargarnas släktskap har över huvud taget inte använts av ansvariga myndigheter. Det är kunskap som kostat miljonbelopp av skattemedel att ta fram.”

DN: ”Vargjakten illustrerar också på ett slående sätt brister i svensk naturvård. Det råder en i det närmaste total avsaknad av långsiktighet och koppling till det vetenskapliga kunskaps-
läget. Senare års internationella bevarandebiologiska

CarlgrenGlad minister, inte lika glada väljare…

forskning visar på viktiga fakta som är av största vikt för en bevarad biodiversitet.”

Det finns givetvis all anledning att gå vidare med frågan om lobbyverksamheten i Sveriges Riksdag och vilka konsekvenser den kan få. I det här fallet blir det mycket tydligt att intressegrupper kan förmå riksdagsledamöterna att agera på ett sätt som strider mot vad som är bra för landet och för mångfalden. Att Jägarförbundet agerar utifrån varghat och allmänt rovdjurshat har blivit tydliggjort, och på sikt så är det ett problem som jägarkåren själv behöver ta itu med.

Det enda vi naturvänner kan göra kortsiktigt är att se till att Carlgren/Erlandsson försvinner från Riksdagen 19 september, men sannolikt så behöver frågan om lobbygrupperna i Riksdagen belysas ordentligt också. Ännu har jag inte sett några uppgifter som tyder på att en sådan genomlysning är på gång, möjligen kommer det senare fram mot vårkanten.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , , , dn svd12 ab12 Erik Svensson t

  6 comments for “Det luktar kattskit Andreas Carlgren!

 1. 27 januari, 2010 at 09:26

  Till Libergs försvar så har han aldrig ställt sig bakom siffran 210 eller 20 föryngringar.
  Varje gång så har han hänvisat till dem som ”riksdagsmålet”.

  Däremot gör han ett enormt jobb att insinuera att han gör det.

  • 27 januari, 2010 at 09:28

   Nej, han har ställt sig bakom det. Jag har själv hört honom säga det. Liberg har gett efter för trycket från politiker, precis som BRÅ-forskarna gjorde.

 2. 27 januari, 2010 at 11:13

  Det är lite trist om Carlgren åker på just den här dumheten och den här okunnigheten och inte på den betydligt värre, och för samhället dyrare, dumhet och okunnighet han har visat upp i Uppdrag granskning-inslagen om Förbifart Stockholm.

  Men man får väl se det som att droppen urholkar stenen.

 3. J
  27 januari, 2010 at 13:38

  Jägarlobbyns inflytande i vargfrågan kan bara förstås i kontexten av högerns djurpolitik i stort: nedläggning av djurskyddsmyndigheten, de facto acceptans av minskade eller uteblivna kontroller samt flera steg för att försämra djurskyddslagen. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) är en nyckelpunkt i djurindustriernas påspädning av djurfientlig politik.

 4. Gbg Angel
  27 januari, 2010 at 15:36

  Ja men vem fasen betalar Lidberg?
  Han borde inte få ett enda uppdrag till , klantarslen kallar man sådana herrrar
  Först big inavel med skador som njure hjärta osv
  Vid närmare obduktion på SVA fullt friska
  ’Ska den mannen ha några uppdrag
  In filtrerad av jägarförbundet .
  Lidberg ska inte uttala sig om varg eller andra djur över huvud taget

  Resten patrask ska bort vid nästa val
  Ja vill inte betala deras jaktlicens de tar på arbetstid
  VET hut !

 5. 27 januari, 2010 at 17:28

  Jinge, ta tillbaka det du skriver!
  Bäst före datum för Jägareförbundet gick ut redan 1830 och den unkna stanken som det förbundet lämnat efter sig i Riksdagshuset, är mångfald värre än den värsta kattskiten.
  Tro mig!
  I jämförelse är kattskit rena parfymen och katter är ju i motsats till de som jobbar på det förbundet, mycket hederligare, trevligare och dessutom riktiga jägare!

Comments are closed.